„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet tulajdonló kuratórium vezetője azt állítja, a tanárok agitálták a diákokat, hogy ne felvételizzenek. Erre írtak választ középiskolások.

Az átalakítással elvették tőlünk az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezen kívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon.

Többek között ez szerepel a tizenkét középiskolai diák által aláírt, Vidnyánszky Attilának címzett nyílt levélben, amelynek aláírói leszögezik, nem igaz, hogy tanáraik győzködték volna őket, ne felvételizzenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE).

Korábban ugyanis az egyetem modellváltásakor kinevezett új kuratóriumi elnök, Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta a kormánysajtóban: „Igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. Üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Ám ennek ellenére többen fognak felvételizni, mint tavaly.” Az állítás második feléről már akkor megírtuk, valójában több mint kétszer annyi szabad helyre jelentkeztek nagyjából ugyanannyian, mint egy éve fele ennyi helyre, a két évvel ezelőtti számokhoz képest viszont majdnem kétszeres a visszaesés.

„Annyira bátran mertük kijelenteni az elmúlt években, hogy »a Színműre akarunk menni«. Mi, normális körülmények között most, ’21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá. S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni. Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával” – írják most az ország három legnevesebb, drámaszakot is indító középiskolájában tanuló diákok.

Hozzáteszik: „Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk.”

NYÍLT LEVÉL VIDNYÁNSZKY ATTILÁHOZ A február 25-i, Magyar Nemzetben megjelent videónyilatkozatának margójára Tisztelt...

Közzétette: Gábor Bolla – 2021. március 3., szerda

Arról, hogy mit gondolnak a megváltozott körülményekről azok a fiatalok, akik a modellváltás előtt az SZFE-re akartak felvételizni, illetve felvételiznek-e így is, ebben a cikkünkben írtunk; a cikkben ketten megszólaltak a mostani nyílt levél aláírói közül is.

„Felvételizem az SZFE-re, de csak hogy tudjam, mire fogok nemet mondani"

Hogyan érinti a modellváltás azokat, akik évek óta szerettek volna bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Van, aki inkább letesz a vágyáról, hogy így tiltakozzon, van, aki emiatt hagyja el az országot, de olyan is, aki azt gondolja, így legalább több esélye lesz bejutni. Tizennégy felvételizővel beszélgettünk, akikben csak egy a közös: mind dühösek vagy szomorúak.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások