szerző:
hvg.hu

A szakszervezetek panaszkodnak, és új kollektív szerződést akarnak, a főigazgató szerint méltánytalan, demoralizáló és érthetetlen a sztrájkfelhívás.

Augusztus 1-jétől nincs kollektív szerződés a Magyar Állami Operaházban, mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre. A három nagyobb szakszervezet augusztus 1-jével sztrájkbizottságot alakított. A szakszervezetek azt várják, hogy a végzett munkáért járó juttatások mértéke növekedjen, de legalább stabilizálódjon, ezzel egyidejűleg a foglalkoztatás biztonsága és kiszámíthatósága is meglegyen.

A felhívás addig él, ameddig a kollektív szerződést nem tudják megkötni, a tárgyalásoktól függően döntenek a tényleges sztrájkról.

A szakszervezetek szerint az előző kollektív szerződést ok nélkül mondta fel az operaházi vezetés. Ennek hiánya 150 millió forintot vesz el az emberektől, akik a kötelező szolgálatszámnál 20 százalékkal többet vállaltak az előző idényben.

Ókovács Szilveszter főigazgató szerint a juttatások "nagy többségét" biztosítják a dolgozóknak. A főigazgató szerint az augusztusi sztrájk érthetetlen, mindenki szabadságon van, és az "öncélú médiafelhajtás" miatt méltánytalan "és az Opera mostani nem könnyű, sok különböző épületbe széttagolt, ugyanakkor nagyberuházásokkal és turnékkal ékes helyzetében demoralizáló, és a magyar valóságtól elrugaszkodott cselekedet".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!