Tetszett a cikk?

Minek az érettségi, eldolgozgatsz egy ideig az itteni takarékpénztárban, aztán úgyis férjhez mész - vázolta fel leánya jövőjét az 1960-as évek végén a németországi Rüsselsheimben lévő Opel-gyárban dolgozó apa, a háromgyerekes háztartást vezető anya egyetértésével. A tanárok azonban addig győzködték a szülőket, míg beleegyeztek, hogy Andrea Dill gimnáziumba menjen - s megnyíljon előtte az út a német nagypolitikába. A ma 51 éves, immár Andrea Ypsilanti néven ismert egykori gimnazista ugyanis hamarosan Hessen tartomány első női miniszterelnöke lehet.

Amikor Ypsilanti oktatáspolitikáról és esélyegyenlőségről beszél, rendre saját tapasztalataival érvel. A rüsselsheimi munkásnegyedből már az érettségi is kiugrás volt számára, hát még utána a stewardessi állás a Lufthansánál. Légi kísérőként ismerkedett meg görög férjével, Emmanuel Ypsilantival is, akinek nevét a rövid házasság felbomlása után is megtartotta. Nem veszett kárba az érettségi eredeti célja, a továbbtanulás sem: 29 évesen beiratkozott a frankfurti egyetemre, ahol szociológiát, politológiát és pedagógiát tanult - mégpedig tandíjfizetés nélkül, amit a mostani diákoknak is követel programjában. Ugyanabban az évben lépett be a szociáldemokrata pártba (SPD), s még egyetemi évei alatt tartományi elnöke lett az SPD ifjúsági szervezetének, a Jusónak. A szorgalmasan tanuló, sokat dolgozó, fáradhatatlan - környezete egy része szerint önfejű - fiatal nő politikai karrierje innentől egyenesen ívelt fel, egészen a tartományi miniszterelnökség munkatársi posztjáig. 1999-ben azonban az SPD kikerült a hatalomból, s Ypsilantinak csak a parlamenti ellenzéki képviselőség maradt. Igaz, ott is szívósan haladt előre: frakcióvezető, tartományi pártelnök, majd az idei választásokra listavezető lett.

A kampányban azt ígérte, ha győznek, semmiképp nem kíván koalíciót kötni a Baloldal párttal. De nem győztek, s a tartományi parlamentben az SPD-nek ugyanannyi mandátuma lett, mint az eddigi miniszterelnök, Roland Koch által irányított kereszténydemokratáknak. A többség megszerzésének vágya így aztán arra sarkallja Ypsilantit, hogy esetleg mégis elfogadja a Baloldal külső támogatását. Ebből pedig országos botrány kerekedett: az SPD szószegő, összeáll a kommunistákkal - zengett a ház párton kívül és belül. Ypsilanti először meghátrált, s Hessent kilenc hónapja ügyvezető kormány irányítja. Most újra nekifut, de ezúttal taktikusabban: felhatalmazást kért pártjától, majd részletesen egyeztet a zöldekkel és a Baloldal párttal a támogatás politikai feltételeiről. Ha sikerül, történelmet ír. Ha nem, egy év múlva emlékezni sem igen fognak rá.

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek