szerző:
hvg.hu

Az emberi jogi díjjal egyértelmű politikai jelzést szerettek volna adni egy olyan időszakban, amikor sok országban megerősödtek a nacionalista–populista tendenciák.

Soros György csütörtökön emberi jogi díjat kapott, az azzal járó 3 millió forintot az Igazgyöngy Alapítványnak adta, ezzel a szegény gyerekeket támogatta – írtuk meg pénteken.

A Düsseldorfi Szimfonikusok emberi jogi díj laudációját a zenekar első karmestere Fischer Ádám tartotta.

A karmester elismeri, hogy Soros György ellentmondásos ember. „Hatalmas vagyont halmozott fel tőzsdei műveletekkel. Sokan szerepét, mint „spekuláns” morálisan kétségesnek tekintik. Ugyanakkor rengeteg jót tesz a vagyonával, az elmúlt évek során hatalmas összegeket adományozott jótékony célokra.”

Fischer Ádám szerint Sorost az a meggyőződés vezeti, hogy a vagyon kötelezettség, ezért elkötelezte magát az iránt, hogy esélyt adjon másoknak és erre nagyon sok pénzt fordít. „De Soros nem csak úgy általában jótékony. Gazdagságát leginkább az emberi jogok védelmére és a demokratikus mozgalmak támogatására használja. A szólásszabadságról, sajtószabadságról, polgárjogokról, az oktatáshoz való jogokról van szó – Európában, az Egyesült Államokban és világszerte.”

Fischer azt is elismeri, hogy a Sorosnak adott díj kis vitához vezetett. De leszögezi, „a kitüntetett választásával egyértelmű politikai jelzést szeretnék adni egy olyan időszakban, amikor sok országban megerősödtek a nacionalista–populista tendenciák”.

Emlékeztet, hogy Sorost számos kelet-európai ország vezetője támadja antiszemita felbujtó kampányokkal a lehető legalpáribb módokon. „Hazájában, Magyarországon Sorost az egyes számú közellenségnek tekintik. De nemcsak ott. Minden kormánynak, amelyik az állampolgárok szabadságát korlátozni akarja, természetesen problémája van Sorossal. Világszerte a nacionalistáknak és antiszemitáknak nincs jobb ellensége, mint ő.”

A díjjal azt a Soros Györgyöt szeretnék elismerni, aki egy nyitott, multikulturális társadalomért küzd.

 

A teljes laudációt itt olvashatják el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!