Eltűntnek hitt Lope de Vega mű került elő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több száz évvel Lope de Vega halála után a jelentős spanyol költő és drámaíró egy soha meg nem jelent és elveszettnek hitt műveként azonosítottak egy madridi nemzeti könyvtárban (BNE) őrzött kéziratot.

A dokumentumról Alejandro García Reidy, a New York állambeli Syracuse-i Egyetem irodalomtörténésze bizonyította be szakemberek szerint kétséget kizáróan, hogy az az 1562 és 1635 között élt szerző Mujeres y criados (Asszonyok és szolgálók) című műve. A komédia 1613-1614-ben született, a könyvtárban 1888 óta őrzött példány 1631-ből származik, de eddig nem hozták összefüggésbe Lope de Vegával.

A szerző hozzávetőleg 1500 színdarabot írt, ezek közül több mint háromszáz van meg. Lope de Vega ugyan felsorolta alkotásai között a Mujeres y criados című művet, a katalógusok azonban mindeddig elveszettnek hitték, mert soha sehol nem jelent meg.

García Reidy szerint a mű a drámaíró fénykorából származik. A Madridban játszódó komédia főszereplője két nővér, Violante és Luciana, valamint a nekik titokban udvarló Claridán és Teodoro. Mindkét hódoló Próspero gróf szolgálatában áll, a bonyodalmak pedig akkor kezdődnek, amikor - a nővérek apjának örömére - a gróf kiszemeli magának Lucianát, egy vagyonos férfi, Don Pedro pedig Violantét.

A darabot ősszel, a komédia születésének négyszázadik évfordulója alkalmából színpadra állítják Spanyolországban.