Hivatásos áldozat: a színésznő, akit 16 késszúrás tett világhírűvé
Kult

Hivatásos áldozat: a színésznő, akit 16 késszúrás tett világhírűvé

Tehetséges volt és gyönyörű, a világhírt mégsem színésznőként érte el, hanem azzal, hogy ő volt Roman Polanski terhes felesége, akivel brutálisan végzett a Manson-banda. Ennek jövőre 50 éve, Sharon Tate-ről pedig három film is érkezik majd a mozikba – ami nem kevés etikai kérdést vet fel: vajon ki és mire akarja használni Sharon Tate meggyilkolását?

MTI Kult

Delly Rózsira emlékeztek a Magyar Állami Operaházban

Delly Rózsira emlékeztek 95. születésnapja alkalmából pénteken a Magyar Állami Operaházban. A 2000-ben elhunyt művésznő lánya, Forgács Júlia operaénekes és férje, Vámosi Zoltán egy Delly Rózsit ábrázoló festményt adományozott a dalszínháznak az évforduló tiszteletére.

Shake

Amikor még a gyilkosok is rendes emberek voltak

Ahogy mind gyorsabb az életünk, úgy vágyakozunk egyre jobban „a régi szép idők” sokszor kicsit hamis világa után, ahol minden egyszerűbb, kényelmesebb és lassabb volt, ahol az emberek még „tudtak élni”.

MTI Kult

39. Magyar Filmszemle: 18 játékfilm a versenyprogramban

A 39. Magyar Filmszemlén a játékfilmes előzsűri döntése alapján 18 játékfilm, egyebek mellett Alföldi Róbert Nyugalom című filmje, Almási Tamás rendezése, a Mario, a varázsló, valamint Fliegauf Benedek Tejút című alkotása száll versenybe -tájékoztatott a mustra sajtófőnöke.

Shake

Legendaturizmus Da Vinci nyomában

Dan Brown 2003-ban megjelent bestsellere olyan „kulturális földrengést” okozott a világban, amelynek utórezgései a mai napig érzékelhetők. Az okkult-misztikus gondolatokat jó adag realizmussal és a krimi eszközeivel ügyesen vegyítő regény jelentős turistaforgalmat generál a könyvben megemlített helyek számára – úgy tűnik, nemcsak múló divatról van szó.

hvg.hu Tech

2007 korszelleme: a közösség mindenekelőtt!

Most, hogy nemsokára belépünk a 2008-as évbe, érdemes elgondolkodnunk, mi jellemezte a 2007-es esztendőt. Ebben segít a Google 2007 Year-End Zeitgeist felmérése az idei év keresési trendjeiről. Ahogy globális szinten, úgy Magyarországon is a kapcsolatépítés jegyében telt az elmúlt időszak.

MTI Kult

Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház főigazgatója

Alföldi Róbert lesz 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház főigazgatója - jelentette be a vezetői tisztségre kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

HVG Hetilap

Hitmagyarázkodók

Mind többször a kereszténység és az iszlám szent könyveinek közös értékeit hangsúlyozzák a két világvallás vezetői, ami azért is nemes törekvés, mivel korábban egymás szentírásának félremagyarázása volt a jellemző.

MTI Shake

Elítélte Az arany iránytűt a Vatikán

Elítélte a Vatikán Az arany iránytű című amerikai filmet, keresztényellenesnek, istentelennek és ateistának minősítve az alkotást, beleértve Philip Pullman bestsellerszerző regényét is, amelyből készült.

MTI Tech

Kizárólag az interneten karamboloznak

Szerdán tartják az első filmpremiert az interneten. A Jackass 2.5, a Paramount Pictures és az MTV Networks közös produkciója az első hollywoodi nagyjátékfilm, amelyet nem moziban, hanem az interneten mutatnak be.

hvg.hu Világ

Isteni csel: aki bort iszik, az imádkozik

A bor az emberiség meghatározó itala. Első írásos emlékeink bizonyítják, hogy eleink sok ezer éve fogyasztják a szőlő levéből erjesztett nedűt. Tán ez az ősi jelleg magyarázza, hogy a bor és a vallás összefonódott. Karácsonykor bizonyára sokan mennek majd misére, istentiszteletre, s tán megkérdik, hogy miért éppen a bor, vagy miféle bor jelenik meg a szertartásokon.

hvg.hu Kult

Fő, hogy vége...

Bármekkora is a zűr, a(z állítólagos) morális válság, bármennyire is egy százalék alatti a növekedés, bárhogy hazugozzák és hazaárulózzák egymást választott képviselőink idehaza és a nagyvilágban, ne feledjük: mégiscsak történelmi időket élünk. Schengeni határnyitó buli, Woody Allen, Ahogy tesszük, Ghymes, Macskafogó...karácsonyi programajánlatok a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Késik a Mátyás-templom rekonstrukciója

Az új, még elfogadás előtt álló ütemterv szerint 2012 nyarára fejeződik be a budapesti Mátyás-templom rekonstrukciója - mondta Mátéffy Balázs, a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese.

Kult

Miről dalol az áruházi Jézuska?

Decemberben a nagyáruházak hangszóróiból, meg a rádiócsatornákból is karácsonyi popdalok ömlenek s leginkább a nyolcvanas évekkel kezdődő felhozatal. Egy kis zenei anatómia: mivel és hogyan hatnak ezek a dalok? A hvg.hu videókból és ráadásként magyar poptörténeti visszatekintésből állította össze ünnepi slágeregyvelegét.

Gramofon

Ment-e előbbre a magyar zenei világ 2005 óta?

Sokan töprengtek a címben feltett kérdésen Sir Simon Rattle újabb budapesti fellépése alkalmával. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ugyanis nem telt meg Schumann Az éden és a péri című oratóriumának előadására. Két éve még közelharc folyt a jegyekért.

Kult

Több szerepzavar szerzőt keres

Hiller István tavaly jelentette be, hogy törvényben rendezné a magyar színház ügyét. Meglebegtette: ha a szakma partnernek bizonyul, akár növekedhet is az eddigi támogatás. Ám nem hozta lázba a szakma reprezentánsait; ők ugyan le nem térnek az informális érdekérvényesítés ösvényéről. Elemzőnk megkísérli a lehetetlent: érthetővé tenni, mi a tétje s melyek az esélyei a most készülő színházi törvénynek!

MTI Kult

Elhunyt Király Ernő

Elhunyt Király Ernő. A jeles vajdasági zeneszerző és népzenekutató 88 éves korában hunyt el az újvidéki kórházban.

MTI Kult

Arthur C. Clarke 90 éves - videóval

Három kívánságot fogalmazott meg 90. születésnapján Arthur C. Clarke: a science-fiction nagymestere azt szeretné, ha a világ a tiszta energiaforrásokat részesítené előnyben, tartós béke lenne választott hazájában, Srí Lankán és megbizonyosodhatna az emberiség a földönkívüli lények létezéséről.

hvg.hu Kult

Kilép a Cinetrip a Rudas medencéjéből - Fotógaléria

Három év szünet után tért vissza szombat este a Rudas fürdő beli, nemzetközileg is elhíresült "hungarikum", a Cinetrip parti. Megújult látványvilág, izgalmas helyszínek és tömegnyomor. A szervezők a tervekről is meséltek a hvg.hu-nak.


A címlapról ajánljuk