szerző:
Riedl Annamária

A szombat este a Hősök terén 18 órakor kezdődő TérTáncKoncerten 500 gyerek fog táncolni a Budapesti Fesztiválzenekar által játszott West Side Story-részletekre. Fischer Ivánnal beszélgettünk.

hvg.hu: Rengeteg mindenben képviselteti magát, amelyek közül az egyik legfontosabb a társadalmi felelősségvállalás.

Fischer Iván: Erős felelősséget érzek másokért, nem tudok szó nélkül elmenni, becsukni a szemem, elfordítani a fejem. Hogy miért, az nekem is rejtély. De dolgozom egy könyvön, amiből talán az olvasó megértheti majd néhány évtized múlva a belső rugókat.

hvg.hu: Ezek az érzések hívták életre három évvel ezelőtt a TérTáncKoncert rendezvényt is?

F. I.: Amikor ezt az egészet kitaláltam, az volt a célom, hogy roma, és nem roma gyerekek együtt táncoljanak a Budapesti Fesztiválzenekar által játszott klasszikus zenére. Mert egyáltalán nem tartom lehetetlennek azt, hogy miközben gyakorolják ezeket a táncokat, annyit hallják ezt a zenét, hogy meg is szeretik. A cél, hogy a gyerekek boldogan, örömmel táncoljanak együtt a zenekarral való közös produkcióban. A TérTáncKoncert valódi toleranciaünnep. A tolerancia pedig ott kezdődik, ahol meg tudjuk szeretni egymás értékeit, ahol szépnek tudjuk találni azt is, ami a másé.

hvg.hu: Ennek jegyében cigány és nem cigány, hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú fiatalok is táncolnak a téren.  Nagyon színes a csapat.

F. I.: Igen, a mélyszegénységben élőket is segíteni kell, de ettől független a cigányok helyzete. Sok barátom van, akik mesélik, hogy a bőrszínük miatt esélytelennek érzik magukat egy-egy állásinterjún. Szükséges, hogy javuljon a tolerancia. Ezért táncolnak itt együtt a roma és nem roma gyerekek. Kis lépés ez a jó irányba.

 

©

hvg.hu: Az idei év zeneválasztása egészen rendhagyó, hiszen önnek példaképe is Leonard Bernstein.

F. I.: Igen, emberként is példakép, de azt is csodálom, hogyan tudott annyi mindennel jól foglalkozni: zenét szerzett, vezényelt, zongorázott, tömegeket tanított, előadásokat tartott, és mindezt teljes odaadással.

hvg.hu: Ön abban a szerencsében is részesült, hogy személyesen találkozhatott a példaképével.

F. I.: Szerencsére nem is egyszer. De a legbüszkébb arra a találkozásra vagyok, amikor Bécsben a Figarót vezényeltem, és váratlanul kiderült, Bernstein végighallgatta az előadást. És utána a színpadra jött gratulálni. Sőt, meg is írta az életrajzában, hogy nagyon tetszett neki az előadás. Csak egy mondat van erről ebben a könyvben, de ez nekem nagyon sokat jelent. Persze, amikor én találkoztam vele a ’70-es, ’80-as években, Bécsben, akkor Mahler-szimfóniákat vezényelt. Ez egy egészen más Bernstein volt, mint aki 30 évvel korábban megkomponálta legsikeresebb művét, a West Side Storyt.

hvg.hu: Ami az idei TérTáncKoncert zenei témáját adja. Miért éppen ezt a művet választotta?

F. I.: Ez a musical egy nagy klasszikus színdarab, a Rómeó és Júlia modern adaptációja. Zseniálisnak tartom azt a gondolatot, hogy átültessük ennek a műnek a mondanivalóját a saját korunkba, saját környezetünkbe, saját problémáikba, ahogy Bernstein is tette a maga idejében. Az eredeti Shakespeare-dráma két rivális család háborúzását állítja a középpontba, ahol a két família gyerekei egymásba szeretnek, míg a West Side Story két különböző bőrszínű amerikai népcsoport utcagyerekeinek folyamatos harcáról szól, ahol szintén egymásba szeret két fiatal a két rivális csoportból. Nagyon érdekes az, hogy kezelik ezt a konfliktust. Milyen boldogsághoz, milyen tragédiákhoz, milyen hatalmas lelki problémákhoz és végül igazi katasztrófához vezet ez a történet. Azért választottam ezt a zenét, mert lehet, hogy minden korra igaz ez a történet. Lehet, hogy a mi korunkban ugyanúgy valós az a probléma, hogy tudnak együtt élni különböző népcsoportok tagjai. Nem tudok ennél aktuálisabbat, hiszen képzeljük el, mi lenne, ha például Miskolc külvárosában egymásba szeretne egy cigány fiú és egy nem cigány lány. Mit szólna ehhez a környezetük?

hvg.hu: Nem kérdés, mennyire fontos a mai korban is ennek a történetnek az aktualitása.

F. I.: Igen, de van még valami. Fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene. Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között. A West Side Story páratlan remekmű.

hvg.hu: Mély érzéseket és gondolatokat közvetít ezzel az eseménnyel. Ön lelkileg, hogy éli meg ezt a programot?

F. I.: Motivál, hogy végre tehetek valami hasznosat. Hiszek benne, hogy a zene képes különleges kapcsolatot kialakítani az emberek között nemtől, társadalmi helyzettől, etnikai hovatartozástól függetlenül.

©

hvg.hu: Ezt a különleges kapcsolatot és mindennek a fontosságát bizonyítják a rendezvényben részt vevő diákok és iskolák száma is.

F. I.: Mindenképp. Idén 9 megye 20 településéről – Apátfalváról, Berettyóújfaluból, Budapestről, Bükkösdről, Edelényből, Karcagról, Nyíregyházáról, Máriaremetéről, Nyírlövőről, Ózdról, Pécsről, Piliscsabáról, Szécsényből, Salgótarjánból, Sényőről, Szigethalomról, Téglásról, Tiszaszalkáról, Tiszaújvárosból és Zsámbékról –, 25 különböző iskolából érkező 500 gyerek táncol majd a muzsikánkra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy a gond a legendás játékstúdiónál? Élő adásban ostorozta a Blizzardot egy volt alkalmazott

Nagy a gond a legendás játékstúdiónál? Élő adásban ostorozta a Blizzardot egy volt alkalmazott

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Átmeneti testület ítélheti oda a botrány miatt ki nem osztott irodalmi Nobel-díjat

Átmeneti testület ítélheti oda a botrány miatt ki nem osztott irodalmi Nobel-díjat

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Jogerősen kaszálták el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont egy újabb tenderét

Jogerősen kaszálták el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont egy újabb tenderét