szerző:
Bicsérdi Ádám - Németh Róbert

Az idei jubileumi Sziget mellett augusztusban szinte minden hétre jut zenei fesztivál, Zamárdiban például párhuzamosan, egymás mellett zajlik majd a hazai popfanoknak szánt Strand és a rengeteg külföldit vonzó elektronikus B.my.Lake. De jut egy legenda a FEZEN-re is, szóval minden műfajban várható zenei csemege a nyár végéig.

Alice Cooper
FEZEN, augusztus 3.. Fehérvár Színpad 22:30

Azt nem pontosan tudjuk, hogy lesz-e a nyakában óriáskígyó (vö. „Megismerni a nyakában tekergő óriáskígyóról”, URH), és hoz-e magával guillotine-t, s persze az is igaz, hogy szépkorú rockhősként látogat Székesfehérvárra, ám akárhogy is: nettó rocktörténelmi legendáról, a glam és a sokk-rock emblematikus figurájáról van szó, akitől az art-rock, a hard rock és a heavy metal későbbi generációi is rengeteget tanultak. A 69 éves Vincent Damon Furnier egyébként szerzőként is aktív, idén Paranormal címmel új lemezt hozott ki.

PJ Harvey
Sziget, augusztus 11., Dan Panaitescu Nagyszínpad 19:30

Nem csak az idei nyár, hanem az idei év (sőt, ha jobban belegondolunk, az elmúlt pár év) legnagyobb presztízsű magyarországi koncertje lesz az artpop nagyasszonyának szigetes koncertje. Az összességében fantasztikus életművel rendelkező, idén 47 éves dalszerző-gitáros-énekesnő a 2010-es években kifejezetten nagy formát futott – igaz, hogy csak két nagylemezt készített, de azok - a 2011-es Let England Shake és a 2016-os The Hope Six Demolition Project - igen csak kiemelkedőek.

Danny Brown
Sziget, augusztus 11.,  A38 színpad, 20:15

Rapzene fehér embereknek, sokan így jellemezték Danny Brown furcsa hibridlemezét, a kritika és a közönség által is imádott, a technótól a soulig számtalan alapot összegyúró, sűrű Atrocity Exhibiont, ami végleg korunk rappereinek elitjébe katapultálta Brownt. Az eddig beszámolók alapján a fesztiválközönségekkel is tud bánni, szóval a Sziget egyik nagy meglepetésbuija is összejöhet még a fellépésén.

DJ Shadow
Sziget, augusztus 11., A38 színpad 23:45

A kilencvenes évek elektronikuszenei beindulásának egyik emblematikus figurája, a korszak egyik legfontosabb nagylemeze, az Entroducing album alkotója már nincs ugyan a frontvonalban úgy, mint 20 évvel ezelőtt, de nem lett futottak még-nosztalgiahős. Tavaly például The Mountains Will Fall címmel jelentett meg működőképes lemezt. Absztrakt, filmes hatású, artisztikus hiphopja és elektronikus zenéje most is elragadhat bennünket.

Metronomy
Sziget, augusztus 13., Dan Panaitescu Nagyszínpad Nagyszínpad 16:00

Kicsit mindig sajnáljuk a délután 4-kor a Nagyszínpad programját megnyitó előadókat, mert az álmoskás, melegtől félálomban lézengő tömegnél nehezebben lázba hozható közönséget azért nehéz elképzelni. A Metronomyt azonban mégsem féltjük ettől a helyzettől, egyrészt mert van annyi slágerük, ami beindítja majd a csípőket és lábakat, másrészt Joseph Mount a stúdióban valójában egyszemélyes projektje koncerteken igazi feelgood, diszkós, fülledt műsort ad.

Tycho
Sziget, augusztus 13.,  A38 színpad 01.30

A Tycho-koncertre néhány évvel ezelőtt már alig lehetett beférni az A38 Hajóra, most sem lesz ez másképp egy jóval nagyobb helyszínen sem, hiszen a Scott Hansen által vezetett projekt igazi közös nevező az ambient elektronika és a pszichedelikus gitárzene kedvelőinek. 2016-os, Epoch című albumával ráadásul csak még több hívet gyűjtött maga köré Hansen. Érdemes lesz időben érkezni, mert ebben a késői sávban ez lesz a Sziget legnépszerűbb programja.

Jagwar Ma
Sziget, augusztus 14., A38 színpad 18:30

A pszichedelikus, elektronikus-gitározós tánczenében utazó ausztrál Jagwar Ma az egyik legnagyobb durranás volt négy évvel ezelőtt, Howlin’ című nagylemezével. Az együttes, mely tavaly Every Now & Then címmel jelentette meg második nagylemezét – ami ugyan lassan adja meg magát, ám azért végül elnyerte tetszésünket -, 2014-ben már járt a Szigeten, de örömmel vesszük, hogy idén újra táncolva szállhatunk el velük az A38 sátorban.

Mac DeMarco
Sziget, augusztus 14. A38 színpad 22:00

Járt itt még underground-hősként a Kuplungban, aztán az Akváriumban adott egy túlságosan is lazán vett koncertet haverjai szórakoztatására, azóta azonban idén kijött egy magához képest meglepően komoly, a gitárt néha a sarokban hagyó, melankolikus albummal, a This Old Doggal. Koncerten azonban továbbra is hozza a proli, vagy épp popkult utalásokkal teli humorát, így csak abban bízunk, azért néhány dal is belefér majd a várhatóan rendkívül szórakoztató, sok meglepetést tartogató DeMarco-showba.

Vince Staples
Sziget, augusztus 14., A38 színpad 23:45

Danny Brown mellett a Sziget másik nagy hiphop-igazolása Vince Staples, akinek legutóbbi albumának egyik számát konkrétan az év legjobbjai közé soroltuk, másrészt idén egy új közönségréteget is elért a Gorillazzal közös számával. Staples fanyar és éleslátó szövegeit elég szuggesztív és izgága előadásmóddal vegyíti a színpadon, szóval aki attól fél, kamushow-t kap, az nézzen meg egy-két videót az eddigi fellépéseiről.

The Kills
Sziget, augusztus 15., Dan Panaitescu Nagyszínpad 16:00

“Tizenhárom év (!) telt el már el a keresetlensége miatt ellenállhatatlan debütáló lemez óta (Keep On Your Mean Side), de megkockáztatom, ennyi év és négy lemez után szaladt ki a legjobb forma The Killsből. Hogy ehhez a megélt turnék, Jamie Hince gitáros majdnem a karrierjébe kerülő sérülése vezetett, nem tudom, de egyszerűen nem is tudnék rossz számot mondani az Ash & Ice-ról, az egészet hallani kell” - írtuk a duó legutóbbi lemezéről, amelynek gerincét várhatóan a Szigeten is előadja majd. Csak azért a fránya korai időpontért kár, mert ezért a koszos gitárzenét divatban tartó zenekarért még itthon is sokan fizetnének komolyabb összeget.

alt-J
Sziget, augusztus 15., Dan Panaitescu Nagyszínpad 19:30

Az elmúlt években sokan temették a gitárzenét, az alt-J pedig az egyik legjobb állítás arra nézvést, hogy azoknak, akiknek a gitáralapú könnyűzene konzervatív formáival van problémája, a pop tartogat újfajta ajánlatot. A leedsi alt-J, melyet artisztikus alapállása miatt sokan hasonlítgattak a Radioheadhez, merít a gitárpopból, az elektronikus zenéből, a folkból és az R&B-ből, és ezekből az elemekből képes volt új minőséget létrehozni. A zenekar 2012-es bemutatkozó lemeze, az An Awesome Wave kiemelkedő debüt, a két évvel később kiadott This Is All Your enyhe megtorpanás, az idén megjelentetett Relaxer azonban újra jó érzéssel töltötte el az alt-J-hívőket.

Interpol
Sziget, augusztus 15., A38 színpad 23:45

A kora kétezres évek nagy gitárzenei rohamának egyik legfontosabb zenekara – a Strokes és a White Stripes mellett – a sötét színekkel festő, a nyolcvanas évek dark és indie gitárzenéit (Joy Division, Gang Of Four, Wire, The Cure, The Smiths, Echo and The Bunnymen) felelevenítő New York-i Interpol. A kvartettként startoló együttes a zenekar divatikonja, a basszusgitáros, Carlos D kiválása óta trióként (a koncerteken kísérőzenészekkel) működik. 2002 óta öt lemezt jelentettek meg, a legutóbbi a 2014-es El Pintor. Az Interpol egyébként idén 15 éves bemutatkozó lemeze, a Turn On The Bright Lights anyagával turnézik újrajátszós jelleggel.

Bastille
Strand fesztivál, augusztus 24., Nagyszínpad 21:30

A 2010-ben alakult elektronikus hatású popzenét játszó angol zenekar az idei Strand Fesztivál legnagyobb durranása. Az együttes a frontember, Dan Smith szólóprojektjének indult, aztán kollektívává kerekedett. A név onnan jött, hogy Smith születésnapja a francia nemzeti ünnepre (angol kifejezéssel: Bastille Day) esik. A Bastille a 2013-as Bad Blood című lemezzel, s leginkább a Pompeii című dallal robbant be – a Wild World című lemez kisebbet pukkant.

Matthew Dear
B.my.Lake, augusztus 24., My Stage 20:00

Talán kicsit elveszik a B.My.Lake nagyágyúi között, pedig ha az eddigi karrierjét vagy az elektronikus zene megújításáért tett erőfeszítéseit nézzük, a mindig jól öltözött Matthew Dearnek, az egyik legizgalmasabb kiadó, a Ghostly társalapítójának (itt ad ki lemezt például Tycho, Shigeto, Com Truise vagy a Telefon Tel Aviv) a legnagyobb betűmérettel kéne szerepelnie a fesztivál plakátján. Hogy miért? Mert Dear már karrierje kezdetén egyszerre képráztatta el a house-hívőket és a szőrősszívű kritikusokat, hogy aztán a 2010-es Black City vagy a legutóbbi Beams c. lemez már a mainstream felé lökje. A sikernek köszönhetően olyan előadók vitték turnéra, mint a Depeche Mode vagy az Interpol. Matthew Dear ráadásul vadonatúj albumának (Modafini Blues) turnéjával érkezik, és először egyedül próbálja meg reprodukálni azt a hűvös, mégis számos hatást egybeépítő világot, amit eddigi pályáján, így új lemezén is képvisel. Zene a lábnak és a fejnek egyaránt.

Solomun
B.my.Lake, augusztus 25., B Stage 03.00

Milyen jelzőt lehetne még ellőni az európai house nagy megújítójára, a mindig kísérletező Solomunra, akinek 2015-ös Boiler Roomos fellépése a brand sokáig legnépszerűbb videója volt (jelenleg 26 millió megtekintésnél jár), vagy aki az undergroundból verekedte fel magát az állandó Ibiza-jelenlétig. A boszniai gyökerek, a berlini nevelkedés, és még számos a világ legkülönbözőbb helyéről származó hatás olvad egybe Solomun szettjében háromtól remélhetőleg napfelkeltéig a Balaton partján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Még sehol az új VW Golf, de a GTI-t már a Nürburgringen nyúzzák

Még sehol az új VW Golf, de a GTI-t már a Nürburgringen nyúzzák

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot Békés megyében

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot Békés megyében

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

Ismét Zuglóban lesz az ARC kiállítás

Ismét Zuglóban lesz az ARC kiállítás