szerző:
Németh Róbert

Fél évszázaddal ezelőtt jelent meg a Jimi Hendrix Experience első nagylemeze, az Are You Experienced. Mesélünk róla.

Hogy egyből a közepébe vágjunk, nem az van, hogy 1967 előtt minden smafu volt, ami a gitáron történt, sőt, elég, ha csak a Shadows-t, Chuck Berry-t, Eric Claptont vagy George Harrisont említjük. Na, de mégis, amit Jimi Hendrix művelt a hathúros hangszerrel, az azért akkor egészen elképesztő, földönkívüli volt – s persze még mai szemmel is az –, és gyorsan hozzátesszük, nem csak, sőt talán nem is feltétlenül a virtuozitásra gondolunk, vagy a gitár addig nem pont jellemző, fokozottan szólisztikus szerepére, hanem arra a döbbenetes, erőteljes, pszichedelikus, gyakran nem evilági hangzásra, amit Hendrix hangszeréből kicsalt.

Hendrix, mint sokan mások is a könnyűzene történetében, először nem saját hazájában lett próféta. New York átnézett rajta, a Stones menedzsere, Andrew Loog Oldham, amikor Keith Richards barátnője, Linda Keith beajánlotta, nem látta meg benne a potenciált, ahogy a legendás lemezkiadós, Seymour Stein sem. Végül az Animals volt tagja, a zenész helyett a menedzser pályát választó Chas Chandler vette a szárnyai alá, átvitte Londonba, és zenekart szervezett neki. Ez lett a Jimi Hendrix Experience – Hendrix, Noel Redding basszusgitáros és Mitch Mitchell dobos.

Az Are You Experienced szűk fél év alatt készült Londonban, több felvételi körben, (és részben anyagi okokból) több stúdióban, miközben a zenekar Angliában és Európában turnézott, és bemutatkozott a brit televízióban is. A stúdiósok hátast dobtak a dupla Marshall-cuccot használó Hendrix elképesztő hangerejű és stílusú gitárjátékától. „Annyira hangosan játszott, hogy nem bírtál megmaradni a stúdióban – soha az életben nem hallottam ilyet”, mesélte az egyik felvételi helyszín, a londoni CBS stúdió hangmérnöke, Mike Ross.

Ami azt illeti, valóban nem nehéz elképzelni, összességében milyen hatást gyakorolhatott a kortárs zenefogyasztókra Hendrix mint gitáros, maga, meg egyáltalán, a teljes zenekar és a dalok. Nem véletlen az sem, hogy a korszakalkotó Are You Experienced, bővebben meg Jimi Hendrix teljes munkássága egyszerre volt hatással a kortárs rockra (távlatosan a hard rockra és a későbbi heavy metalra), soulra, funkra és jazzre, sőt a hiphopra is. Mindenre. Ott halljuk a hatását a Sonic Youth-ban és Prince zenéjében, hogy csak két, egymástól igen távoli példát vegyünk, és az sem véletlen, hogy Miles Davisszel közös lemezt terveztek (mi több: a városi legenda szerint egyenesen egy szupergruppot Paul McCartney bevonásával).

A poptörténelem úgy meséli, hogy amikor a menedzser, Chandler elvitte a kész lemezanyagot az albumot terjesztő Polydor lemezcég új kiadványokért felelős vezetőjéhez, Horst Schmaltzéhez, a zeneipari szakember, miután némán végighallgatta a lemezt, csak annyit mondott: „Ez a legnagyszerűbb dolog, amit valaha hallottam”. A többi meg történelem.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Jimi Hendrix a mozivásznon is irtó laza lesz

Újabb részlet látott napvilágot a hamarosan mozikba kerülő Jimi Hendrix-filmből. A most kikerült jelenet tanúsága szerint a legendás gitárost alakító André Benjamin nem vall szégyent a "kúl zseni" szerepkörében.

hvg.hu Kult

Sosem látott felvételek kerültek elő Jimi Hendrixről

Jimi Hendrix születésének hetvenedik évfordulója alkalmából kezdte sugározni a Hear My Train A Comin' című, a gitáros eddig sosem látott filmfelvételei mellett családi leveleket is bemutató dokumentumfilmet az amerikai PBS csatorna.

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult