szerző:
Tetszett a cikk?

2017 jó év volt a magyar popzenében. Na, nem a rádiók által kínált, és a fesztiválok kiemelt időpontjaiban látható és hallható, néhány kivételtől eltekintve izgalom-, és invenciómentes fősodor miatt, hanem mindattól, amit azon kívül van. Azon kívül pedig szinte minden eddiginél szélesebb és színesebb a paletta. Sok mindent hallottam a hazai felhozatalból, de nem hallottam mindent, ez itt egy szubjektív válogatás.

Szerettem Szabó Benedekék (azaz a Szabó Benedek és a Galaxisok) Focipályákon sétálsz át éjszaka című új lemezét, ami úgy tudta azokat a dolgokat adni, amiket tőlük szeretni lehet, hogy két hasonló hangulatú és zsánerű lemez után a zenekar mert és tudott változtatni. Ez a kicsit másféle világ ugyanúgy jól áll nekik, és ez bíztató a jövőre nézve.

Nagyon bírtam az Elefánt Minden című idei albumát, ami meg arra jó példa, hogy egy zenekar kontextusába sok minden belefér - persze ez a Beatles óta nem újdonság -, ha van valami, mondjuk épp a zenekar által meghatározott keret, ami összetartja az egészet. Az Elefánt világában tulajdonképpen mindennek, elektrónak, gitárpopnak, punknak, hiphopnak megvan a helye. Az egész mégis összeáll.

Nagyon bírtam az Óriás nagylemezét (Minden villany ég), mert azon túl, hogy ihletett és izgalmas, megmutatja, hogy sosem késő gondolni egy nagyot, és elhagyni a komfortzónát, és, hogy nem mindig, aki NER, hanem néha aki mer, az nyer. Egyedi Péteréknek jól áll a kísérletezés.

Imádtam a Blahalouisiana beates, soulos, hatvanasévekes, bájos könnyűzenéjét, mert fülbe is, meg szívbe is mászik. Kevesen képesek annyira emlékezetes popdalokat írni e pillanatban ebben az országban, mint Schoblocher Barbiék. Mindez az Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi című albumon.

Boldoggá tett a Bajdázó Boldog a hegy című visszatérő albuma, mert már szinte lemondtunk róluk, és mert kevesen tudnak annyira mélyre vinni, és messzire kalauzolni, mint a Börzsöny-zenét játszó együttes, és mert olyan ritkán kapcsolódik össze ennyire nyilvánvalóan az, amit népzenének neveznek, és az, amit könnyűzenének.

Imádtam a Gustave Tiger-énekesnő, Szurcsik Erika Unknown Child nevű projektjének elképesztően erős, mégis áttetszően éteri, intim és atmoszférikus harmadik lemezét (ID Check At Night), különös tekintettel a State Trooper című Bruce Springsteen-feldolgozásra. Ugyanilyen személyes - persze másmilyen - univerzum Barkóczi Noémi külön bejáratú világa, amiről az idén megjelent, már zenekarral rögzített Linóleum mesél.

És nagyon szerettem a "magyar Lemonheads", a Galaxisokból és a Felső Tízezerből is ismert Sallai László vezette Sommersault Boy egyszerre szplínes és torzítós gitárpop-lemezét is (Come On, Feel The Misery), ahogy ugyancsak jó indie-gitárzenés albummal jött ki a két év után új nagylemezzel visszatérő EZ Basic is (Sissyfuzz).

Nagyon bírom a Jü-t. Akár okoskodó is lehetne valami, ami zajos-rockos is, jazzes is, experimentális is, de a Summa című lemez többek közt arra jó példa, hogy ismét kiderüljön, ha valakik jól csinálják, akkor egy ilyen kaland nem erőltetett, hanem magától érthetődő. Sőt: magával ragadó. 

Az év végére is maradtak jó dolgok. A Bëlga - bár azt hiszem a trió első nagylemezét nehezen tudná, vagy tudja majd nálam felülmúlni, minden bizonnyal öreg vagyok és régen minden jobb volt - még mindig igen szórakoztató, a Csumpa című albumon hallható rendszerváltós daltól, és az alter-paródiától például vinnyogtam.

Végül néhány nappal az évzárás előtt jelent meg az az album, a Magyar pszicho, amit, ha listát kellene állítanom, az év egyik legerősebb magyar nagylemezének jelölnék. Frenk dalai egyszerre artisztikusak és zsigeriek, amit csinál, az immár visszavonhatatlanul több, mint a hatások (Bowie, Prince, Stones, Tom Waits, stb.) összessége, szövegei aktuálisak, érthetőek és költőiek, a dobosból lett multiinstrumentalista dalszerző végképp beérkezett szólóelőadóként.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!