Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton írták meg a központi felvételi vizsgát a gimnáziumi oktatásba jelentkező diákok, és ezúttal a magyar kérdéssor egyik feladata kezdett internetes karrierbe a közösségi médiában. Mutatjuk, miről is van szó.

A magyar nyelvi feladatlap 6. feladványa váltotta ki talán a legnagyobb visszhangot az idei középfokú felvételi vizsgán - legalábbis a felnőttek körében.

A feladat az volt, hogy a diákoknak meg kellett találniuk egy adott szóban megbújó több, másik szót is, és míg a feladat "A" részére könnyen rá lehetett jönni, a "B" része többeken kifogott. Legalábbis egy pedagógiai szakmai csoportban megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire volt nehéz és mennyire volt értelme egyáltalán az adott feladványnak. Volt tanár, aki azt írta, hogy felügyelet közben maga is kitöltötte a feladatsort, és ez volt az egyetlen, amelyre nem tudta a választ. Mások viszont úgy vélekedtek, hogy a feladat inkább csak nekünk, felnőtteknek nehéz, a gyerekek a hasonló típusú kérdéseket már elvileg begyakorolták, így rutinból meg tudták oldani. Egyébként a kérdéses feladatrész mindössze 1 pontot ért.

Íme a szóban forgó feladvány (a megfejetést a cikk végén találja):

©

Az írásbeli felvételivel összességében most meg van elégedve a szakma, az említett pedagógiai csoportban legalábbis kiemelték, hogy a feladatok többnyire jók voltak, gondolkodtatóak és gyakorlatiasak, nagyjából olyanok, mint amilyeneket a 21. században elvárhatunk.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy amúgy a gimis felvételi jól működik: a tapasztalatok szerint a végén a legtöbb gyerek oda kerül be, ahol pont jó neki.

Magyarból és matekból kellett bizonyítani

Szombaton írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 57 000-en jelentkeztek. A 6 évfolyamos gimnáziumok írásbeli vizsgáin több mint 9300-an, a 8 évfolyamosok vizsgáin kb. 5800-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

Megfejtés: A: Ring, B: Ó

Hozzászólások