szerző:
hvg.hu

Megérkezett ugyanis a Szívünk Rajta gyerekkönyv-ajánló program újabb listája. A könyvesboltokban tanácstalanul kutakodó szülőknek segítséget nyújtó projekt szervezői gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a továbbbi javaslatokat.

Az adventi időszakban egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Épp ezért szövetkezette gymással az UNICEF Magyarország és a Bookline arra, hogy közös gyerek-könyvajánló programjuk segítségével egyre kevesebbszer merüljön fel ez a kérdés.

Szívünk rajta program keretében a  felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) értékeli a könyveket, és ítéli oda a Szívünk rajta-matricát azoknak a könyveknek, amelyek a szakmai csapat szerint kiemelkedő élményt nyújtanak.

Az egyik listára felkerült könyv
©

»Egy kilenc éves, betűfaló gyerek anyukájaként tudom, hogy milyen nagy a "zaj" a könyvesboltokban, látom, mekkora az esélye annak, hogy hibásan döntök, vagy hagyom a gyereket rosszul választani« - vallott saját dilemmájáról a szakmai csapat egyik tagja,  D. Tóth Kriszta.

A program októberi indulásakor már láthattunk egy szűkebb könyv-listát, ezeket a szakmai csapat állította össze saját kedvenceiből kedvcsinálónak, azonban a valódi sikert a szervezők abban látják, hogy a felhívásra rengeteg ajánlás érkezett. Az ajánlásokból negyedévente Szívünk Rajta-listákat publikálnak. A szakmai csapatban ráadásul az egyik legfontosabb szerep a gyerekeké, akik maguk is részt vesznek a zsűrizésben.

Az olvasóktól beérkezett ajánlások és a szakmai csapat véleménye alapján a listára ezúttal kilenc könyv került fel és kapott matricát. Hét könyv a „mesél” kategóriában, 1-1 könyv pedig a két „segít” kategóriában érdemelte ki az ajánlást. Akad közöttük régi klasszikus, modern mesekönyv óvodásoknak, rendhagyó tündérmese már olvasni tudó nagyobb gyerekeknek.

Gyurkó Szilvia a szakmai csapat gyerekjogi szakértője hozzátette: "Nem volt könnyű helyzetben a szakmai csapat, egy-egy könyvnél komoly vitáink is voltak. De úgy érezzük, hogy több kincset is találtunk, amire nagy örömmel hívjuk fel a figyelmet".

A listára ezúttal felkerült új könyvek:

„Mesél” kategória:

Julia Donaldson-Axel Scheffer: A legcsinosabb óriás

Gál László, Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai,

K. László Szilvia: Marci és a galibák - Kékmanó, a főnyeremény

Méhes György: Szikra Ferkó

Michael Ende: Momo

Timo Parvela - Virpi Talvitie: Miú Vau

Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris

Segít neki” kategória:

1. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

„Segít neked” kategória:

1. Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő - Könyv a gyermeknevelésről

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!