szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, csaknem duplájára nőhetnek az Operaház felújításának költségei, és még évekig zárva maradhat. A tervet az Operaház vezetése sem támogatja.

Senki sem vitatta, hogy az Operaházat fel kell újítani. Nemcsak a kopott aranyozás, a vasútállomások illemhelyeit idéző mosdók, a Lotz-freskók centis repedései kiáltottak munkáskezek után, hanem a nyikorgó, néha leálló színpadtechnika is cserére szorult. Meg kellett oldani a fél tucat bérleményben lévő díszlet- és jelmezraktárak egyesítését és a tizenegy, sokszor ablaktalan műhely elhelyezését is.

Ókovács Szilveszter főigazgató nagyot álmodott, s hat évvel ezelőtt úgy tervezte, ez utóbbit oldja meg először. 2014 végén meg is kapta a MÁV Kőbányai úti Északi Járműjavítójának legszebb épületét, a 25 ezer négyzetméteres, öthajós, egykor az Eiffel-iroda által tervezett csarnokot. Oda kerülnek a raktárak, és ott épül fel egy próbaszínpad, ami részben kiváltotta volna a felújítás alatt az Operaházét. A két projekt tervezett költsége 2013-ban nem érte el a 20 milliárd forintot.

Aztán persze minden másként alakult. Két év múlva az összeg már közel 28 milliárdnál járt, 2018-ra már csak az Operaházra 30 milliárdot terveztek.

Most, úgy tűnik, újabb milliárdok szükségesek a projekthez. Kormányzati forrásból a HVG úgy tudja, a jövő héten két előterjesztés kerül a kabinet asztalára. Az egyik 11 milliárd forintos pluszköltséggel számol, és a legóvatosabban is 2020-as átadási határidővel, ebben benne van egyebek mellett a Lotz-freskók és számos műemléki részlet helyreállítása. De tárgyal a kormány egy még nagyobb szabású, 23-24 milliárd forintos tervet is, amely szerint a homlokzati szobrok is megújulnának, sőt múzeum is létesülne.

Az Eiffel-csarnok még nincs kész, de ott már 17,5 milliárd forintra hízott büdzsé. Így az Eiffel ügyét is megtárgyalja a kormány. Itt is két verzió kerül Orbán Viktor elé. Az egyik szerint 3-4 milliárd szükséges a teljes befejezéshez, és ha emellett dönt a kormány, akkor egy év múlva teljesen birtokba veheti az Opera az Eiffelt. Ám itt is van – további 10 milliárddal számoló – B verzió. Úgy tudjuk, az Operaház ezért a változatért lobbizik. Ez teljes közműcserével számol, s még egy zeneiskola is helyet kapna a területen.

Az eredeti 20 milliárdos költségvetés így mára nagyjából megháromszorozódott, és ki tudja, hol áll meg. Hogy mikor nyit az intézmény, arra szintén nincs pontos válasz.

Az Opera-felújításról bővebben az e heti HVG-ben olvashat.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat