szerző:
hvg.hu

Olvasóink egy része nem értett egyet a múlt héten közreadott, a legjobb magyar albumokat felsoroló TOP 30-as listánkkal. Voltak, akik csak elküldtek minket melegebb éghajlatra, de sokan odaírták azt is, szerintük mely albumoknak nem szabad hiányoznia egy ilyenről.

A – számos szakértővel közösen – összeállított listát a Bizottság, Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Hobo Blues Band és a Hiperkarma egy-egy albuma vezeti, a további szereplőket itt találja.

Minden ilyen listaállítás szubjektív, egyfajta játék. Lényegéből következően nem lehet mindenki ízlésének tökéletesen megfelelő listát állítani, ezért külön kértük az olvasóinkat arra, hogy szóljanak hozzá, mondjanak ők is véleményt a témában.

Volt, aki a kommentvilág jellegzetes hozzáállásával egyszerűen elküldte a lista összeállítóit a francba. „Szégyellje magát, aki ezt a listát összeállította”. „Ezért kár volt koptatni a billentyűzetet.” „Eléggé silány az egész 30-as lista, jó néhány remek lemez lemaradt róla.” „Ez a lista egy tragédia.” „Férfisoviniszta, hipsztercentrikus köldöknézés. Zenét csak nyomokban tartalmaz.” Ilyesmit írogatott az olvasóink egy része.

©

Mások éppen ellenkezőleg, megdicsértek minket: „Ezeket mind szeretem.” „Nagyjából rendben van.”, „Az összeállítás szuper, a lemezekhez írt komment is kiváló!”

Mindkét típusú véleményt köszönjük, de sokkal nem vagyunk beljebb egyikkel sem. Sokkal érdekesebbek azok a hozzászólások, amelyek megneveznek olyan albumokat vagy legalább előadókat, amelyeknek szerintük helye van egy ilyen TOP 30-as listán.

Sokan írták az István, a király című és a Képzelt riport… című albumokat, amelyek valóban nagyon fontos szerepet töltenek be nemcsak a magyar rock-, de a magyar kultúrtörténetben is. Talán azért nem jutott a véleményezők többségének eszébe, mert ezek alapvetően nem egy előadóhoz kötődnek: Szörényi és Bródy, illetve Adamis és Presser rockoperát írtak, s ezek zenéjét rögzítették lemezre.

Mi is fájóan hiányoltunk a listáról ezen kívül több előadót is. A Tankcsapda, az Omega éppen, hogy kiszorult a listáról. Mindkét zenekarnak nagyon is bérelt helye van a magyar rocktörténelemben. Ám a felkért ítészek közül egy hajszállal többen voksoltak a TOP 30-ba került albumokra, mint e két bandára.

Azt gondoljuk, hogy igaza van azoknak is, akik a Barbaro vagy Kamondy Ágnes lemezét szerették volna előkelő helyen látni. Egyedi, utánozhatatlan és későbbi követők sokaságára ható albumokról van szó, amelyek simán elférnének a TOP30-ban.

Nagyon sokan írták, hogy miért nincs P.Mobil, Piramis, Solaris, Szörényi Levente, Pál Utcai Fiúk, Koncz Zsuzsa, Vidámpark, CPG a TOP 30-ba. A válasz megint csak az – hogy bár simán beférhettek volna -, nem elegen voksoltak rájuk ahhoz, hogy felkerüljenek az „elitklubba”.

Mindenestre összeállítottunk az olvasóink véleménye alapján egy amolyan rest of the best listát az olvasóink által leginkább hiányolt albumokból (ezúttal helyezések nélkül).

Ez sem fogja – a hvg.hu Top30-cal kiegészítve sem - mindenkinek az ízlését kielégíteni természetesen, de talán arra jó, hogy elgondolkozzunk, vitatkozzunk. És hallgassunk sok magyar zenét. (Mert van mit.)

Minden (zenei) listaállítás alapműve, Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című regényének főhőse egy ízben így fakad ki: „Mi rossz van abban, ha az ember szeretne otthon lenni, a lemezgyűjteménye társaságában? Ez nem olyan, mint bélyeget gyűjteni, vagy söralátéteket vagy antik gyűszűket. Egy egész világ van benne, egy szebb, piszkosabb, agresszívebb, békésebb, színesebb, erotikusabb, haragvóbb, szeretőbb világ, mint az, amelyikben élünk; van történelme, földrajza, költészete és még egy csomó mindene, amiről tanulnom kellett volna az iskolában, beleértve a zenét is.”

John Cusack és Jack Black a Pop, csajok satöbbi című filmben
©

A TOP 30-ból kimaradt lemezek (olvasói vélemények)

Tankcsapda: A legjobb méreg
Omega: Tízezer lépés
Szörényi-Bródy: István, a király
Adamis-Presser: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Pál Utca Fiúk: Bál
P. Mobil: Mobilizmo
Solaris: Marsbéli krónikák
Barbaro: Barbaro I.
Piramis: Piramis 2.
Szörényi Levente: Végtelen úton
Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd
Vidámpark: Karnevál
CPG: Embör vigyázz! (2003.)

Hallgassa meg YouTube lejátszási listánkat a kimaradó kedvencekből:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Felhős lesz a hosszú hétvége

Felhős lesz a hosszú hétvége

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja

Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja