Kult

Operatörténeti pillanat Budapesten

Vajda János Karnyóné című új operájának bemutatóját a premierre készülő művészek egyike operatörténeti pillanatnak titulálta. Az elfogultság nyilvánvaló, de a két azonos értékű, különböző szereposztással látott előadás meggyőzött, hogy az állítás több szempontból is igaz. Ezúttal valóban operatörténeti eseményről adhat számot a recenzens.

hvg.hu Kult

A helyes megfejtés: 23

Valahogy tízévenként felbukkan egy film, amelyben ott a megfejtés - mindenre. Ez most a 23 című munka. De van e hétre más ajánlatunk is. Tommy Lee Jones egy westernben, független filmek Siófokon, Baksa Soós János kiállítása Fehérváron, ifjúsági klasszikus zenei szemle Pécsen, lányok a buszmegállóban, pillanatok plexibe öntve, Koala Fusion, electrozenei bábszínház. Szabadidős ajánlatok a hvg.hu-tól!

HVG Hetilap

Elmenni a nagyendrébe

Kényszerűségből választotta az irodalom helyett a szórakoztatóipart Nagy Endre, akire mint a 100 éves magyarországi kabaré máig ható megteremtőjére emlékeznek egy e héten nyíló kiállításon.

MTI Kult

Elhunyt Nagy György táncos, koreográfus

Elhunyt Nagy György magántáncos, koreográfus, rendező, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja. A művészt életének 49. évében május 12-én érte a halál - közölte Markovits Zita, a színház sajtóreferense.

Itthon

A metróépítésen a meleg csákányváltás sem segített

A fővárosiak szenvedélyesen szeretnének metrót, mindjárt az első átadásáig 17 tervet készíttettek. A be nem teljesült szerelemnek is ára volt/van, nem is kevés. Az ötvenes évek elvetélt ősmetrója a sztálinvárosi megaberuházás után a második legtöbbe került. Az első Nagy Imre-kormánynak jött meg az esze, és állította le a lázas munkát. Bár az is igaz, lehet, ha nem kezdenek hozzá, sohasem épül meg a kettes metró.

Kult

Az Euróviziós dalfesztivál utórezgései - csalódás Izraelben

A BBC könnyűzenei szakírója - az angol Scooch együttes katasztrófális szereplését nem feledve – kesernyésen, „lassított leszbikus pornónak" nevezte az Euroviziós dalfesztivál szerbiai győztesének, Marija Szerifovicsnakaz előadását. Izraelben is egyértelmű a csalódás: talán mégsem az elődöntőben kiesett Teapacks együttest kellett volna Helsinkibe küldeni?

MTI Kult

Magyar filmmel nyitott a Cardiffi Fesztivál

Kocsis Ágnes Friss levegő című játékfilmjével kezdődött pénteken este Wales fővárosában, Cardiffban az Első Női Nemzetközi Filmfesztivál – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ.

MTI/hvg.hu Világ

Terminátor 4. Schwarzenegger nélkül

Hamarosan megkezdődnek A halálosztó 4. című film előmunkálatai, ám Arnold Schwarzenegger nélkül, aki egyébként is kormányzói teendőivel van elfoglalva – olvasható a Los Angeles-i E! Online szórakoztatóipari hírportálon.

MTI Kult

Elhunyt Csaplár Ferenc, a Kassák Múzeum igazgatója

Életének 67. évében elhunyt Csaplár Ferenc kandidátus, a Kassák Múzeum igazgatója - tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Az irodalomtörténészt, kritikust, aki 1976 óta vezette a PIM fiókmúzeumaként működő óbudai Kassák Múzeumot, szerdán este érte a halál.

Itthon

Büdös cigányozás a Madách Színházban

Nyílt próbán "büdös cigányozta" Balog János színművészt egy táncos a Madách Színházban. Az intézmény fegyelmi eljárást indít a táncos ellen – értesült Roma Sajtóközpont.

MTI Kult

Michael Moore-t a Kuba elleni embargó megsértésével vádolják

Vizsgálatot indított az amerikai pénzügyminisztérium Michael Moore amerikai dokumentumfilm-rendező ellen amiatt, hogy a filmes legújabb alkotásának forgatási munkái során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót - közölte a The Smokin Gun amerikai internetes portál helyi idő szerint csütörtökön.

MTI Kult

Megérkezett Budapestre Dzsingisz kán öröksége

Megérkezett Budapestre a mongol birodalom történetét bemutató kiállítás, a "Dzsingisz kán és öröksége" című tárlat anyaga - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

MTI Kult

A Csak szextől kedvet kaptak: magyar filmek a cannes-i filmvásáron

Hét magyar filmmel és saját standdal lesz jelen a Hungaricom Kft. a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron; a Marché du film elnevezésű mellékprogramban mutatják be először a Nyócker producerének Zuhanórepülés című alkotását - hangzott el a filmforgalmazó cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Megvan az ellopott Lotz Károly-kép, de a tolvaj még nem

Körözik azt a képtolvajt, aki társával még áprilisban ellopott egy idős hölgy lakásából három értékes alkotást; a képek közül a legértékesebb darab, Lotz Károly A zene allegóriája című festménye már megkerült, így azt visszaadták tulajdonosának - közölte Kovács László rendőr ezredes szerdán.

hvg.hu/MTI Kult

Told el a talicskát!

Szigliget: magyar színmű ősbemutatója a Nemzetiben. Jelszó: a papír kékre vált - filmdráma az 1989-es Romániáról. Fotók Mauthausenből; először Magyarországon. Szimbiózis: kulturális antropológiai fesztivál a KÉK-ben. Csak hang legyen és tér: Hortobágyi László a MOME-n. Egy új képregényelméleti kötet. Hi tech barkácsolás: internetről vezérelhető tárgyak egy workshop-on. Ha mindenből elég volt: talicskatoló verseny Hosszúhetényben.


A címlapról ajánljuk