Baán: A kormány nem tett le a Liget projekt teljes megvalósításáról

Baán: A kormány nem tett le a Liget projekt teljes megvalósításáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Liget projekt miniszteri biztosa szerint a politikai helyzet változhat, később is megvalósulhatnak az elképzelések. A kormány most csak önkorlátozást vállalt.

Baán László a Liget Projekt miniszteri biztosaként egy keddi háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a főváros egyetértése hiányában nem kezd budapesti beruházásba.

Ám ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, ami lehetővé tenné a Liget teljes körű megvalósítását, a kormány nem keres másik helyszínt az Új Nemzeti Galériának.

A Népszava szerint azt is elmondta, az, hogy "most adott egy politikai helyzet, és ugyanez lesz-e fél év múlva, két év múlva, vagy négy év múlva, az Új Nemzeti Galéria megvalósításának szempontjából indifferens. Az a lényeg: elég erős-e, érvényes-e az az állítás, amit az Új Nemzeti Galéria megépítésére mondott ki a kormány? Azt gondolom, érvényes. Van egy más politikai helyzet, ami miatt a kormány önkorlátozást vállalt. Az állítása az volt: ha a Főváros nem akarja, nem lesz. De ebben a mondatban az is benne van: a Főváros még akarhatja”. Baán szerint

a kormány soha nem állította, hogy letett volna a Liget-projekttervének teljes megvalósításáról.

Egyet állított: amíg Budapest nem támogatja, nem építi meg.

Az építési engedélyek 2+1 évig érvényesek, az építési területekhez pedig további döntésig nem nyúlnak. Ha azonban nem épülne meg a Liget-projektben az Új Nemzeti Galéria, a városligeti intézmények nemzetközi látogatottsága is alacsonyabb lesz, így a projekt pénzügyi megtérülése sem várható – mondta.

Baán beszélt a tavalyi évről is. A Szépművészeti Múzeum 2019-ben mintegy félmillió, a Magyar Nemzeti Galéria pedig 400 ezer látogatót fogadott – közölte, hozzátéve: ezen a héten zár az intézmény Rubens-kiállítása, várhatóan 150 ezresnél is magasabb látogatószámmal.

Az idei programról szólva elmondta: a Szépművészeti első idén nyíló kiállítása II. Amenhotep fáraó sírjának feltárását idézi meg áprilistól, mintegy 140 műtárggyal és a sírkamra méretarányos rekonstrukciójával, majd nyár elejétől Dürer és kortársainak rajzaiból válogat egy kamaratárlat.

Néhány éve nagy sikerű kiállítás mutatta be Cézanne és elődei kapcsolatát a Szépművészetiben, október végétől pedig Cézanne-tól Malevicsig címmel a francia mester modernizmusra gyakorolt hatását ismerheti meg a közönség. A mintegy 50 Cézanne-művet felvonultató tárlat mások mellett Mondrian, Malevics, Klee és Moholy-Nagy alkotásait, összesen több mint száz festményt, szobrot, grafikát mutat be.

Hozzászólások