Kult

Grammy: az idén nincs magyar díjazott

Az Evanescence együttes, Beyoncé és Jay-Z énekesek, az év albumát elnyerő OutKast rapduó, Luther Vandross és Justin Timberlake kapta a legfontosabbnak tartott Grammy-díjakat a rangos zenei esemény 46. díjkiosztóján. A három jelölés ellenére nem volt magyar díjazott a klasszikus zenei kategóriákban.

Kult

Tutanhamon-kiállítás Budapesten?

A kairói Kopt Múzeum és az alexandriai Görög-Római Múzeum kincseiből - magyar állami garanciavállalással - megvalósuló bemutató révén Egyiptom határain kívül elsőként Budapesten tekinthetnek meg közel százharminc tárgyat az érdeklődők.

Kult

Filmszemle: a Másnap a legjobb játékfilm

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentumfilmek közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkája kapta a fődíjat.

Kult

Szamizdat-kiállítás: feljönni a föld alól

A létező szocializmust nem a szamizdat döntötte meg, de az "önkiadó" és másolható művek létrejötte megkerülte a cenzúrát és ezzel kimondta: önmaga törvényein kívül másnak nem hajlandó engedelmeskedni. Ebben a pillanatban szenvedett vereséget a rendszer.

Kult

"Dr. Halál": művész, üzletember vagy hullagyalázó?

Egyre kínosabb helyzetbe kerül a preparált holttesteket felvonultató kiállításairól világszerte ismert német Gunther von Hagens, miután a Spiegel című német lap múlt heti számában leleplező cikkben tárta fel a hullagyáros etikátlan alapanyag-beszerzéseit.

Kult

Zseniális papagáj – vagy zseniális kacsa

Szenzációs hír járja be az internetet és a világsajtót: a N’kisi névre keresztelt afrikai szürke papagáj közel ezer szavas szókészletével, telepatikus képességeivel, kifinomult humorérzékével mindenkit ámulatba ejt.

Sajtó

Bulváretika és közszolgálat

A Blikk január 27-i címlapja kiváltotta az adatvédelmi ombudsman, az újságíró szövetség és a gyászoló futballrajongók tiltakozását. A főszerkesztő "vállalhatónak" tartja a címlapot, továbbra is főszerkeszt, péntekenként pedig felveszi a kérdező szerepét a köztévé reggeli politikai műsorában.

Sajtó

Kegyeletsértőnek találják a bulvárlap címoldalát

A Fehér Miklós magyar futballista haláláról tudósító címlap az adatvédelmi biztos szerint a "személyiségi jogok lábbal tiprását" jelenti; a Blikk keddi címoldalát a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is elítélte. A lap főszerkesztője szerint az a feladatuk, hogy a "drámát átélhetővé tegyék."

Kult

Tizenegy Oscar-jelölést kapott A király visszatér

Az új-zélandi Peter Jackson filmtrilógiájának utolsó fejezetét, A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmet az Amerikai Filmakadémia ítészei egyebek között a legjobb film és a legjobb rendező kategóriákban jelölték az ezévi Oscar-díjra.

Kult

Díjak átadásával indul a 35. Magyar Filmszemle

A Magyar Mozgókép Mestere díjat kedden este, a filmszemle nyitányaként a Budapest Kongresszusi Központban tíz kiemelkedő filmesnek adják át. A Millenáris Teátrumban, az Urániában és a Mammut moziban zajló vetítésekre a becslések szerint 35 ezren lesznek kíváncsiak a szemle ideje alatt, február 3-ig.

Kult

Bankár-mecenatúra: történelem dióhéjban

A magyar ipar és „bankárvilág” prominens képviselői mint művészetpártolók és intézményalapítók tették rá kézjegyüket a dualizmus és a két világháború közti időszak magyar kultúrájára.

Kult

A bankárvilág és a kultúra támogatása

Orbán Viktor a Magyar Kultúra Napja közeledtével elmondott beszédében szembeállította a nemzeti kultúrát és a "bankárvilágot". Utóbbiról ugyan nem mondta meg világosan, micsoda is, de szerinte ennek térnyerése gyengítené kultúránk pozícióit. Lássuk, hogy is állnak a hazai nagybankok a kultúratámogatás ügyével.

Kult

Médiahamisítók, vigyázat!

Újabb botrány vert hullámokat az Egyesült Államok sajtópiacán; ezúttal Jack Kelley-ről, a USA Today című napilap riporteréről állítják, hogy maga kreálta fiktív adatokkal bélelte ki cikkeit.

Kult

Sztálinvárosok: túlélni az utópiát

Volgográd, Dunaújváros és Eisenhüttenstadt egyes épületeit, tereit, ha feliratokat nem látnánk, össze is lehetne téveszteni. Katowice, Várna és Brassó épületeit csak azért nem, mert ott a jövő megtervezői nem radírozhattak le teljesen egy már létező várost. Nem is lett tökéletes a pszeudo-világ. Sztálinvárosok voltak egykor, ma új identitást keresnek.


A címlapról ajánljuk