"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal
Élet+Stílus

"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal

Teljesítmény nem vásárolható pénzen, lojalitás azonban igen – mondja a kultúrharcról Térey János, aki szerint mindenképp a kultúra látja kárát, ha pártalapon próbálunk vizsgálni egy színházat, egy színészt vagy egy szerzőt. A magyar dráma napja apropóján a színház helyzetéről beszélgettünk az időnként pályaelhagyáson gondolkodó íróval.

MTI Kult

Elhunyt az "Ahogy lesz, úgy lesz" szerzője

Whatever Will Be, Will Be; Que Sera, Sera; Ahogy lesz, úgy lesz - több mint ötven éve számít ez a sor örökzöldnek a slágerek világában. Egy romantikus dal, amely eredetileg egy híres krimi betétdala volt. Szerzője, Ray Evans 92 évet élt.

MTI/hvg.hu Kult

Kínai filmé a berlini Arany Medve

Kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuja házassága című film kapta az 57-ik berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este.

MTI Világ

Elfogták Elie Wiesel támadóját

Letartóztatták szombaton az amerikai New Jersey államban azt a férfit, aki február 1-én egy San Franciscói szállodában megtámadta Elie Wiesel Nobel-békedíjas írót, Holokauszt-kutatót.

MTI Kult

Értelmiségiek tiltakoznak a Magyar Rádió menedzsmentjénél

Nyílt levélben tiltakozik csaknem 200 hazai értelmiségi az ellen, hogy a menedzsment tervei szerint megszűnne a Magyar Rádió önálló művészeti főszerkesztősége, egyben a döntés felülvizsgálatára kérik a közszolgálati médium vezetését.

hvg.hu Kult

Ötezren a Műgyűjtők Éjszakáján

A Műgyűjtők Éjszakáján, Budapest galériás negyedében összesen 11 kiállítás – köztük hét megnyitó –, három koncert, borbemutató és a már látható, állandó tárlatok között válogathattak az érdeklődők.

Kult

Ezer vicc a javából: blöffök a popzenében

A pop ugyebár maga a blöff. És persze, vannak, akik a blöffből is blöfföt csinálnak. Vagy azért mert nincs jobb dolguk vagy azért, mert nem tudnak jobb dolgot művelni. Nemrég jelent meg a Kistehén Tánczenekar Szerelmes vagyok minden nőbe című lemeze, amely olyan ügyes blöff, hogy néha már nem is tűnik annak. Az alábbiakban a pop néhány komolytalan, de szerethető, vagy komoly, de ellenszenves figuráját ültettük a kispadra.

MTI/hvg.hu Kult

Az Arctic Monkeys a britek új megmentője

Az Arctic Monkeys együttes szerdán este Londonban, a Brit Awards zenei díj átadásán elnyerte mindkét jelölését: a legjobb brit együttesnek és a legjobb brit albumnak járó trófeát. A banda a myspace-en indult, és kezdetben CD-it ingyen terjesztette.

MTI Itthon

Újabb negyven épület kapott műemléki védettséget

Újabb negyven építészeti érték kerül műemléki védettség alá; többnyire lakóházak és templomok vannak a védetté nyilvánított műemlékek között, de akad kőkereszt, szobor és magtár is - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

MTI Itthon

Elhunyt Erdőss Pál filmrendező

Elhunyt Erdőss Pál filmrendező; az alkotót 60 éves korában, súlyos betegség után szerdán hajnalban érte a halál – tudatta a művész családja.

hvg.hu Kult

Millenáris Park: kúl helyet a kultúrintézményből

Három hónapja új menedzsment irányítja a Millenáris Parkot. Az intézményt olyan jelentős kisugárzású hellyé szeretnék fejleszteni, amely egész Belbuda egyik fő vonatkoztatási pontjává válik. Ráadásul új finanszírozást modellt is meg kívánnak honosítani: hogyan lehet a lehető legkevesebb adóforint felhasználásával folyamatosan színvonalas a kulturális kínálat?

Kult

Kiállhatatlanságok - programajánló

Penderecki és Barenboim Budapesten vezényel. A Laibach Ljubljanából jön koncertezni. A kiállhatatlan: zord vígjáték az izlandi fjordvidékről. Wilbur: ennivaló malacka a filmvásznon. Gyerekrajzok a környezetvédelemről. Érzéki művek egy New Yorkban élő magyar képzőművésztől. Savas és jazzes ritmusok Gilles Petersontól. A Lear a Nemzetiben, József Attila a Pinceszínházban, a Csodagyermek a Radnótiban. Programajánló ínyenceknek, a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Mészáros Márta rangos filmdíja Berlinben

Az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon életműve elismeréseként a Berlinale Kamera-díjával tüntetik ki Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőt. A magyar filmművész kezdettől "női tematikájú", a nők társadalmi helyzetének kérdéseit új szemlélettel vizsgáló, úttörő műveket készített.

MTI Kult

Jurassic Park Veszprém mellett

Az ország első őslényparkját kívánja létrehozni Veszprém megyében egy hajmáskéri hajóépítő vállalkozó; Scholtz Imre tájékoztatása szerint négy dinoszaurusz életnagyságú szobrát már el is készítette egy iparművész és egy makettkészítő.

Kult

750 millió euró európai filmekre

A berlini filmfesztivál fényét Viviane Reding információs társadalomért felelős EU-biztos bejelentése is emelte: a biztos tájékoztatása szerint az EU az elkövetkező hét évben több mint 750 millió eurót költ az európai filmipar támogatására.

Kult

Mai és tegnapi művészet az árveréseken

Mielőtt megpróbáljuk elhelyezni a kortárs művészetet a magyarországi aukciós piacon, érdemes magát a műkereskedelmi értelemben vett kortárs művészetet is pozicionálni, hiszen nem mindegy, mely alkotókat vehetjük egyáltalán számba egy ilyen összesítés során. A Műértő piaci körképe!

MTI Kult

Az első szerb-horvát film a háború óta

A délszláv háború kirobbanása után 16 évvel horvát és szerb színészek először készítenek együtt filmet. A forgatás tavasszal kezdődik, s a filmben szerepet kap a Vészhelyzet Kovács dokija is.


A címlapról ajánljuk