Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A József körút igazi kísérleti tereppé válhat a következő években: hamarosan egymás mellett vív harcot majd a fogyasztókért a kézműves- és az olcsósörkultúra. A környék erősen mozgolódik, egyre inkább érezhető, hogy itt jöhet létre a bulinegyed elsőszámú alternatívája. De a Körút ezen szakaszának múltja is bővelkedik a jobbnál jobb sztorikban.

Kezdjünk történetünket két baráttal. Mindketten a Lónyai utcai református gimnáziumba járnak, a József körúton laknak, egyikük a 68-as, másikuk a 83-as szám alatt. Mint sok környékbeli gyerek, ők is a Pál és a Mária utcai grundon, egy fűrészmalom közelében játszanak. Egyikük úgy dönt, színdarabot rendez, Kék Barlang címmel a másik házában, amely a szerő beszámolója szerint  sok dialógust még nem tartalmazott, és fogadtatása ellentmondásos volt, hiszen "a premiér általános verekedéssel végződött, úgy, hogy legközelebbi darabom, már csak tíz év múlva kerülhetett színre a Vígszínházban”.

Később már maximum a darab megtekintéséért verekedtek az emberek, mert a két cimborából híres művész lett. Valaki már biztosan rájött ennyiből, hogy a két barát, Neumann (később Molnár) Ferenc író, és Feiks Jenő festő volt, akik az 1890-es években töltötték gyerekkorukat a József körúton. De a gimnázium után is kötődtek a környékhez, hiszen egy fennmaradt feljegyzés szerint Neumann és négy másik társa kötelezvényben fogalmazta meg, hogy találkozóikat a szintén körúti Brandl vendéglőben tartják.

A vendéglők, kávéházak helyét egy évszázad elteltével  olcsó kocsmák vették át, és a Nagykörút legújabb korszakát jellemző aprócikkes boltok, gyrososok és pizzázók uralják a környéket. A nagy budapesti Eb-mámor epicentruma is távolabb, a Wesselényi utca és a Körút sarkán zajlott, de azért szóltak a petárdák itt is, a József körút Corvin negyed felőli végén, ahol a két szembenlévő kocsma vendégei feleseltek örömükben egymásnak.

Ez a „kicsit belváros, de azért mégse” hangulat  uralja a József körutat: nem annyira lepukkant mint a Ferenc körút, közelebb is van a város ütőeréhez, de nem annyira impozáns, mint az Erzsébet körút. Ráadásul rengeteg sztereotípia is ragadt a környék egyik csomópontjához, a Rákóczi térhez. Ne szépítsük, ahogy a Krak’n Town a környék egyik vadonatúj helyének (erről később) tulajdonosa, Szűcs Péter fogalmaz, a Rákóczi térről ma egy teljes generációnak a prostituáltak ugranak be először.

Kattintson galériánkért!
©

Itt dőlhet el a Nagykörút jövője

De ez hamarosan megváltozhat, sőt már változik is. Korábbi cikkünkben már fejtegettük, hogy a bulinegyedre ráunók, vagy az annál izgalmasabb, alternatívabb helyeket keresők ma már a nyolcadik kerület felé veszik az irányt. Legyen szó akár az  idelátogató külföldiekről, vagy az itt élőkről. A József körút ezért az egyik legizgalmasabb részévé válhat a mai Körútnak. A most következő évek döntik majd el, lehet-e ez a rész menekülőútvonal azoknak, akik elkerülnék a Wesselényi-Király utca között koncentrálódó olcsókocsma-centrumot.

Valóban a Nyolc az új Hét?

A kereskedelmi bulizónává vált romkocsmanegyedet fél Budapest siratja. Hogy látják ezt a mozgást a Szimpla, a Sirály vagy a Müszi gazdái, és mit gondol az urbanista?

Az útszakasz képének átalakulásának jele volt a Jégbüfé nyitása a Baross utca és a körút sarkán, de az is elég szimbolikus például, hogy a Rákóczi tér környékén, egymás mellett bukkant fel két teljesen eltérő felfogású kocsma az elmúlt hetekben. Az egyik a Sörsajt, a másik a Legjobbkocsma cégcsoporthoz tartozó 4-es 6-os Rákóczi. Előbbi kézműves söröket és házi készítésű sajtokat kínál, a másik a lehető legolcsóbban megúszható alapozásra vágyókat csábítja. Ha sarkítani szeretnénk a jelenséget: ezen a terepen dől el a Nagykörút további sorsa.

“Nem gondolom, hogy riválisok lennénk, hiszen teljesen más réteget szólítunk meg. De az előfordulhat, hogy lesz olyan társaság, amely komolyan gondolkodóba esik azon, hogy a szokásos kocsmakínálat, vagy a valamivel drágább, de minőségibb sörözés mellett döntsön” - mondja Merkl Norbert, a Sörsajt üzletvezetője. A Sörsajt a közeli, Beerodalom nevű szakboltból nőtte ki magát, amelynek törzsközönsége, Merkl szerint folyamatosan kérdezgette, hogy mikor lesznek már csapon a bolt sörei. Így aztán adta magát, hogy a közelben nyissanak kocsmát, ahol főleg a Lados és a Rothbeer főzdék söreit lehet megtalálni.

Merkl Norbert - Kattintson galériánkért!
©

Még a Sörsajtnál is komolyabb projekt, az egy sarokkal arrébb, az egykori Suszterinas helyén szeptember 2-án megnyíló Krak’n Town, amely Budapest első, minden részletre kiterjedő koncepcióval rendelkező steampunk helye lesz. Az üzletvezető, Szűcs Péter szerint fontos volt, hogy kiszakadjanak a bulinegyedből, mivel

az underground érezhetően kezd kipucolódni a hetedik kerületből. Itt a Rákóczi tér környékén észlelhető a mozgolódás, elég vicces, de ez lett az állatos helyek gócpontja: a Kazinczyből ide költözött az emblematikus Kék Ló, itt van a Csiga és a Macska is.

De a változást jelzi, hogy a csepeli székhelyű Rizmájer söröző is nyit itt kocsmát hamarosan a 15-ös szám alatt.

Csörgics Mátyás, a Malátabarát egyesület vezetője szerint a Krak’n Town a többi európai steampunk hely erényeit próbálja ötvözni. Folyamatosan cserélődő kraft sör kínálattal és az ehhez passzoló angol konyhával készülnek, ahova bármelyik gerilla sörfőzde terméke bekerülhet, a legjobb teszt úgyis az lesz, melyik típusból mennyi fogy majd.

A Krak'n Town egyik szeparált része - kattintson galériánkért!
©

Ráadásul a pincehelyiségben egyesítik (Budapesten unortodox módon)  a sport- és kézműves kocsmákat: hajnalig lehet itt majd akár NFL-meccseket is nézni. Csörgics arra a kérdésre, hogy miért csak most, és nem a 4-es metró állomásának nyitásakor kezdett el fejlődni a környék, úgy reagált, szerinte kellett egy-két év ahhoz, míg az emberek mentális térképe is átalakult, és elkezdtek az építkezés vagy az azt megelőző időszak képei helyett mást látni a környékbe.

A környék igazi és kitalált legendái

A József körútról azért eddig sem hiányoztak a kisebb kultusszal rendelkező helyek. Ilyen például a Stex-ház is, amelynek földszintjén található Stex étterem tulajdonosai zseniális módon saját maguk építettek fel egy sztorit a hely körül. Minden étlapon ott szerepel ugyanis Stex Alfréd elég kalandos, fogolytáborokkal, és rengeteg szerencsejátékkal tarkított életútja. Csakhogy a névadó sohasem létezett, azt a hely tulajdonosai találták ki, de a trükk bevált, hiszen ez a kalandos életút folyamatos beszédtémát szolgáltatott a vendégek körében, így ez is a hely kultuszát erősítette.

Kattintson galériánkért!
©

Ha viszont a József körút létező legendáit keressük, akkor Molnár Ferenc életútjához hasonlóan, újra a Lónyai utcai gimnáziumhoz kell visszatérnünk.

Mi lett/lesz veled, Nagykörút?
Több részben, más-más megközelítésben foglalkozunk a Nagykörút változásaival, mai funkcióival, kinézetével és lehetséges jövőjével. Az első részben még a patinás szakasz múltját jártuk körbe, azután a Ferenc körútra fókuszáltunk. A Boráros tértől haladunk majd egészen a Jászai Mari térig.

Ide járt egy ideig a környék másik nagy írója, Mándy Iván is, aki a mai Apáczai kiadó helyén üzemelő mozit szőtte bele több elbeszélésébe is. Nem csoda, hiszen Mándy több időt töltött az iskolában, mint a moziban: „Kicsaptak volna. Amit én nem vártam meg, mert otthagytam. Tudtam, hogy ez nekem nem megy. Ez is a Bodográf mozi előtt dőlt el. A Bodográfban volt A és B terem. Én mindig a B terembe jártam. Nem tudom, miért. Néha már abban is kételkedtem, hogy van-e tényleg A terem. Vagy oda csak túlvilági lények járnak? A Királyok királyát láttam egy vasárnap délutáni előadáson. Olyan szomorú nap volt, és mikor kiléptem abba az esős délutánba, azt mondtam, nem megyek holnap iskolába. Egyáltalán nem megyek iskolába” – mesélte el egy ízben az író kötődését a mozihoz.

A Bodográfból azonban 1951-től Bányász lett, ezt pedig már Mándy nem annyira szívlelte, ennek adott hangot egyik művében („Hogy lehet egy mozit Bányásznak hívni?!”)  és az előbb idézett interjúban is („De ezt nem lehet egy lánynak mondani, hogy gyere, menjünk a Bányászba. És ez nem a bányászok ellen szól, az Isten szerelmére! (…) Egy mozit így nem lehet hívni. Hát tudni kell, hogy mi az a mozi!”) A mozi végül még rengeteg nevet kapott (Magyar filmek mozija, Graffiti, stb.), végül 1999-ben zárt be végleg.

De nem csak Mándy kötődik erősen a József körúthoz a nagy magyar irodalmi alakok közül: Kosztolányi például  a levelei tanúsága szerint szinte házról házra, bérelt szobáktól újabb albérletekbe  vándorolt a körúton. Egy időben Csáth Gézával osztozott a 71-73-as szám alatti ház egyik lakásában, ennek egyik jele, hogy Csáth több novellájában (Vasút, Katonai behívó, Kisfiúk) is feltűnnek az útszakasz lakói.

De akkor nem beszéltünk még a környék tán legnagyobb legendájáról, Krúdyról, akinek a józsefvárosi kalandozásai már külön cikket érdemelnének.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Meghalt újabb 6 koronavírusos beteg, 22-vel nőtt fertőzöttek száma

Meghalt újabb 6 koronavírusos beteg, 22-vel nőtt fertőzöttek száma

Kilép a frakcióból Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke

Kilép a frakcióból Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke

Erős titkosítással védené a messengerbéli üzeneteket a Facebook, de ez nem mindenkinek tetszik

Erős titkosítással védené a messengerbéli üzeneteket a Facebook, de ez nem mindenkinek tetszik