Orbán Viktor 25 éve megszólalt Baló Györgynek a "Soros-tévében" (videó)

Orbán Viktor 25 éve megszólalt Baló Györgynek a "Soros-tévében" (videó)

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brutális képsorok a délszláv háborúról, a magyar bankrendszer veszélyei, Diósgyőr drámája – többek között ezek a témák szerepeltek a Drót című műsor első adásában. A legendás tévés hírháttér-műsort tette most újra nyilvánossá a Blinken OSA Archívum.

1994-ban, néhány hónappal a választások előtt a kormány a demokrácia és a tisztesség alapelveit feladva saját politikai céljai érdekében kisajátította az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát. A kormány politikai tisztogatást hajtott végre a rádióban és a televízióban, több száz újságírót elbocsájtottak. Ezzel véget ért a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya: a pártatlan tájékoztatás.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette.

A harmadik adásban többek között Orbán Viktor is szerepel a – ma a kormánypropaganda biztos úgy mondaná – Soros-tévében, aki szerint az akkor regnáló Boross-kormánynak (korábban Antall-kormánynak) mennie kell, „mert fölöslegesen megosztotta a társadalmat, mert újra teret nyitott annak, hogy alkalmatlan emberek beüljenek felelős pozícióba, mert nem értette eléggé a polgárok nyelvét, mert túl sok lehetőséget elmulasztott.”

A Fidesz elnöke Baló Györgynek adott interjút:

 

A Drót szerkesztésben a rendszerváltás idején kiemelkedő tájékoztató szerepet játszó Napzárta című műsor szintén elbocsájtott szerkesztői működtek közre.

A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba. A Drót című műsor szakmai modellje a BBC hírműsora volt: a tényszerű, kiegyensúlyozott, a demokrácia és a véleménypluralizmus értékei mellett elkötelezett tájékoztatás megteremtése.

A Drót már csak ezért is különleges szerepet tölt be a hazai televíziózás történetében. A Drót több száz órányi adása az Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető.

A műsor valójában a szamizdat televízióra alkalmazott változata volt, bizonyítva, hogy találékonysággal és elhivatottsággal ellensúlyozható a közmédiumok direkt pártpropagandává züllesztése.

Itt az első és a második adás:

 

Hozzászólások