Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Independent Spirit Awards-díjra jelölték a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet. Legutóbb a Saul fiát jelölték Magyarországról, amely el is nyerte a díjat, majd az Oscart is.

Az Independent Spirit Awards jelöltjei közé került a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar film, Magyarország nevezése az Oscar-díjra – közölte a forgalmazó. Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussent, 2016-ban a Saul fiát, amely meg is nyerte a díjat, és most Horvát Lili filmjét.

A Felkészülés…-t január 22-én mutatták be az Egyesült Államokban, és a legfontosabb lapok lelkes kritikákat közöltek róla. A Wall Street Journal így kezdte a kritikáját: „Üdv Alfred Hitchcock! Helló Krzysztof Kieslowski és Franz Kafka! Horvát Lili megszállottságtörténete oly érzéki és részletgazdag, hogy a rejtély megoldását alig bírjuk kivárni.” „Magyarország idei Oscar-nevezése egy lassan kibontakozó, kísérteties pszichológiai dráma, mely kiváló színészi játékra épül, és észrevétlenül ragad magával” – írta a Hollywood Reporter. A New York Times okosnak, felkavarónak és többértelműnek nevezte a filmet, az L. A. Times pedig a főszereplő Stork Natasát dicsérte: „Márta átható kék tekintete lehet ablak a lelkéhez, de ereje éppannyira kifelé is irányul, mint befelé. Egyetlen szó nélkül – a hallgatás és csend ösztönös erejével – a feszültség, az érzékiség és az izgalom forrásává alakítja át a nézés aktusát.”

Az erős tengerentúli nyitás azért is fontos, mert február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára. A megszokott 10 film helyett idén, a koronavírus helyzetre való tekintettel 15 jelölt versenyezhet majd. Az idei Oscar-díj-átadóra április 25-én kerül majd sor.

A Felkészülés…-t 2020 nyár végén mutatták be a velencei, majd a torontói fesztiválokon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI-díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid filmfesztiváljáról, a philadelphiai filmfesztiválon pedig megkapta a legjobb játékfilm díját. Stork Natasát a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között, a Shooting Stars programban mutatja majd be a European Film Promotion február végén.

Mi azt írtuk a filmről a kritikánkban: „A film annak a megfoghatatlan mágneses erőnek ad teret, amely két teljesen ismeretlen embert mindenféle véletlennek tűnő eseményeken keresztül egymás közelében tart.”

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond

A filmidő felénél váratlanul megérinti egymást a két ember, akik addig titkon vágytak a másikra. Ennek az apró, alig észrevehető mozdulatnak elemi ereje van Horvát Lili filmjében, a mi gyomrunk is összeszorul az izgalomtól. És ami még jobb: nemcsak ez a pillanat, de az előtte és az utána lévők sem eresztenek.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások