"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal
Élet+Stílus

"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal

Teljesítmény nem vásárolható pénzen, lojalitás azonban igen – mondja a kultúrharcról Térey János, aki szerint mindenképp a kultúra látja kárát, ha pártalapon próbálunk vizsgálni egy színházat, egy színészt vagy egy szerzőt. A magyar dráma napja apropóján a színház helyzetéről beszélgettünk az időnként pályaelhagyáson gondolkodó íróval.

MTI Kult

Sztrájkoltak az Operaházban

Fél órával később kezdődött az előadás az Operaházban, mert a szakszervezet húszperces figyelmeztető sztrájkot tartott.

MTI Kult

Egy francia lap méltatta a Taxidermia című filmet

Elismerő kritikát közölt a Le Figaro című francia napilap Pálfi György Taxidermia című filmjéről, amelyet pénteken mutatnak be az 59. cannes-i filmfesztivál Un certain regard című válogatásának versenyében.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

HVG Hetilap

A tér visszavétele

Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet.

hvg.hu Kult

A kéjvágy művészete

A bacchanália folytatódik, mégpedig egy teljes éjszakán át a Szépművészetiben. A roma színházban Josephine Bakerre emlékeznek, s Magyarországon a Cannes-ban kifütyült Da Vinci-kód is. De itt lesz még a héten a dobvirtuóz Joey Baron, míg John Zorn magyar zenészekkel adja elő a Cobra-t. De lesz fesztivál és tavaszünnep is, válogassanak! Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

MTI Kult

Filmiroda alakul Budapesten

Hamarosan filmiroda alakul a Budapesten egyre gyakoribb - jó pénzt hozó - filmforgatások koordinációjára és a hivatalos ügyek gyorsabb, összehangoltabb intézésére - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes, valamint a kerületi önkormányzati vezetők és filmszakma képviselői szóltak hozzá ehhez az összetett kérdéshez.

hvg.hu Kult

Magyar férfikar sikere Lengyelországban

A budapesti Szent Efrém Bizánci Férfikar nyerte el az első díjat a Lengyelországban megrendezett Hajnówka Fesztiválon, azaz az Ortodox Nemzetközi Egyházzenei Versenyen. Ez az első alkalom a 25 éves fesztivál-verseny történetében, hogy magyar győztest hirdettek, eddig ugyanis mindig szláv kórust jutalmaztak az első díjjal. Pedig az idei jubileumi eseményen csak a legjobb kórusok versenyezhettek.

hvg.hu Kult

Magyar kisfilmeket díjaztak Amerikában

Sikereket hozott a tavasz a Yoman & Yoman filmprodukciós ágazata számára, a legjobbaknak járó díjakat nyerték el a 130 éves Zeneakadémia épületét bemutató, valamint a Dreher Sörgyárak 150 éves jubileumára készített kisfilmek két különböző fesztiválon is.

MTI Itthon

Értékes kincsre bukkantak a tiszaroffi tározó területén

A török hódoltság idején a földbe került értékes éremkincsre bukkantak a régészek Tiszagyenda közelében, a tiszaroffi tározó építését megelőző feltárás során - jelentették be a munkát végző szolnoki Damjanich Múzeum hétfői sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Kult

Axl Rose visszatér - hozzánk is

Több mint tíz évet, és a hírek szerint mintegy 13 millió dollárt szánt a Guns 'N Roses énekese, Axl Rose arra, hogy visszatérő lemezét elkészítse. A Chinese Democracy című album megjelenését már többször elhalasztották, akár az új társakkal felélesztett zenekar debütálását a világ színpadain. Most Budapesten is fellép Axl és csapata. 1992-ben járt itt utoljára. Semmi se olyan, mint akkor, főként a zene nem.

MTI Kult

Stasi-film nyerte a Német Filmdíjat

Egy keletnémet lehallgató tiszt, az egykori állambiztonsági minisztérium (Ministerium für Staatssicherheit - Stasi) egyik alkalmazottjának lelki átváltozásáról szóló film, A mások élete (Das Leben der Anderen) nyerte pénteken este Berlinben az idei Német Filmdíjat.


A címlapról ajánljuk