Kult

Sztálinvárosok: túlélni az utópiát

Volgográd, Dunaújváros és Eisenhüttenstadt egyes épületeit, tereit, ha feliratokat nem látnánk, össze is lehetne téveszteni. Katowice, Várna és Brassó épületeit csak azért nem, mert ott a jövő megtervezői nem radírozhattak le teljesen egy már létező várost. Nem is lett tökéletes a pszeudo-világ. Sztálinvárosok voltak egykor, ma új identitást keresnek.

Sajtó

Egy nem létező francia sajtóbotrányról

Kirúgtak állásából egy francia lapnak dolgozó belga újságírót, mert nemrég megjelent könyvében azt állítja: a francia sajtó amellett, hogy dezinformált, elfogultan, Amerika-ellenes hangnemben tudósított az iraki háborúról. A francia értelmiség hallgat az ügyről; az elbocsátott zsurnaliszta szerint kollégái félelemből nem állnak ki mellette.

Kult

Középiskolai rangsorok: élen az Apáczai

A fővárosi Apáczai Csere János Gimnázium vezeti a középiskolák toplistáját az elmúlt öt év felvételi dolgozatai alapján - derül ki a Köznevelés című oktatási szaklapban közzétett listából.

Kult

Tilosozás: a közbeszéd nullpontja

Felháborodni és ájtatoskodni a legkönnyebb. Vagy a legcinikusabb. Új közbeszédet kezdeni a lenullázott, önmagát ledarált, sötétségbe veszett politikai diskurzus helyett nehezebb.

Kult

G. M. B.

A gazda egykoron - a háromkirályokra utalva (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) - e három betűt írta ki január 6-án, Vízkereszt napján a szemöldökfára. Ma más fával ügyeskedik.

Kult

BPRNR: a csináld magad rockszíntér

A hazai lemezipar látványos mélyrepülését és az értékes populáris zene lehetőségeinek ezzel párhuzamos szűkülését az önszerveződés segíthet túlélni. A multik visszavonulót fújnak; eljött a kis ügynökségek, kiadók ideje?

Kult

Neonáci Oázis Dániában

Európa egyetlen legálisan működő neonáci rádiójaként tartják nyilván a dániai Radio Oasent, ellehetetlenítését a dán kulturális miniszter az állami támogatás megvonásával képzeli el. Milyen eszközei lehetnek hasonló esetben a magyar médiahatóságnak?

Millenáris-dosszié

Millenáris Kht.: elutasított pótmagánvád

Elutasította a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Millenáris Programiroda által a Berkecz Jánosné és Klacsmann Péter ellen folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt benyújtott pótmagánvád-indítványt.

Kult

Egy vitatott életmű vitatható díja

A képzőművészet kategóriájában Varga Imre szobrászművész kapta a Prima Primissima díjat. A kuratórium és a szavazó közönség mintha elfelejtette volna a művész Lenin-szobrait és a Kun Béla emlékművet; pedig ez utóbbi továbbra is látható a Budatétényi Szoborparkban.

Kult

Az év hangja

A karácsony előtti hivatalos lemezeladási lista alapján úgy tűnik, közel a mélypont. Az első öt helyezettből a három dobogós lemez mulatós, az első tucatban pedig már ott nyomulnak a dobogó felé a Hupikék Törpikék. Van még ennél lejjebb?

Kult

Európa nyelvi indóháza

Az indoeurópai nyelvek családfáját genetikai módszerekkel rekonstruálta a Nature magazinban két új-zélandi nyelvész. Eszerint az angol vagy a német a hettita leszármazottai lennének. Jó ez nekünk, finnugoroknak az unióban?

Sajtó

Interjúcenzúra

Nemrégiben kilenc német újság egyszerre ítélte el szerkesztőségi cikkében azt a politikusok által mind gyakrabban alkalmazott gyakorlatot, hogy a velük készült interjúk szövegét megjelenés előtt önkényesen átszabják.

Kult

Bonyodalmak az EU-t népszerűsítő rajzfilm körül

Az Európai Uniót népszerűsítő, Szerencsi fel! című rajzfilmsorozat december elejére tervezett bemutatójára még mindig várnia kell a nagyérdemű közönségnek. Gát György, a film producere szerint már nem sokáig.

Kult

Magyar történésznő magas brit elismerése

Magas elismerésben részesítette az angol királynő Gitta Sereny Londonban élő magyar származású történész-életrajzírót, aki elsősorban a náci Németországról írott tanulmányaival vált ismertté.

Kult

Miért jó érdekérvényesítő a film, de nem az a színház vagy az irodalom?

Ha minden a forgatókönyv szerint halad, több éves előkészítő munka után december 15-én megszavazhatja az Országgyűlés a filmtörvényt. Ez a filmszakmai szervezetek győzelme. De vajon mitől ilyen jó érdekérvényesítő a film, s ebben a "műfajban" miért kevésbé jók más művészeti ágak?


A címlapról ajánljuk