Ki hol ül, úgy ítél - ezt példázzák a szegedi városi kórház és rendelőintézet hányattatásai.

Ki hol ül, úgy ítél - ezt példázzák a szegedi városi kórház és rendelőintézet hányattatásai. A helyi politikusok kölcsönös bizalmatlansága egészen addig fajult, hogy politikai riválisaikat igyekeznek még abban is megakadályozni, amit egykor maguk szorgalmaztak.

2000 tavaszán Újhelyi István - akkor még Szeged MSZP-s önkormányzati képviselője, ma a párt alelnöke - dagasztotta országos üggyé az addig diszkréten kezelt helyi reformot. Bartha László, Szeged fideszes polgármestere azon ügyködött, hogy a város tulajdonában lévő kórház és rendelőintézet működtetését 15 évre egy, az önkormányzat kisebbségi részesedésével létrehozott részvénytársaság kezébe adja (HVG, 2000. április 29., 2000. november 11.). A mintegy 2 milliárd forint reménybeli tőkebevonással is megtámogatott konstrukció gyenge pontja az volt, hogy kizárólag a polgármesterhez - és a Fideszhez - több szálon kötődő vállalkozásokat preferált.

A "szegedi modell" megvalósítása hosszan elhúzódott, az ügy 2001. június 19-én került terítékre az Országgyűlésben: aznap Géczi József MSZP-s képviselő fordult azonnali kérdéssel Mikola István egészségügyi miniszterhez. Az alábbiakban ebből a szópárbajból közlünk részletet a parlamenti jegyzőkönyv alapján.

G. J.: Akinek már volt hozzátartozója kórházban, az nagyon jól tudja, hogy valamit tenni kell az egészségügyben. (...) Azonban nem biztos, hogy minden megoldás, ami elindult, az jó, tehát nem mindegy, hogy hogyan történik a kórházak reformja, hogyan történik azok esetleges privatizációja. (...) A városi, a megyei orvosi kamara ellenzi, a kórház közalkalmazotti tanácsa ellenzi, a nagy hírű és nagy rangú egyetem fél attól, hogy ez az egészségügyi privatizáció a szegedi klinikákat megroggyantja, a lakosság szorongva figyeli. A cég jövője pedig homályos, hiszen egy kft-ből alakul majd egy részvénytársaság, amely profitábilis cégként működteti ezt az intézményrendszert, és egy nonprofit kht csak ennek alárendelten és csak az orvosi szolgáltatásokra kap megbízást. Kérdezem a miniszter urat, hogy ezt a modellt alkalmasnak tartja-e a privatizálásra? (Taps az MSZP soraiban.)

M. I.: Az Egészségügyi Minisztérium is látja azt, amit számos önkormányzat, hogy a költségvetési intézményi forma nem biztosított ideális feltételeket a kórházak, szakrendelők gazdálkodása számára. A teljesítmény szerinti finanszírozásnak, a nagy értékű eszközök működtetéséhez szükséges költségérzékenységnek jobban megfelelnek a különböző vállalkozási formák, amelyek közül a minisztérium - az egészségügy sajátosságaira is tekintettel - a nonprofit jellegű szervezeteket, mindenekelőtt a kht formákat látja a legalkalmasabbnak. Van létjogosultsága egyéb gazdasági társasági formáknak is, mivel ezek révén elérhető, hogy a vállalkozók tőkét fektessenek be az egészségügybe. Ilyen esetekben azonban nagy óvatosságra, garanciális szabályokra van szükség annak érdekében, hogy a vállalkozások több pénzt fektessenek be az egészségügybe, mint amit onnan rövid távon ki akarnak vonni. A tárca nagyon érzékenyen követi a szegedi kórház-privatizációt. Egyelőre semmi olyan jelet nem látunk, ami miatt vészharangokat kellene kongatnunk, a dolog törvényes rendben megy, és valóban elképzelhető, hogy néhány év múlva a magyar egészségügy számára olyan modellül szolgál, ami esetleg mások számára is vonzó lehet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Végül nem lett semmi a szegedi tervekből, azok a választások közeledtével szép csendben lekerültek az önkormányzat napirendjéről, 2002-ben pedig MSZP-s többségű városvezetés alakult. A Szegedi Tudományegyetem klinikái és a városi kórház, rendelőintézet összevonása körül 2006-ra már-már formálódott az elvi konszenzus, ám a Fidesz újabb népszavazási kezdeményezése, illetve Mikola István felszólamlása a Gyurcsány-kormány egészségpolitikai törekvései ellen ennek véget vetett.

Magyar gazdaság

Klinikai esetek

Hosszú évekre garantálhatná a Szegedi Tudományegyetem az orvosképzés fennmaradását, ha átvenné a városi kórház és rendelőintézet működtetését is, ám a szenátus még hezitál.

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Alföldi Róbert: Másik világ jön

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek