szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberi jogi díjjal egyértelmű politikai jelzést szerettek volna adni egy olyan időszakban, amikor sok országban megerősödtek a nacionalista–populista tendenciák.

Soros György csütörtökön emberi jogi díjat kapott, az azzal járó 3 millió forintot az Igazgyöngy Alapítványnak adta, ezzel a szegény gyerekeket támogatta – írtuk meg pénteken.

A Düsseldorfi Szimfonikusok emberi jogi díj laudációját a zenekar első karmestere Fischer Ádám tartotta.

A karmester elismeri, hogy Soros György ellentmondásos ember. „Hatalmas vagyont halmozott fel tőzsdei műveletekkel. Sokan szerepét, mint „spekuláns” morálisan kétségesnek tekintik. Ugyanakkor rengeteg jót tesz a vagyonával, az elmúlt évek során hatalmas összegeket adományozott jótékony célokra.”

Fischer Ádám szerint Sorost az a meggyőződés vezeti, hogy a vagyon kötelezettség, ezért elkötelezte magát az iránt, hogy esélyt adjon másoknak és erre nagyon sok pénzt fordít. „De Soros nem csak úgy általában jótékony. Gazdagságát leginkább az emberi jogok védelmére és a demokratikus mozgalmak támogatására használja. A szólásszabadságról, sajtószabadságról, polgárjogokról, az oktatáshoz való jogokról van szó – Európában, az Egyesült Államokban és világszerte.”

Fischer azt is elismeri, hogy a Sorosnak adott díj kis vitához vezetett. De leszögezi, „a kitüntetett választásával egyértelmű politikai jelzést szeretnék adni egy olyan időszakban, amikor sok országban megerősödtek a nacionalista–populista tendenciák”.

Emlékeztet, hogy Sorost számos kelet-európai ország vezetője támadja antiszemita felbujtó kampányokkal a lehető legalpáribb módokon. „Hazájában, Magyarországon Sorost az egyes számú közellenségnek tekintik. De nemcsak ott. Minden kormánynak, amelyik az állampolgárok szabadságát korlátozni akarja, természetesen problémája van Sorossal. Világszerte a nacionalistáknak és antiszemitáknak nincs jobb ellensége, mint ő.”

A díjjal azt a Soros Györgyöt szeretnék elismerni, aki egy nyitott, multikulturális társadalomért küzd.

 

A teljes laudációt itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben