HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetőinek ígéretei a jegyek pótlására „annyit érnek, amennyit betartanak belőlük”.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke szerint nagyon aggasztó az SZFE hallgatóinak bizonytalan helyzete, az az intézkedés pedig, amellyel az egyetem új vezetése elkezdte törölni az őszi félévben vagy akár korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeket és vizsgaeredményeket a Neptunból, „bármelyik intézményben példátlan lenne”. Murai minderről a Klubrádióban beszélt.

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

„Sajnos számítottak arra az SZFE-s hallgatók, hogy lesznek következményei az előző félévnek, de arra talán nem, hogy beváltja a fenyegetést az új vezetés” – mondta a műsorban az elnök, hozzátéve, „kicsit fura”, hogy ezt a megoldást választotta a vezetés, mivel a jelenléti ívek, vizsgák, vizsgalapok vagy felvett vizsgafilmek révén mindenki bizonyítani tudja, hogy az oktatás megtörtént. Murai reagált arra is, hogy a Vidnyánszky Attila által vezetett új kuratórium megígérte, a következő félévben jóváírják ezeket a krediteket: szerinte érthető, hogy a hallgatók bizalma „nem maximális” a vezetésben, és az SZFE-hallgatók „sok ígéretet láttak már, de mindegyik annyit ér, amennyit betartanak belőle”.

Murai arról is beszélt, hogy ha az Erasmus-ösztöndíjas hallgatók nem tudnak elszámolni a múlt félévükkel, még az is lehet, hogy vissza kell fizetniük az ösztöndíj összegét. „Méltatlan ez a helyzet az egyetemi polgársághoz”, sőt Murai László szerint nemcsak a hallgatóknak okoz kárt ez a döntés, hanem az egész magyar felsőoktatásra nézve jár „reputációs veszteséggel”. Az aggodalomra minden okuk megvan tehát a hallgatóknak, és a HÖOK próbálja őket támogatni az oktatási jogok biztosával együtt – közölte Murai.

Korábban a hvg.hu írta meg, hogy az SZFE oktatói több megbeszélésen arról az írásba nem adott tervről értesültek, hogy az új vezetőség bár eredeti törekvéseikkel ellentétben érvényesnek ismeri el az őszi félévet, de azt 0 kredittel zárják le, és az eredményeket majd csak februárban, utólag viszik fel a Neptunba. Fullajtár Andrea elmondta: ez volt az a lépés, ami miatt végül felmondott az egyetemen.

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

A színművészeti egyetem új vezetése az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná. Az önköltséges hallgatóktól elkérnék a tandíjat, az állami ösztöndíjas hallgatók féléve viszont „nem veszne el", nem számítana bele az ingyenesen felhasználható tizenkét félévbe. Az egyetem polgársága nem érti, mi lehet a kuratórium célja az intézkedésekkel, amelyeket egyébként hivatalosan még nem is közöltek velük, pedig februárban már indul a következő félév.

A hallgatók nem készülnek olyan lépésre, mint az egységes kiiratkozás, de úgy vélik: „Mindannyian komoly áldozatot fogunk hozni, bármi is történik. Mert hasonló mértékű önfeladás még több évig egy olyan egyetemen maradni, amilyenné az SZFE várhatóan alakul, mint lemondani a képzésünkről.”

Fausti dilemma előtt: nem tervezik egységesen otthagyni az egyetemet az SZFE-sek

A kormány kinevezettjei új intézkedésektől remélik, hogy az SZFE diákjai végre engedelmességet tanulnak. A tanári karból és az ingatlanegyüttesből eltakarították a patinát, a hallgatók pedig úgy érzik: bosszút állnak rajtuk. A fiatalok egységes fellépését akadályozza az egymás iránti hűségük.

Hozzászólások