Náray Tamás nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor gatyáján nevetünk

Náray Tamás nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor gatyáján nevetünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A divattervező szerint Orbán Viktornak nem az a dolga, hogy jól mutasson. Az országot elhagyni készülő Náray Tamás úgy gondolja, hogy választott otthonában, Spanyolországban elegáns kívülálló lesz, akinek minden ellenére Magyarország marad a hazája, mert ebből a jogából nem enged. Még úgy is, hogy Magyarországot sikergyilkos országnak tartja.

Náray Tamás divattervező a Magyar Narancsnak adott interjút arról, hogy miért hagyja el Magyarországot, de a költözés alapos megindokolása mellett sok más témában is sarkos véleményt nyilvánított.

Ami a költözést illeti, a döntésének, mint mondta, inkább praktikus okai vannak, mint érzelmiek vagy politikaiak, de nem tagadja, hogy az utóbbiak is közrejátszottak. Zavarja például, hogy „a közbeszédben folyamatos méltósággyalázás zajlik”, vagy hogy magánemberek „akár csupán jelentéktelen nézetkülönbségek miatt olyan hangnemet engednek meg egymással szemben, ami kulturált társadalomban elfogadhatatlan”.

Az állami divatügynökségről azt mondta, akkor sem érdekelné, ha még praktizáló tervező lenne. „A nemzetközi divatpiac nem aszerint működik, hogy erről egy magyar társaság mit gondol” – magyarázta. Nem ért viszont egyet azzal, ha Orbán Viktor gatyáján nevetünk.

Ha a gúnyolódást elvetem, arra sem bólinthatok, ha Orbán külsejét veszik célba. Miért kellene kigúnyolni, hogyan néz ki? Egyrészt mégiscsak az ország miniszterelnöke, neki is van emberi méltósága, és nem igazolja a gúnyolódásomat, hogy ő is megsértette az enyémet. Másrészt neki egyáltalán nem az a dolga, hogy jól mutasson. Ráadásul van, amiről az ember nem tehet

– adott felmentést Orbán Viktornak a külsőségek tekintetében.

Náray Tamásnak a politikusokról is úgy általában megvan a véleménye: Szerinte „az ország nem családi vállalkozás vagy királyság, ahol a hatalom apáról fiúra száll. Őket megválasztották, ha úgy tetszik, megválasztottuk. De a megbízatás éppen hogy nem önhittséggel, a velük egyet nem értőkkel szembeni megvetéssel és üldözéssel kellene járjon, hanem alázattal.”

„Magyarországon nekem pont ugyanannyi jogom van élni, dolgozni, tartózkodni, magyarnak vallani magamat, mint azoknak, akikre nem szavaztam. Ezért nem tűrhetem, hogy másodosztályú állampolgárként kezeljenek” – mondta Náray, aki ugyanakkor kontraproduktívnak tartja, hogy állandóan diktatúráról beszélünk.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

Hozzászólások