szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Bajban van a jobboldal – és ezt voltaképp el is ismeri –, ha az általa meghirdetett kultúrharcban, az általa balliberálisnak mondott alkotókkal és alkotásokkal szemben hatékonyan akar fellépni.

A rendszerváltás óta egyetlen olyan kortárs szépirodalmi alkotás sem született, amely minőségében és népszerűségében is felérhetne a jobboldalon mostanában célkeresztbe került baloldali, és a jobboldali kultúrharcosok szerint nemzetietlen eszméket valló írók, költők (Esterházy, Parti Nagy Lajos, Ady Endre stb.) munkásságával, és más területen is csak egy-két olyan alkotót találni, akiket nemcsak a NER kedvel, de tehetségük is van.

A jobbos kultúrkurzus legfajsúlyosabb alakja például a Nemzetit igazgató Vidnyánszky Attila, aki bevitte a színházba ugyan a "bőgyatyás-ájtatos pátoszt", de egyelőre teret hagyott a progresszívabb előadásoknak is. Hasonlóan hozzá a közismerten jobboldali Ákosnak is van tehetsége, és bár Ákos a pártpolitikától is általában távolságot tart, ha kell, bátran megmondja, hogy a nőknek mi a dolga, és hogy Soros György migránsokkal akarja elárasztani Európát.

A NER kevésbé lehet büszke viszont a jobboldali kultúrtáj szégyenfoltjaira. Az Orbán-kormányok eddig kétszer kíséreltek meg nemzeti slágert kitenyészteni, mind a kétszer csúfosan megbuktak. A Nemzeti Összetartozás Dala és a Desmond Chilf-féle 56-os emlékdal is joggal adott alapot a gúnyolódásnak. Csúfosan megbukott Kerényi Imre kurzusfestészeti kezdeményezése is, amikor az új alaptörvény egyes fejezeteihez kortárs festményeket rendelt, és a 2014-ben emelt német megszállás emlékműve sem egy sikertörténet.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert