Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közönség és sztárok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. Kedden már egy magyar versenyfilmet is bemutatnak.

„A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának” szokták mondani a Berlinalét, ám idén e jelzőknek semmi értelme, a koronavírus-járvány miatt átszervezték a rendezvényt, ami így a 71 éves történelme legszomorúbb eseménye. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőprogramokat tartják meg – online formátumban –, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek.

Most először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar–lett–francia–német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en.

A szervezők kiemelték, hogy azért esett a választásuk a fiatal magyar rendező, Nagy Dénes alkotására, mert a Závada Pál azonos című regénye alapján készült Természetes fény egyedi megközelítéssel mesél az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témáról, a második világháborúról.

A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

 

 

Hozzászólások