Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

For The Sake Of The Song címen egynapos minifesztivál rendeznek Budapesten, ahol a folkos, vagy a műfaj határvidékein alkotó magyar és külföldi előadók töltik meg bensőséges dalokkal az Akvárium termeit.

Első alkalommal rendez minifesztivált For the Sake of the Song néven a Lone Waltz Records, az a hazai kiadó, amelynek kiadványai közül már többet is bemutattunk korábban.

A kiadó alapítói közül bővebben foglalkoztunk Upor András debütlemezével, premierezett nálunk Zanzinger-kislemez is, illetve ott volt tavalyi év végi listánkon Duke Bluebeard albuma is. A szintén a kiadóhoz tartozó, nemrég Dél-Koreában is fellépő Papaver Cousins duóját pedig portréanyagban mutattuk be.

 

Zanzinger
©

Az egynapos fesztivál a kortárs folk, vagy abból merítő hazai és nemzetközi előadók felülete kíván lenni Budapesten. Nem minden zenész kapcsolódik ugyan közvetlenül a kiadóhoz, mégis van egy hangzástól és szubkultúráktól független, attitűdbeli közösség a színpadra álló produkciók között.

Az összesen tíz fellépőt felvonultató fesztivál programja arra törekszik, hogy a kiadó előadói mellett olyan hazai és nemzetközi fellépőket hozzon el, akiknél fontos szerepet játszik a bensőséges, néha akár zavarba ejtő személyesség.

A Szardíniáról érkező Beeside következő nagylemezének egyik kulcstémája lesz a sziget lakosainak olaszországi szétszóródása és az onnan származással kapcsolatos társadalmi ütközések, a Stray Dogg által Szerbia és Horvátország egyik legnépszerűbb dalszerzőjévé vált Dukat Stray minimalista folk-poppal érkezik, az itthon már jól ismert I Am Soyuz pedig nem csak a világ rejtett zugaiban megismert különös figurákról, de frissen szól a nőként való érvényesülésről is, szellemes meséket ír.

 

Makó Dávid The Devil’s Trade nevű produkciójában a magyar és az amerikai népzene olvad össze a dalok mögött álló helyzetek révén mégis kortárs egésszé, aminek a lehengerlő élő megszólalásai már Európa-szerte hallhatók, Reema koncertje pedig igazán különleges alkalom, a londoni dalszerző-énekesnő először játszik ugyanis Magyarországon, októberben megjelent “The LowSwing Sessions” című EP-jének anyagával. A lemez Berlinben, teljesen élőben, analóg módszerrel készült kamarazenekari kísérettel.

További részletek a fesztiválról a Facebook-eseményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bicsérdi Ádám Kult

"Azok a dolgok, amik belefúrják magukat az ember fejébe mindennap"

Tavalyi, élőben rögzített EP-je után idén új nagylemezzel jelentkezik a hazai folkszíntér meghatározó alkotója, Zanzinger, aki ezúttal már zenekarral kiegészülve gazdagabb hangszerelésű, burjánzóbb hangzásba csomagolta dalait. A nagylemez első két számát itt hallgathatja meg először. A egyik debütáló dalnak ráadásul társadalmi töltete is van, hiszen az eladásából származó bevételek a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalmat támogatják.

Bicsérdi Ádám Kult

Ez az ország egy kis sötét, földszinti szobába zár minket

Miért csak arról születnek ma popdalok Magyarországon, hogy minden szuper, süt a nap, mikor sok dolog nyomasztó a környezetünkben? – teszi fel a kérdést a Papaver Cousins duója, akik a folk és blues hagyományaihoz híven nem félnek a bírálat megfogalmazásától sem dalaikban. A zenekar nálunk debütáló EP-jével azt bizonyítja, lehet angol szöveggel is fontos mondandót közölni a magyar közönséggel. Folytatjuk a több figyelmet érdemlő előadókról szóló sorozatunkat, az egy.két.hát.

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

Sokkoló statisztika: háromszor gyorsabban nőttek a lakásárak a jövedelmeknél

Sokkoló statisztika: háromszor gyorsabban nőttek a lakásárak a jövedelmeknél

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Sérült fekete párducot láttak Skóciában