Tetszett a cikk?

Ausztriában július 24-éig jegyezhették a befektetők a Meinl International Power Ltd (MIP) részvényeit, amelyekből...

Ausztriában július 24-éig jegyezhették a befektetők a Meinl International Power Ltd (MIP) részvényeit, amelyekből egyelőre 75 millió darabot dobtak piacra, 10 eurós áron. Szokatlan tőzsdei bevezetésről és vállalkozási konstrukcióról van szó, a befektetők óvatos érdeklődésére számot tartó cég - valójában egy befektetési alap - ugyanis még egyetlen végigvitt üzletet sem tud felmutatni, egyetlen tulajdoni részesedése sincs, csupán előszerződései. A MIP-et alig két hónapja jegyezték be Jersey szigetén, a részvénytársaság azzal a céllal jött létre, hogy vonzó kelet-európai erőművekbe invesztáljon. Három kulcsszereplője van: a dinasztiában az ötödik sorszámot viselő osztrák bankár, Julius Meinl, az osztrák villamos művek, a Verbund éléről nemrég nyugdíjba vonult Hans Haider és a 2000-2007 közötti, jobboldali kormányokban pénzügyminiszteri tisztséget betöltött Karl-Heinz Grasser. A vezérkart erősíti Klaus Dieter Harig, aki a német E.On energiaóriás vezetője volt. A csillogó nevek a pénzt, a szakértelmet és a kapcsolatokat hivatottak megszemélyesíteni, a jerseyi helyszín pedig az osztrák jogrendtől való távolságot; példának okáért a MIP-nek nincs felügyelőbizottsága.

A Meinl Banknak nem ez az első szakosított befektetési társasága, alapított már céget kelet-európai ingatlanok vásárlására és működtetésére is, nemrégiben pedig külön alapot hozott létre repülőterek megszerzésére. Üzlet azonban repülőtér építésére, átvételére még egy sem adódott. A cég sajátosságai közé nem csupán az "előbb a pénzt, aztán a teljesítményt" konstrukció tartozik, hanem az is, hogy maga a menedzsment külön cégbe költözött ki, az 50 ezer eurós alaptőkével létesített Meinl Power Management Limitedbe, amelynek 25 százalékos tulajdonosa a volt pénzügyminiszter, 75 százalék pedig a Meinl Banké. Ez a kis cég tuti bevételre számíthat, mert vagyonkezelés címén szakít le magának zsíros illetéket. A szokásos 4 százalékkal szemben 7 százalékot számított fel például a MIP tőzsdei bevezetéséért, s negyedévenként 0,075 százalékot kér a vagyonból a patinás Meinl név használatáért.

Az első fecskét a Vásárosnaményba tervezett 230 MW teljesítményű gázerőműprojektbe való társulás jelenti, amelyet az MSZP-frakciótag Kapolyi László cége, a System Consulting készített elő. A politikus-nagyvállalkozó és a MIP mellett a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) is részese lehet a 150 millió eurós beruházásnak. A közös projektből az osztrákok cége 49 százalékkal vesz részt - mondták el sajtóértekezletükön a hírességek, ám a beruházást irányító Kapolyi László a HVG-nek ezt úgy módosította, még tárgyalnak arról, hogy a cégek milyen arányban vesznek részt az új erőmű, valamint az áramtermelés során keletkező hőt hasznosító bioetanolgyár felépítésében és működtetésében. Hasonlóképp nyilatkozott Tringer Ágoston, az MVM szóvivője a bécsi Die Pressében: "Tárgyalások folynak, de egyezség még nem született." Ugyanakkor a HVG értesülései szerint a Magyar Energiahivatal már engedélyt adott a vásárosnaményi erőmű megépítésére, ahol az eredeti terv szerint 2008-ban indul a kereskedelmi célú termelés.

Az osztrák menedzsercég élén álló Grasser és a MIP-et irányító Haider azzal büszkélkedik, hogy összesen 18 majdani projekt van a tarsolyukban, több mint 900 millió euró értékben, köztük egy 650 millió eurós, a kelet-közép-európai térség egészére kiterjedő, 600 megawattos szélerőműrendszer, amelynek kiépítésére a Simonsfeld osztrák vállalkozással társulnak. Egyébként a MIP tőzsdei prospektusa nem ígér osztalékot a részvényeseknek, Grasser derűlátó előrejelzése szerint viszont a cég tőzsdei kapitalizációja öt éven belül eléri az 5 milliárd eurót, a saját tőkére vetített hozam pedig a 15 százalékot.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Magyar gazdaság

Rázós verseny

Erőmű-építési láz mutatkozik Magyarországon, ami annyiban indokolt, hogy a jövő évi liberó előtt szűkös az áramkínálat. A vállalati döntéseket megalapozó kormányzati energiastratégia azonban bántóan lyukas.

Darabokra vágva, fillérekért adott el két tolvaj egy retró Ladát

Darabokra vágva, fillérekért adott el két tolvaj egy retró Ladát

Panziót épít a volt Jobbik-elnök a Mátrában

Panziót épít a volt Jobbik-elnök a Mátrában

Egy biztos kieső, három nagy csata – este újabb továbbjutókat ünnepelhetünk az Eb-n

Egy biztos kieső, három nagy csata – este újabb továbbjutókat ünnepelhetünk az Eb-n