szerző:
hvg.hu

A Euronews készített interjút Horkai Zoltánnal, aki most többek között egy vaddisznóval forgat.

Horkai Zoltánról forgatott miniriportot a Euronews - ő volt az az állatgondozó, aki például a Testről és lélekről szarvasaival is foglalkozott, de számos más filmben is tanított be vadállatokat arra, hogy hogyan viselkedjenek a kamera előtt.

Horkai a csatornának elmondta, állatkoordinátorként forgatott már Helen Mirrennel, Anthony Hopkinsszal vagy Gérard Depardieu-vel is, most pedig két német filmen dolgozik, az egyikben egy vaddisznó egy vadásszal fog harcolni.

Horkai azt is elmondta, a biztonság a legfontosabb, ezért ha híres színészekkel forgatnak, akkor a medvéket például elektromos kerítéssel veszik körbe, a kamerák csak azokon túlról vehetik az állatokat.

Azt is elárulta, hogy először hozzá kell szoktatni a vadállatokat a technikai felszereléshez, a kamerákhoz, majd ezután lehet őket betanítani arra, hogy mit is csináljanak az adott jelenetben. Ennek a módszere azonban változó a különböző fajoknál, de egy farkast például jól lehet motiválni étellel.

Ennek ellenére a farkasokat nem lehet úgy képezni, mint egy kutyát, hanem "természetes motivációval" veszik rá az állatokat arra, hogy elvégezzék az egyes feladatokat, miközben az állat azt gondolja, hogy magától végzi el a feladatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!