„Van egy álmom” – 55 éve mondta el híres beszédét Martin Luther King

„Van egy álmom” – 55 éve mondta el híres beszédét Martin Luther King

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fekete polgárjogi harcos 1963. augusztus 28-án a Lincoln-szobor előtt történelmet írt.

1963. augusztus 28-án százezrek tüntettek az Egyesült Államokban a feketék egyenlő jogaiért. A washingtoni menetelésként is ismert demonstráción mondta el híres beszédét Martin Luther King, amelyet sokan „Van egy álmom”-kezdetű soráról ismernek.

A Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán emlékezik a fekete polgári jogi harcos nagy beszédére. Azt írják: a mozgalom legendás vezetője nem fogadta el a burke-i fokozatosság elvét a teljes jogegyenlőséghez vezető úton, és már akkor úgy találta, hogy

igenis vannak elidegeníthetetlen emberi jogaink, amelyek kivétel nélkül mindenkor kijárnak mindenkinek. Azaz, hogyha a kormányzat nem tartja tiszteletben az élethez, a szabadsághoz, az emberi méltósághoz és a tulajdonhoz való jogot, akkor a nép kierőszakolhatja azokat.

A szervezet szerint a mintegy negyedmillió főt számláló washingtoni menet megmutatta, hogy mekkora erő és méltóság lakozik az amerikai fekete közösségben. A baptista lelkésznek a Lincoln-szobor előtti beszéde elementáris hatással volt saját életére is, a polgári jogi harcos egyenesen berobbant az amerikai nyilvánosságba, a Time magazin 1963-ban őt választotta az év emberének.

Martin Luther King 1968. április 4-én Memphisben merénylet áldozata lett, lelőtték.

Hozzászólások