szerző:
hvg.hu

Idén először egyes koncertek előtt minden nap felhívják a figyelmet valamilyen fontos társadalmi kérdésre. A volt USA-alelnök nem tud eljönni, csak videón lesz jelen, Jane Goodall viszont személyesen fog beszélni. A szervezők félmilliárddal többet költöttek a fő fellépőkre, úgyhogy a hét nap alatt kilenc headlinert köszönthetünk. És lesz "migránsozás" is.

„Úgy néz ki, hogy idén is lesz Sziget” – kezdte a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját Kádár Tamás főszervező. Mint mondta, a Sziget másik 6-7 nagy európai rendezvénnyel versenyez, akik „évről évre előhúzzák a pikk ászt”.  Úgyhogy nekik is egyre emelni kell a tétet – és a költségeket is.

A Sziget Fesztivál idei költségvetése meghaladja a tízmilliárd forintot, csak a nagyszínpados fellépőkre 500 millióval többet költöttek, mint tavaly, emiatt két olyan nap is lesz, amelyre két kiemelt kategóriás főfellépő, headliner jut. Mindez annak ellenére, hogy a sztárok gázsija 20-30 százalékkal is nő minden évben.

Minden fontosabb műfajban sikerült elhozni az aktuális húzóneveket, a nyitónapon, augusztus 7-én Ed Sheeran lép fel, majd többek között a most bejelentett Macklemore, a National, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, a Florence + The Machine, Johnny Marr vagy a zárónapon zenélő Twenty One Pilots és a Foo Fighters. Utóbbi nem egy sima fesztiválbulival, hanem egy 2,5 órás show-val készül.

Kádár szerint a céljuk az, hogy újabb rekordot döntsön a nézőszámot tekintve a fesztivál, de legalább érjék el a tavalyit.

Kardos József programigazgató kiemelte: a Love Revolution kampány részeként a gazdag kulturális programkínálatban megjelennek olyan témák, mint a környezettudatosság és az emberi jogok védelme. A zöld kampány átszövi egyébként az egész rendezvényt, onnantól, hogy kitiltották a műanyag szívószálakat és -tányérokat, és zenés zuhanyzókkal hívják fel a figyelmet a helyes vízhasználatra (aki egy dal alatt lemosakszik, azt megdicsérik, aki három alatt se, azt leszólják) addig, hogy kiosztanak 50 ezer zsebhamutálat, hogy a csikket ne dobják el a fesztiválozók.

A nagyszínpadon a két koncert közötti átállások alatt is fontos társadalmi kérdésekre hívják fel a figyelmet művészek és gondolkodók, köztük Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövet, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója.

A Sátor Határok Nélkül immár negyedik éve járja körbe a migráció problémáit. Idén is nagyon izgalmas fellépőkkel és programmal várják az érdeklődőket. Idén első alkalommal náluk lesz látható a Sziget Portal nevű projekt, ami egy olyan élő stúdió, mely élőben teremt kapcsolatot a világ legkülönbözőbb tájain található hasonló portálokkal, stúdiókkal. A Portal segítségével a Sziget látogatói kapcsolatba léphetnek az iraki város, Erbil, a palesztin Gáza, afganisztáni Kabul és a nigériai Lagosz mellett számos észak-amerikai és nyugat-európai város kihelyezett portáljaival. Minden bejelentkező városban az adott helyszín civilekből és művészekből álló társulásai közvetítenek üzeneteket a Sziget látogatóinak, de természetesen a Sziget látogatói is megfogalmazhatják a saját üzeneteiket a többi portálnál tartózkodóknak.
A Karaván Sátor a tavalyi debütálásának eredményeként idén már megújult helyszínen és új névvel, Global Village-ként jelentkezik, ahol a roma kisebbség kultúrája mellett más országok, régiók kisebbségei is bemutatkozhatnak zenéjükön keresztül. Egy autentikus indiai utazó cirkusz, a rádzsásztáni Circus Raj is színesíti a helyszín programját. Esténként a sátor szomszédságában rakott tábortűznél örömzenélnek a Global Village aznapi fellépőiből verbuválódott alkalmi társulások.
Nagy hangsúlyt fektetünk a menekültként Európába érkezett fellépők bemutatására is. Ilyen például a szíriai Naïssam Jalal fuvolaművész a Magyar Zene Háza - Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon, valamint a palesztin menekültekből álló 47Soul koncertje az Ibis presents Európa Színpadon.

A civil programok közül kiemelkedik a Sátor Határok Nélkül, amely a migráció problémáit járja körül. Idén első alkalommal náluk lesz látható a Sziget Portal nevű projekt, ami egy olyan élő stúdió, mely élőben teremt kapcsolatot a világ legkülönbözőbb tájain található hasonló portálokkal, stúdiókkal. A Portal segítségével a Sziget látogatói kapcsolatba léphetnek az iraki város, Erbil, a palesztin Gáza, afganisztáni Kabul és a nigériai Lagosz mellett számos észak-amerikai és nyugat-európai város kihelyezett portáljaival. Minden bejelentkező városban az adott helyszín civilekből és művészekből álló társulásai közvetítenek üzeneteket a Sziget látogatóinak, de természetesen a Sziget látogatói is megfogalmazhatják a saját üzeneteiket a többi portálnál tartózkodóknak.

Nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a menekültként Európába érkezett fellépők bemutatására is. Ilyen például a szíriai Naïssam Jalal fuvolaművész a Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon, valamint a palesztin menekültekből álló 47Soul koncertje az Ibis presents Európa Színpadon.

Bővebben a programokról, jegyekről (amik állítólag negyon fogynak!) itt olvashat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Nagy meglepetést hozott az ausztrál választás

Nagy meglepetést hozott az ausztrál választás

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Gyönyörű és végtelenül szomorú: ilyen dallama van a globális felmelegedésnek

Gyönyörű és végtelenül szomorú: ilyen dallama van a globális felmelegedésnek