Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltsák be Orbánt! - firkantotta a falra videóüzenetében egy cseh rendezőpáros, akiknek filmje szerepel a budapesti online Cseh Filmkarneválon. A rövid üzenet film előtti levetítését azonban nem akarja engedni a cseh külügy. A rendezők emiatt játékfilmjük visszavonását fontolgatják.

A cseh külügyminisztérium közbelépésére nem vetíthetik le két cseh filmes videóüzenetét a Cseh Filmkarneválon Budapesten - írja az Átlátszó. Ondřej Provazník és Martin Dušek a filmkritikusok által is elismert Az öregfiúk című 2019-es filmjükkel szerepelnek a fesztiválon, amit jövő csütörtökön vetítenek.

Az online formában tartott fesztivál szervezői a filmek előtt levetítik a filmesek videóüzeneteit. A rendezőpáros videója azonban a cseh külügy szerint - ahova a külföldi cseh kulturális intézmények is tartoznak - kritikus volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, ezért nem engedélyezték a levetítését. Erről a videóról van szó:

A videoüzenetben az Átlátszó szerint Provazník arról beszél, hogy „képviselőinknek is rá kellett jönni, hogy felelősségre vonhatók tetteikért”, miközben társa azt íjra fel egy falra ,hogy “Ban Orbán!” (Tiltsátok be Orbánt!), majd a kamera felé fordulva így szól:

Szóval addig nézzétek meg, amíg lehet.

A két filmes videós üzenetén március 25. óta megy a huzavona a cseh külüggyel, most azt mondták, hogy ha nem vetítik le, akkor visszavonják a filmjüket a fesztiválról.

Filmjük egyébként egy roadmovie, ami egy emigráns drámáját tárja fel, aki az 1950-es években elszenvedett sérelmeit akarja megtorolni az akkori ügyészen, ezért tér vissza egykori lakhelyére.

Hozzászólások