"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal
Élet+Stílus

"Nem csak a retorika háborús" – interjú Térey Jánossal

Teljesítmény nem vásárolható pénzen, lojalitás azonban igen – mondja a kultúrharcról Térey János, aki szerint mindenképp a kultúra látja kárát, ha pártalapon próbálunk vizsgálni egy színházat, egy színészt vagy egy szerzőt. A magyar dráma napja apropóján a színház helyzetéről beszélgettünk az időnként pályaelhagyáson gondolkodó íróval.

Kult

Százötvenezren nézték meg eddig a Sorstalanságot

„Az első hetet megmentheti a reklámkampány” – szokták mondani, ám a Sorstalanság a második héten is helyt állt magáért. A Sorstalanság második hétvégéjét töltötte a magyar mozikban, és töretlen sikerrel játsszák: vasárnap este a 150 ezredik jegy is elkelt.

MTI Kult

Kiadót vált Kertész Imre

Az író azért döntött a változtatás mellett, mert "fontos számára, hogy valamennyi műve egy tető alatt legyen összegyűjtve" - jelentette be az észak-németországi Hamburg mellett fekvő Reinbekben bejegyzett Rowohlt kiadó.

MTI/hvg.hu Világ

Öngyilkos lett a Félelem és reszketés Las Vegasban szerzője

Öngyilkosságot követett el vasárnap a Colorado állambeli Woody Creekben Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró, A Pokol Angyalai, valamint a Félelem és reszketés Las Vegasban című kultuszkönyvek szerzője, a gonzo-újságírás alapfigurája.

MTI Kult

Egy költő tett alapítványt fiatal íróknak

Somogyi kötődésű fiatal költők és írók támogatására alapítványt hozott létre a 94 éves Takáts Gyula Kossuth-díjas költő - jelentette be az alapítvány kuratóriuma.

MTI Gazdaság

Nőtt a magyar könyvpiac, de visszaesett a szépirodalom

A piacvezető és kisebb kiadók az elmúlt évben 58,2 milliárd forintos forgalmat regisztráltak, ami két százalékos növekedés a 2003-as 56,8 milliárd forinthoz képest. Visszaesés volt a szépirodalmi művek terén, nőtt az oktatási- és szakkönyvpiac, nőtt a CD-ROM eladás.

MTI Itthon

Demszky más helyszínre tenné át az óriásplakát-kiállítást

Várhatóan már tavasszal lebontják a főpolgármesteri hivatal Károly körúti oldalát csúfító bazársort, amelynek helyén mindaddig zöld terület lesz, míg az úgynevezett Városháza-projekt keretében meg nem kezdődik a térség fejlesztése, beépítése - közölte Demszky Gábor pénteken.

MTI/hvg.hu Kult

Százezer font Hendrix gitárjáért

Jimi Hendrix 1965-ös évjáratú Fender Stratocaster gitárjáért 100 ezer fontot (több mint 35 millió forintot) fizetett egy gyűjtő azon a londoni árverésen, amelyet az újjávarázsolt londoni Marquee klubban, a brit rockzene szentélyében rendeztek.

MTI Itthon

Már százezren látták a Sorstalanságot

A várakozásokat is felülmúlja a közönség érdeklődése az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptáció iránt - közölte a forgalmazó Intercom.

MTI Kult

Negatív német Sorstalanság-kritikák

A német közönség megtapsolta a Sorstalanságot, a német kritika viszont távolságtartó. Sajtóreakciók: Die Welt, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berliner Zeitung.

hvg.hu Kult

Nyerjen Maus képregényt!

Most Ön is megnyerheti a felajánlott MAUS képregénykötetek egyikét, csak egy kérdésre kell helyesen válaszolnia. A válaszadásban segít az Art Spiegelman képregényéről megjelent cikkünk!

Kult

Leltár elvétel

A Magyarországról elhurcolt műkincsek sorsa ismét napirendre került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök e heti moszkvai látogatása kapcsán. Nemcsak az értékek visszaszolgáltatása, de hatvan évvel ezelőtti eltűnésük körül is sok még a homály.

Kult

Csak udvarias taps a Sorstalanság berlini bemutatóján

Rokonszenvvel fogadta kedden az 55. berlini filmfesztivál (Berlinale) szakmai közönsége, még az éjfél körüli, piros szőnyeges díszbemutató előtt, Kertész Imre és Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét, amelyet a versenyfilmek között vetítenek.

hvg.hu Kult

A Nyugat hőse, Bobby McFerrin és papírsárkány

E heti ajánlatunkban ott A Nyugat Hőse, a kesernyés népi komédia, és a Pillangókisasszonyra hajazó Miss Saigon. A japán művészet speciális ágából, a baba-, pörgettyű- és papírsárkány hajtogatásából láthatunk kiállítást. A tízszeres Grammy-díjas művész, Bobby McFerrin a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

MTI Kult

Elismerő az első berlini kritika a Sorstalanságról

Koltai kísérletét leginkább balladaként fogja fel az ember: a felháborító történetet magától értetődőként, erős érzelemmel akarja elmesélni. Ennio Morricone rekviemszerű zenéje ráhangol erre - írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap kritikusa a Sorstalanságról a film berlini bemutatójának napján.

MTI Kult

Sorstalanság: nézőrekord a bemutató hétvégéjén

Felülmúlta a várakozásokat a közönség érdeklődése a Sorstalanság című film iránt; a csütörtökön mozikba került alkotást vasárnap estig 64 ezer 300-an nézték meg - közölte az Intercom.


A címlapról ajánljuk