szerző:
MTI

Világszerte megtöltötték a mozikat a hétvégén az Alkonyat című vámpírsorozat rajongói. Az Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész című befejező epizódra 341 millió dollárért (76 milliárd forintért) keltek el a jegyek az Egyesült Államokban és a tengerentúlon. Magyarországon több mint 133 ezren nézték meg a filmet a november 15. és 18. közötti nyitóhétvégén.

A forgalmazó Pro Video Film tájékoztatása szerint az Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész mintegy 166,5 millió forint bevételt hozott a magyar mozipénztáraknál, amivel a fantasy film a 2012-es év eddig listavezető Jégkorszak 4 - Vándorló kontinens 131,9 millió forintot bevételét is túlszárnyalta.

Ezzel Magyarországon a minden idők legnagyobb bevételeit tartalmazó filmek listáján a 9. helyre került, maga mögé utasítva a Star Wars II. rész - A klónok támadása (166,2 millió Ft) 2002-es és A Gyűrűk Ura - A két torony 2003-as eredményeit (156,4 millió Ft).

A film a vámpír-saga legsikeresebb darabja lett, megelőzve az Alkonyat - Hajnalhasadás I. részt, amely 136,4 millió forint bevételt hozott. A négy film eddig több mint egymilliárd forint bevételt termelt mintegy 925 ezer nézővel.    

Az észak-amerikai mozis toplista első helyét 141 millió dolláros (31,4 milliárd forintos) jegyeladással szerezte meg a Kristen Stewart, Robert Pattinson és Taylor Lautner főszereplésével, Bill Condon rendezésében készült produkció. A vámpírrománcot az Egyesült Államokon és Kanadán kívül további 61 országban kezdték forgalmazni, ahol csütörtöktől vasárnapig 199,6 millió dolláros (44,5 milliárd forintos) bevételt nyugtázott a filmet gyártó Summit Entertainment.

Az ember-vámpír-vérfarkas szerelmi háromszög körül bonyolódó történet korábbi epizódjai összesen 2,5 milliárd dolláros jegybevételt hoztak a stúdiónak, amivel sikerült bekerülnie Hollywood vezető filmgyártói közé. A Stephanie Meyer bestsellerregényei alapján készült sorozat elsősorban a tinédzser lányok kedvence lett, rajongótábora saját nevet kapott: az eredeti cím, a Twilight nyomán "Twi-hards"-ként emlegetik őket.

A Summit 120 millió dollárt (közel 27 milliárd forintot) költött a befejező részre, amelyben a vámpírrá vált Bella (Stewart) és férje Edward (Pattinson) egy ősi vámpírklánnal veszi fel a harcot, hogy megmentsék félig ember, félig vámpír kislányukat. 

A múlt héten még a toplista csúcsán álló 007-Skyfall című Bond-film a hétvégén a második helyre esett vissza 41,5 millió dolláros (9,2 milliárd forintos) észak-amerikai jegyeladással. Ugyanakkor eddigi közel 670 millió dolláros (csaknem 150 milliárd forintnyi) globális jegybevételével máris ez a Bond-kaland minden idők legsikeresebb 007-es filmje. A 2006-os csúcstartóra, a Casino Royale-ra 599 millió dollárért váltottak jegyet a nézők.

Steven Spielberg Lincoln című történelmi drámája 21 millió dolláros (4,6 milliárd forintos) kasszával kezdte széles körű forgalmazását Amerikában, ami a lista harmadik helyére volt elég. Az Egyesült Államok 16. elnökéről szóló, a kritikusok tetszését is kivívó alkotást máris az díjszezon nagy esélyesei közé sorolják.

A toplista negyedik és ötödik helyén a Rontó Ralph című háromdimenziós animáció és a Denzel Washingtonnal forgatott Kényszerleszállás című repülős dráma végzett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kórházba került Marsi Anikó

Kórházba került Marsi Anikó

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Szelényi Zsuzsanna: Az európai szuverenitás és a szép új világ

Szelényi Zsuzsanna: Az európai szuverenitás és a szép új világ

Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra