„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Beatrice ideiglenes megszűnése után, és a D. Nagy Lajossal felálló Bikini zenekar előtt Nagy Feróék két lemezzel is poptörténelmet írtak. Szeptemberben újra összeáll az ős-Bikini, igaz, csak egy koncert erejéig.

Miután a legendás Beatrice együttes 1981-ben „felfüggesztette működését”, a zenekar frontembere, Nagy Feró némileg tanácstalan volt a folytatást illetően.

Először a már korábbról ismert alkotótársával, Waszlavik Lászlóval kezdtek el dolgozni, majd ezt követően más zenészekkel társultak, így a Ricse egykori gitárosával, Vedres Józseffel, illetve Feró ismerősével, az addigra megszűnt Dinamit együttes basszusgitárosával, Németh Alajossal. De csatlakozott hozzájuk Lojzi testvére, Németh Gábor is, aki a dobok mögé ült, második gitárosként pedig szintén a Skorpió együttesből érkezett Szűcs Antal Gábor.

A csapatnak a Bikini nevet adták. A zenekar 1982 és 1985 között létezett a klasszikus és ikonikus formációban. Ebben az igencsak rövidnek mondható időszakban, 2 nagylemezt adott ki a zenekar, az elsőt Hova lett, a másodikat pedig XX. századi híradó címmel. Mind a két album bekerült a hvg.hu által összeállított minden idők legjobb magyar alkotásai közé (elpbbi a 8., utóbbi a 25. helyen.)

A zenekar a magyar könnyűzene-történelem egyik legizgalmasabb és legsajátosabb produkciója volt, zseniálisan használtak avantgárd megoldásokat, hangjátékokat, hangeffekteket melyek mellett leginkább a punk-rock, alternatív rock stílusjegyek váltakoztak.

Olyan különleges dalok fűződnek ehhez a két albumhoz, mint a Program, a Nem leszek sohasem, a Kicsinál szódát, A Zenekar üzenete (Quasimodo), a Lángosképű, a Matematikus dala (Megtalálja a számítását) vagy az Itt is, ott is…

1999-ben egy Petőfi Csarnok-beli koncertre - Szűcs Antal Gábor nélkül - újra összeállt az Ős-Bikini.

2019-ben pedig az eredeti, ősi felállásban ad mindössze egyetlen koncertet szeptember 12-én a Várkert Bazárban a zenekar.

Hozzászólások