hvg.hu Kult

Kupléirodalom, orfeumok és afrikai rituálé

Afrikai rituáléból bőven jut a hétre: az Afrikai szeretők című film és egy színmű tele törzsi csecsebecsékkel. Más kontinens is érintett: lesz Európa Fesztivál görög tavernával, párizsi kiskocsmával. Történelmi múltidézés: ATOM kiállítás és filmsorozat a csernobili katasztrófáról. És persze búfelejtés is: pesti kupléirodalom és cakewalk őrület. A virtuóz tekerésekről és húrtépésről pedig Scott Herderson és csapata gondoskodik. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Vajna Tamás Kult

Filmmarketing: hogyan csinálják a franciák?

Csak az export tarthatja életben a nemzeti filmiparokat – állítja Joel Chapron, a hétvégén véget ért 10. Francia Filmnapok fő szervezője. Az Unifrance Film International közép- és kelet-európai marketingrészlegének vezetője, a Cannes-i fesztivál egyik kurátora mozirajongó orosz tolmácsból másfél évtizeddel ezelőtt avanzsált hivatásos filmpromóterré. Chapron szerint bár a francia nézők jelenleg is a szerzői, nehezen befogadható kategóriába sorolják a magyar filmeket, az új generáció változtathat ezen az imázson.

MTI Itthon

Elhunyt Szíj Rezső

Életének 91. évében, szerdán elhunyt Szíj Rezső lelkész, író, történész, könyvkiadó – tájékoztatott a Magyar Írószövetség.

MTI Kult

Kutatható a BBC Magyar Adásának digitális archívuma

A hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül. Történelmi események hangdokumentumai is vannak köztük, így például a Mindszenty-perről készített BBC-sorozat és számos felvétel az 1956-os magyar forradalomról is.

MTI Gazdaság

A dm beszáll a netes zeneeladásba

Az üzletlánc weboldalán egyénileg összeállított, úgynevezett on demand CD-ket lehet rendelni. A lemezt néhány nappal később a vásárló egy dm üzletben veheti át vagy postán kaphatja meg. A választék több mint 200 ezer zeneszám, emellett még egyéni CD-borítót is össze lehet állítani.

Gramofon

Kisebb-nagyobb kihívások

A két művész a Zeneakadémián inkább furcsa, mint különleges zongoraestet adott, a kritikus szerint egy emészthetetlen zenetörténeti paradoxon súlyos teherként nehezedett a koncertre.

MTI Kult

Spielberg valóságshow-t készít Murdochnak

Árulózzák rajongói Steven Spielberget, mert valóságshow-t készít, méghozzá Rupert Murdoch Fox televíziójának, a producer pedig nem más, mint Mark Burnett, a Survival show kitalálója.

MTI Kult

A Magvető lett az Év kiadója a Könyvfesztiválon

Az Év kiadója címet idén a Magvető érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, vasárnap adták át.

MTI Kult

Nincs pénz minőségi könyvek kiadására

Magyarországon közepes minőségű a könyvkiadás, a könyves műhelyeknek ugyanis nincs pénzük a magas előállítási költségű kiadványok gondozására – értett egyet több kiadóvezető a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szombati eszmecseréjén, ahol markáns ellenvélemény is megfogalmazódott.

hvg.hu Kult

Küzdelem a románokkal a pálinkáért: legenda vagy valóság?

A Brüsszelben zajló román-magyar pálinkavitában a magyar főtárgyaló a román értelmező szótárat felcsapva tudatta az EU-val, hogy a pálinka még a románok szerint is ősi magyar ital - állítja egy legenda. Mi ebből az igazság? Ennek és más történeteknek jár utána a Legendavadászat címen most megjelent könyv. A kötetben szereplő pálinkás sztorit most a hvg.hu-n olvashatják először!

Választás 2006

Választási trükkök - két évezrede

Szorgalmas kampányolásra, beválthatatlan ígéretek szemérmetlen terjesztésére és az ellenfél befeketítésére biztat Quintus Tullius Cicero több mint kétezer évvel ezelőtt megírt, a minap magyarul is megjelent műve. A köztársaságkori Rómában a kampányfogások mellett számos választási trükkel is éltek - és visszaéltek.

MTI Kult

Veszélyben Verlain és Rimbaud londoni otthona

Bob Dylan és Patti Smith állnak annak a kampánynak az élén, amelynek célja Arthur Rimbaud és Paul Verlaine londoni házának megmentése. A Camdenben álló ház jelenlegi tulajdonosa túl akar adni az épületen.

MTI Kult

Bűnügyi toplista: drog, embercsempészet, műkincsek

Az FBI szerint mintegy 8 milliárd dollár (1725 milliárd forint) értékben loptak műkincseket 2005-ben a világban. Szakértők becslése ennél jóval nagyobb összegről szól. A drog- és emberkereskedelem után a nemzetközi bűnözésnek a műkincsrablás a legjövedelmezőbb üzlete.

A WAN2 megmondja

Macskanők a forró bádogtetőn

A zeneiparban egyre lejjebb száll a korhatár, már ami sztárság kezdetét jelenti. A WAN2 a külföldi tizen- és huszonéves dívák közül most Lindsay Lohan, Ashlee Simpson és Nelly Furtado karrierjének állását vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy kik a magyar változat munkatársai! Trendfigyelés: dívák nyugaton és keleten.

MTI Kult

Szabó István szerepel Menzel új filmjében

Szabó István, Oscar-díjas magyar rendező is szerepet kapott az Őfelsége pincére voltam című most készülő új cseh filmben, amelyet a szintén Oscar-díjas Jirí Menzel forgat Bohumil Hrabal híres regénye alapján.

MTI Kult

Két magyar mozifilm a Cannes-i válogatásban

Az ázsiai filmek "divatja" után a kelet-európai film az idén visszatér a cannes-i filmfesztiválra. Az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekcióba beválogatták Pálfi György Taxidermia című filmjét, a Cinéfondation kategóriában pedig Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmje kerül bemutatásra.

MTI Kult

Magyar kitüntetés Csingiz Ajtmatovnak

Csingiz Ajtmatov kirgiz írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta irodalmi életműve elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök. Ajtmatov a könyvfesztivál vendége a hét végéig.

MTI Kult

Elhunyt Bella István

Elhunyt Bella István Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő csütörtökön hajnalban – közölte a Magyar Írószövetség.


A címlapról ajánljuk