Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1793-tól a megválasztott amerikai elnökök majd másfél évszázadon át a választási évet követő év március hónapjának 4. napján tették le hivatali esküjüket, és mondták el beiktatási beszédüket.

1797 és 1933 között a március 4-ei beiktatás hagyománya alól mindössze hat kivétel volt (John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester A. Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge), amikor az elhalálozott elnök helyébe annak alelnöke lépett.

A 32. elnök, Franklin D. Roosevelt (aki 1901 szeptemberében már volt elnök, de akkor a meggyilkolt William McKinley helyébe lépett mint megválasztott alelnök) 1932-ben, mint a Demokrata Párt jelöltje nyerte meg a választásokat.

Még el sem foglalta hivatalát, amikor 1933 februárjában érvénybe lépett az alkotmány 20. módosítása, amelynek értelmében az elnököt és alelnököt az addig szokásos március 4. helyett január 20-án kell beiktatni – írja a História egy tanulmánya.

A jelentéktelennek tűnő módosítás valójában igen fontos lépés volt, mert egyidejűleg a Kongresszus új ülésszakának a megnyitását január elejére tették át, amivel az újra nem választott szenátorok és képviselők (a „béna kacsák”) többnyire már erőtlen tevékenységének idejét rövidítették meg.

Megrövidült az újra nem választott, s így a kezdeményezés lehetőségétől megfosztott elnök hivatali időtartama is. A módosítás természetesen az 1933. évi beiktatáskor még nem érvényesülhetett, csak 1937-ban, Roosevelt második megválasztása után. Roosevelt aztán 1940-ban és 1944-ben is nyert, így egészen 1945. április 12-én bekövetkezett haláláig volt elnök. (Az 1951-es alkotmánymódosítás után már csak két ciklust tölthet be egy elnök.)

Az őt követő Harry Trumant, értelemszerűen nem januárban iktatták, de Dwight D. Eisenhowert 1953-ban már igen, és onnantól a minden választáson nyertes elnök hivatalos beiktatási ceremóniájának dátuma január 20. (A meggyilkolt John F. Kennedyt váltó Lyndon B. Johnson és a lemondott Richard Nixont váltó Gerald Ford novemberben, illetve augusztusban foglalta el a hivatalát.)

George Washington elnöksége óta (aki egyébként 1789 április 30-án lépett hivatalba) összesen 24 elnöki beszéd és eskü hangzott el március 4-én, míg mindössze 11 január 20-án. Ezek közül az utolsó volt Joe Bidené, aki idén január 20-án tette le az esküt. Ha Roosevelt idejében nem változtatnak az alkotmányon, akkor ma lett volna a jeles nap.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások