"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal
Élet+Stílus

"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal

Teljesítmény nem vásárolható pénzen, lojalitás azonban igen – mondja a kultúrharcról Térey János, aki szerint mindenképp a kultúra látja kárát, ha pártalapon próbálunk vizsgálni egy színházat, egy színészt vagy egy szerzőt. A magyar dráma napja apropóján a színház helyzetéről beszélgettünk az időnként pályaelhagyáson gondolkodó íróval.

Shake

Sztárválások: besokallt álompárok

Pamela Anderson négyhónapnyi házasság után válik. Nem ő az egyetlen, aki besokallt ebben az évben, számos híresség kapcsolata végezte a bíróságon.

hvg.hu Kult

Null tolerancia fázis

"Felkelők kicsiny csoportja elhatározza, hogy történeteit kitágítja egy izgalmas, de elfeledett titkos dimenzióval: a képzelettel. Egyik első sikeres akciójuk, hogy kijelentik: egyedül az ember az, aki inkább él a nincsben, mint abban, ami van, ami jelen pillanat. S a Felkelőket az érdekli igazán, ami nincs: ami volt, vagy ami lehetne."

Műértő

Művészet és marketingzaj

Az egyes kulturális területek fesztiváltípusú turisztikai-marketing tevékenységgel tudnak egy kis figyelmet szerezni maguknak a médiazajban. Ez már Magyarországon is igaz. - Kritika és elemzés a Fotóhónap eseményeiről.

Shake

Az élet harminc fölött kezdődik?

Aki a harmadik ikszhez közelítve elégedetlen a karrierjével, ne aggódjon, számos híresség lett sikeres a 30. születésnapja után - például a világ legszexibb pasija, George Clooney, aki ma 45 éves.

MTI Kult

Európa-filmdíjas lett Kenyeres Bálint filmje

A Before Dawn nyerte a rövidfilmek kategóriájában az Európai Filmakadémia Európa Filmdíját - a szobrot Kenyeres Bálint, a rövidfilm rendezője vette át a Varsóban tartott szombati ünnepségen.

MTI Kult

Karácsonykor tetőzik a könyvpiac

Tavaly a könyvpiac 62 milliárd forintos forgalmú volt, az idei szám a teljes összeg mintegy harmadát adó karácsonyi eladások nélkül még megbecsülhetetlen - mondja Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Karácsony körül ér csúcsra a kínálat: mintegy ötvenezer cím kapható most.

Kult

A legújabb kőkor

Hétezer éve volt már európai kereskedelem, léteztek társadalmi osztályok, és az emberek olyan magasak voltak, mint ma - summázható a hazai autópálya-építések legújabb régészeti szenzációja.

MTI Kult

A hatvanéves Frenreisz ma nem lenne zenész

A hatvanéves Frenreisz Károly és zenészbarátai rendhagyó születésnapi koncertre készülnek december 5-én a SYMA Csarnokban. A veterán rocker úgy gondolja, ha ma lenne fiatal, talán nem a zenész pályát választaná. Ezzel együtt elégedettnek tűnik az LGT és a Skorpió egykori basszusgitárosa.

MTI/hvg.hu Kult

Megnyílt a Van Gogh kiállítás Budapesten

Csütörtökön ünnepélyes keretek között megnyílt a Van Gogh Budapesten című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg a tárlatot.

MTI Kult

Kezdődhet Attila palotájának építése Tápiószentmártonban

Megvan az elvi építési engedély Attila, hun király fapalotájának újbóli felépítéséhez, a mai Tápiószentmárton területén. A feltételezések szerint az építmény egykor itt állt. A négymilliárd forintos beruházás alapkövét a jövő év közepén rakják le - közölte a terveket finanszírozó Attila-alapítvány kurátora.

MTI Kult

Kalapács alatt Tiziano eddig ismeretlen festménye

Tiziano, a nagy velencei festő egy eddig ismeretlen festményét azonosították Spanyolországban, és a vásznat Madridban árverésre bocsátják. A kikiáltási ár 360 ezer euró - 92 millió forint - lesz.

MTI Kult

A 61 éves Rod Stewart újból nősülhet

Rod Stewart hosszú várakozás után feleségül veheti jegyesét, Penny Lancastert, mivel felbontották Rachel Hunterral kötött előző házasságát.

hvg.hu Kult

A "Vérrel és kötéllel" kapta az 56-os filmfesztivál fődíját

A szerda esti ünnepélyes díjátadóval lezárult a 13 NAP REMÉNY című dokumentumfilm fesztivál, ahol három nap alatt 31 versenyfilmet és közel húsz szekcióvetítést láthattak az érdeklődők. A filmek között számos eddig publikálatlan felvételt is tartalmazó alkotás volt.

MTI/hvg.hu Kult

Lou Reed színpadra viszi Berlin című művét

Saját klasszikusát állítja színpadra Lou Reed. Az amerikai rock-költő 1973-as kultuszlemezét, a Berlint, minden idők legkomorabb lemezét mutatja be decemberben New York-ban, majd januárban Sydney-ben.

Műértő

Végigmenni a penge élén

"A fényképezésben a kiválasztás aktusa a lényeg. Amikor lenyomom a gombot a gépen, akkor nem feltétlenül a kép készítése a cél, inkább a lét megélése, ha ezek nem túl nagy szavak." A Műértő című kortárs művészeti lap Csontó Lajost interjúvolta.

hvg.hu Kult

Akarsz egy Fülest?

Ha igen, akkor íme néhány füles, azaz információ, tipp! Füles; egy új Woody Allen film a mozikban! Chic Corea klasszikust játszik Pesten és Debrecenben! Kortárs orosz művészet a Knollban! Mi (volt) ez? - konferencia 1956 idei megünnepléséről. Tar Sándor-est a Merlinben! Csehov-premier Miskolcon! Egy izgalmas Mozart bemutató a MÜPÁ-ban! És még sok minden más, ajánlatok a hvg.hu-tól!

HVG Hetilap

Műtörténetek

Többek szerint számos legendától kellene megszabadítani - a Magyarországon most kiállított - Vincent van Gogh életrajzát, aki egy feltevés szerint családi veszekedés nyomán lett öngyilkos.


A címlapról ajánljuk