Tetszett a cikk?

Olcsó, hatásvadász újságírói fogásnak tartja Jean Leonard Touadi, hogy mint az első színes bőrű parlamenti képviselő került az olasz lapok címoldalára. "Ráadásul így nem is igaz a hír, én csak az első fekete képviselő vagyok" - pontosított egy interjúban a 49 éves, kongói születésű politikus. Arra viszont büszke, hogy a sikeres integráció egyik példájaként emlegetik Olaszországban, ahol eredetileg csak egyetemre akart járni, de már harminc éve ott él. Előbb a római La Sapienza Egyetemen szerzett filozófiadiplomát, majd ugyancsak Rómában, a Luiss magánegyetemen tanult politikatudományt és újságírást. Ez utóbbit bevándorlókról szóló tévé- és rádióadásokban kamatoztatja, Színes világ című műsora a RAI2 olasz közszolgálati televízió egyik legsikeresebb talk show-ja.

Politikusi karrierje 2006-ban indult barátja, Walter Veltroni mellett, aki akkor Róma baloldali demokrata polgármestere volt, és Touadira bízta a város közbiztonsági és ifjúságpolitikájának az irányítását. Kétéves tevékenysége e poszton arra az időre esett, amikor Romano Prodi baloldali kormánya szigorú intézkedéscsomagot hozott a romániai illegális bevándorlók ellen. Touadit ekkor sokan azzal támadták a jobboldalról, hogy vonakodik végrehajtani az intézkedéseket, és többet beszél a szélsőjobboldali bandák által szervezett, románok elleni megtorló rasszista akciók veszélyéről, mint a közrendet fenyegető bevándorlókról.

Az idei választásokon Antonio Di Pietro, az 1990-es évek korrupcióellenes Tiszta kezek akciójának egykori vizsgálóbírója alapította Italia dei Valori (Olaszország értékei) nevű pártja színeiben jutott be a parlamentbe. Szerencsésnek tartja magát, amiért integrálódott bevándorlóként és a római városházán végzett munkája alapján személyes tapasztalatait is felhasználhatja e kérdések vitájában és a törvénykezésben. Sokszor tervezett visszatérése szülőhazájába ismét későbbre tolódik: immár nemcsak felesége, a 35 éves római újságírónő, Cristina, valamint két lányuk, a 3 éves Sophie Claire és az 1 éves Sandrine köti Olaszországhoz, hanem képviselői munkája is.

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt