Ez felháborító! Orbánt és Sorost is kigúnyolja az Új Bestiárium

Ez felháborító! Orbánt és Sorost is kigúnyolja az Új Bestiárium

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, csak a korok változnak, az ember nem: ami régen Luther vagy a pápa volt, az mára Soros vagy a migránsok. Formai és ötletgazdag bravúrral karikírozza ki az aktuális magyar közéletet és megosztottságot a grafikushallgató, Illés Áron.

Szórakoztató, találó és vizuálisan nagyon erős metszekkel idézte meg Illés Áron, a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves grafikushallgatója a régi bestiáriumokat. Ezek a könyvek egykor a legendás állatok tulajdonságait vagy az valós állatok szimbolikus, allegorikus jellemzőit részletezték. Illés egy csavarral az aktuális magyar belpolitikai helyzetre reflektálva készítette el új bestiáriumát. Az alábbiakban végignézheti kortárs bestiáinkat, a képek között pedig elolvashatja, amit az alkotó mesélt nekünk a projektről.

©

"A Bestiárium ötlete kétféle személyes érdeklődésből származik. Megragadott a kora újkori olcsó, általában fametszetes népi nyomatok világa, melyek sokszor megdöbbentően erősek képileg. A másik ihletforrás napjaink magyar politikai élete és az ehhez kapcsolódó propagandaanyagok.

A bestiárium és a propaganda is a tömegtájékoztatást szolgálja, csak a "mumus" változott: ami régen Luther, a pápa vagy valamelyik hatalmasság volt, az mára Soros, migránsok vagy a gazdagok. 

©

 "A téma egyszerre modern és nagyon régi. Ezt a kettősséget a formában is be kellett mutatnom, így választottam a rusztikus, fametszést idéző linók mellé ennek a modern megfelelőjét, a fénymásolatokra, és a nyomdatechnikára utaló raszterrácsot. A magyarázó szövegek szintén Károli Gáspár korára utalnak, stílusban és tipográfiában egyaránt."

©

"A képek készítésénél kezdetektől oldalpárban gondolkodtam,

mert a magyar társadalom is "oldalpárban" gondolkodik: kuruc-labanc, népi-urbánus, szocialista-horthysta nosztalgia.

©

"El akartam kerülni, hogy bármelyik tábor fele is elköteleződjek, és ezt leginkább úgy tudtam megtenni, ha egyformán kigúnyolom mindkettőt. Ez a szemlélet egyáltalán nem új, gondoljunk csak Till Eulenspiegelre."

©

"Ezek mellett motiválónak tartom, hogy a téma mennyire érintetlen, kiaknázatlan. Kortársaimat az egyetemen ha érdekli is a közélet, ritkán jelenik meg a munkáikban. Pedig alapanyag van hozzá bőven. A magam részéről a továbbiakban is tervezek ezzel foglalkozni, akár a mostani sorozat kibővítése, akár más projektek révén, ezeket az Instagramon tervezem bemutatni."

©
©
©

(A képeket a 444-en találtuk.)

Hozzászólások