Tetszett a cikk?

A szerda éjjel megjelent kormányrendelet ad erre lehetőséget.

Ha a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el érvényesnek, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez a döntés azonnal végrehajtható, és az ellene indított közigazgatási pernek nincs halasztó hatálya – mondja ki egy szerda este közzétett kormányrendelet a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva és annak időtartamára.

A szöveg nem utal a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de annak fenntartója, a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium szándéka éppen ez, és a hallgatók ez ellen még annak tudatában indítottak pert az Oktatási Hivatal ellen, hogy lépésük halasztó hatályú. Mától nem az.

A szöveg pontosan így szól: „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”.

A kormány annyi engedményt ad az érintett diákoknak, hogy az így esetleg elvesztett félév nem számít bele a diploma vagy a doktori fokozat megszerzésének határidejébe, illetve abba a 12 félévbe, amennyinél hosszabban nem lehet állami ösztöndíjat kapni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt