„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”

„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat – tűzi ki célul az első Közös Halmaz Filmfesztivál.

Te rongyos élet, Megáll az idő, Eldorádó, Anyám és más futóbolondok a családból. Az alkotók számára filmtémák kifogyhatatlan tárházát biztosítja a huszadik század. Sok néző számára a filmekben látott képsorok jelentik magát a történelmi múltat.

A magyar filmművészet remekei közül a november 16-18-án a Premier Kultcaféban sorra kerülő rendezvényen hatot láthat a közönség, illetve a Terápia című sorozat hét epizódját is megtekintheti.

A filmek mellett mindhárom este sor kerül egy formabontó pódiumbeszélgetésre is, amelyek keretében egy asztalhoz ültetik az alkotókat, a történészeket, a pedagógusokat, a politológust. Nem a bemutatott filmek elemzésére kell számítani, azok csak apropóul szolgálnak; arra fókuszálnak majd, hogy hogyan lehet előrelépni történelmi múltunk feldolgozásában, mit tehet ezért egy színház, egy film, egy műhely, egy iskola vagy egy civil szervezet.

A szervező Közös Halmaz Alapítvány egy sokat beszélgető baráti társaságból nőtt ki. Nem kötődik semmilyen politikai vagy vallási szervezethez. Bevételeik adományokból, pályázatokból származnak.

Helyszín: Premier Kultcafé (volt Vörösmarty Mozi, 1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

A filmvetítéseken, pódiumbeszélgetéseken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program itt.

Hozzászólások