MTI Kult

Esterházy: Matthäusnak esélye sem volt

Három hét múlva jelennek meg Németországban könyvalakban Esterházy Péternek a futball világával átszőtt jegyzetei. A Németország a büntetőterületen belül (Deutschland im Strafraum) néhány részletét már lehetett olvasni a Süddeutsche Zeitung mellékletében.

MTI/hvg.hu Kult

Idén végre megvalósul a "Kínai demokrácia"?

Axl Rose, az egykori Guns N' Roses frontembere évek óta ígéri, most már tényleg megjelenik a Chinese Democracy című albuma. Többször felröppent: az új Guns N' Roses turnéra indul és kitűzték a megjelenés idejét, de az egyre inkább elszigetelődő megasztár eddig mindig visszavonta a bejelentést. Kilép-e valaha újra a nyilvánosság elé? Axl Rose Los Angeles-ben beszélt újságírók előtt.

hvg.hu Kult

Milyen volt a tavalyi könyvpiac?

A Nagy Könyv évében ugyan jó mérleggel zártak, mégis stagnáló piacot, „beállt“ viszonyokat várnak 2006-ban a könyvpiac szereplői. Az elmúlt 15 év sikertörténete, a magyar könyvpiaci konjunktúra megtorpan? Vagy – más olvasatban – csak elérte lehetőségei jelenlegi maximumát? Miközben stabil az üzletmenet, számos kérdés megválaszolatlan marad, például az is, miből éljen az író, a fordító? A hvg.hu visszatekint a könyvpiac tavalyi évére.

MTI Kult

A Krétakör Siráj-át méltatta a Le Monde

Schilling Árpád látszólagos kísérleti rendezésében nagyon kidolgozott formában mutatja be a Csehov-szereplők mögötti személyiségeket, akiktől nehéz a nézőnek elválnia az előadás végén - véli a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.

MTI Kult

Vasárnap ingyenes lesz a filmvetítés az Urániában

Ingyenes filmvetítéssel köszönti a Magyar Kultúra Napját január 22-én, vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínház - közölte Óvári Gyula, az intézmény marketingvezetője. A nyílt napra 3-3,5 ezer embert várnak.

MTI Kult

Alföldi Róbert lett a Bárka Színház igazgatója

Alföldi Róbertet nevezte ki a fővárosi Bárka Színház új igazgatójának a józsefvárosi önkormányzat csütörtökön - közölte Jóvér Béláné, Józsefváros kultúráért felelős alpolgármestere.

MTI Világ

Rushdie: félnek a nőktől, hát robbantanak

A muzulmánok nőktől való szexuális félelme lehet a terrorizmus egyik oka – ennek a nézetnek adott hangot Salman Rushdie Nagy-Britanniában élő író a Stern című német magazinban megjelent interjújában.

Kult

Rutin kontra tökéletesség?

Új sorozatot indítunk a hvg.hu Kultúra rovatában. A Gramofon című zenei lap munkatársainak kritikai műhelye ír számunkra komolyzenei, illetve jazz koncertekről elemző, orientáló írásokat. Célunk - a Gramofon gárdájával közösen - a tájékoztatáson túl egy, a hazai sajtóban talán kissé elhanyagolt műfaj, a zenekritika meghonosítása.

hvg.hu Kult

A nagy kommunista bankrablás

A kemény mínuszok idején irány a kiállítóterem, a színház, a mozi! Az Uránia január 22-én például egész éjjel nyitva lesz. De ajánlunk mást is: egy 1959-es romániai nagy bankrablás rekonstrukcióját, Vaclav Nizsinszkij utolsó táncát, spanyol filmhetet, Rhoda Scott koncertjét, Pasolini-sorozatot, és (talán épp ellenpontként?) szakrális épületeket Finnországból. Programajánlatok a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Tíz év alatt, 30 milliárdért újítható fel a budai Vár

A budai Vár hosszú távú, tíz-tizenkét éves helyreállítási programja 25-30 milliárd forintból hajtható végre - állítja Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. A KÖH elkészítette a hosszú távú rehabilitációs programot, amelyet március 15-ig kell a kormány elé terjeszteni.

MTI Kult

Magyar film is a Sundance fesztivál programján

Január 19. és 29. között huszonötödik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a független filmek legnagyobb seregszemléjét, Sundance Filmfesztivált. Ezúttal magyar film, Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje is szerepel a versenyprogramban.

MTI Világ

Nincs pénz a Klimt-képekre, visszaadják az örökösöknek

Ausztria az osztrák döntőbírósági ítéletnek megfelelően átadja Gustav Klimt öt festményét az örökösöknek, akiktől a kormányzat anyagi lehetőségeinek korlátozott volta miatt nem tudja megvásárolni azokat - mondta az osztrák kulturális miniszter.

MTI Kult

Meleg cowboyok és a Nyughatatlan a Golden Globe-gála nyertesei

A meleg cowboyok tragikus románcáról szóló Brokeback Mountain című filmet négy díjjal jutalmazta hétfőn a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a hétfő este megtartott 63. díjkiosztó gálán. A Nyughatatlan (Walk the line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt nyert.

MTI/hvg.hu Világ

Rács mögött Pete Doherty

Már megint botrány az egyik legígéretesebbnek indult brit rockzenész körül. Letartóztatták Pete Dohertyt, a Babyshambles brit együttes énekesét kábítószer birtoklása miatt. Barátnője, Kate Moss szupermodell szintén balhékba keveredett vele, de ő végigcsinált egy elvonókúrát.


A címlapról ajánljuk