Ausztriában július 24-éig jegyezhették a befektetők a Meinl International Power Ltd (MIP) részvényeit, amelyekből...

Ausztriában július 24-éig jegyezhették a befektetők a Meinl International Power Ltd (MIP) részvényeit, amelyekből egyelőre 75 millió darabot dobtak piacra, 10 eurós áron. Szokatlan tőzsdei bevezetésről és vállalkozási konstrukcióról van szó, a befektetők óvatos érdeklődésére számot tartó cég - valójában egy befektetési alap - ugyanis még egyetlen végigvitt üzletet sem tud felmutatni, egyetlen tulajdoni részesedése sincs, csupán előszerződései. A MIP-et alig két hónapja jegyezték be Jersey szigetén, a részvénytársaság azzal a céllal jött létre, hogy vonzó kelet-európai erőművekbe invesztáljon. Három kulcsszereplője van: a dinasztiában az ötödik sorszámot viselő osztrák bankár, Julius Meinl, az osztrák villamos művek, a Verbund éléről nemrég nyugdíjba vonult Hans Haider és a 2000-2007 közötti, jobboldali kormányokban pénzügyminiszteri tisztséget betöltött Karl-Heinz Grasser. A vezérkart erősíti Klaus Dieter Harig, aki a német E.On energiaóriás vezetője volt. A csillogó nevek a pénzt, a szakértelmet és a kapcsolatokat hivatottak megszemélyesíteni, a jerseyi helyszín pedig az osztrák jogrendtől való távolságot; példának okáért a MIP-nek nincs felügyelőbizottsága.

A Meinl Banknak nem ez az első szakosított befektetési társasága, alapított már céget kelet-európai ingatlanok vásárlására és működtetésére is, nemrégiben pedig külön alapot hozott létre repülőterek megszerzésére. Üzlet azonban repülőtér építésére, átvételére még egy sem adódott. A cég sajátosságai közé nem csupán az "előbb a pénzt, aztán a teljesítményt" konstrukció tartozik, hanem az is, hogy maga a menedzsment külön cégbe költözött ki, az 50 ezer eurós alaptőkével létesített Meinl Power Management Limitedbe, amelynek 25 százalékos tulajdonosa a volt pénzügyminiszter, 75 százalék pedig a Meinl Banké. Ez a kis cég tuti bevételre számíthat, mert vagyonkezelés címén szakít le magának zsíros illetéket. A szokásos 4 százalékkal szemben 7 százalékot számított fel például a MIP tőzsdei bevezetéséért, s negyedévenként 0,075 százalékot kér a vagyonból a patinás Meinl név használatáért.

Az első fecskét a Vásárosnaményba tervezett 230 MW teljesítményű gázerőműprojektbe való társulás jelenti, amelyet az MSZP-frakciótag Kapolyi László cége, a System Consulting készített elő. A politikus-nagyvállalkozó és a MIP mellett a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) is részese lehet a 150 millió eurós beruházásnak. A közös projektből az osztrákok cége 49 százalékkal vesz részt - mondták el sajtóértekezletükön a hírességek, ám a beruházást irányító Kapolyi László a HVG-nek ezt úgy módosította, még tárgyalnak arról, hogy a cégek milyen arányban vesznek részt az új erőmű, valamint az áramtermelés során keletkező hőt hasznosító bioetanolgyár felépítésében és működtetésében. Hasonlóképp nyilatkozott Tringer Ágoston, az MVM szóvivője a bécsi Die Pressében: "Tárgyalások folynak, de egyezség még nem született." Ugyanakkor a HVG értesülései szerint a Magyar Energiahivatal már engedélyt adott a vásárosnaményi erőmű megépítésére, ahol az eredeti terv szerint 2008-ban indul a kereskedelmi célú termelés.

Az osztrák menedzsercég élén álló Grasser és a MIP-et irányító Haider azzal büszkélkedik, hogy összesen 18 majdani projekt van a tarsolyukban, több mint 900 millió euró értékben, köztük egy 650 millió eurós, a kelet-közép-európai térség egészére kiterjedő, 600 megawattos szélerőműrendszer, amelynek kiépítésére a Simonsfeld osztrák vállalkozással társulnak. Egyébként a MIP tőzsdei prospektusa nem ígér osztalékot a részvényeseknek, Grasser derűlátó előrejelzése szerint viszont a cég tőzsdei kapitalizációja öt éven belül eléri az 5 milliárd eurót, a saját tőkére vetített hozam pedig a 15 százalékot.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Magyar gazdaság

Rázós verseny

Erőmű-építési láz mutatkozik Magyarországon, ami annyiban indokolt, hogy a jövő évi liberó előtt szűkös az áramkínálat. A vállalati döntéseket megalapozó kormányzati energiastratégia azonban bántóan lyukas.

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában