Az arisztokrácia diszkrét bája: arany-WC-n székelhetnek Winston Churchill egykori kastélyában

Az arisztokrácia diszkrét bája: arany-WC-n székelhetnek Winston Churchill egykori kastélyában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A világ leghíresebb, aranyból készült WC-csészéjét helyezik el a woodstocki Blenheim-kastélyban, közvetlenül Winston Churchill egykori szobája mellé. A tárgy műalkotás ugyan, de lehet majd használni.

Lehet, hogy néhány embernél kiveri majd a biztosítékot, hogy az olasz művész, Maurizio Cattelan 2016-ban készült alkotását, a 18 karátos tömör arany WC-csészét Anglia barokk műemlék épületébe, a Blenheim-kastélyba helyezik szeptemberben. Az America névre hallgató arany-"trón" különlegessége, hogy nemcsak nézni, de használni is lehet: korábban a New York-i Guggenheim Múzeum unisex mosdóinak egyikében vehették igénybe a múzeum látogatói.

A különleges műtárgy ezúttal a woodstocki Blenheim kastélynak abban a szárnyában lesz, ahol Winston Churchill is lakott, a csészére az egykori miniszterlenök volt szobája mellett lehet majd ráülni. Edward Spencer-Churchill, Marlborough hercegének féltestvére és a Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója így nyilatkozott az Americáról: "Annak ellenére, hogy ezüstkanállal a számban születtem, még sosem [email protected]*tam arany-WC-csészébe, úgyhogy alig várom".

A műtárgy legutóbb 2018-ban került a hírekbe, amikor a Trump-adminisztráció kölcsön akart kérni a Guggenheim Múzeumtól néhány Van Gogh-festményt, hogy azokat az elnök és a first lady privát szobáiba kiakaszthassák. A múzeum főkurátora, Nancy Spector azonban megtagadta a kérést, és a festmények helyett az arany-WC-kagylót ajánlotta. A Fehér Ház nem élt a lehetőséggel.

(via)

Hozzászólások