Tetszett a cikk?

Minden vezető a helyén marad - ezt ígérte júliusban a vezető köztisztviselőknek, köztük a tíz zöld hatóság első...

Minden vezető a helyén marad - ezt ígérte júliusban a vezető köztisztviselőknek, köztük a tíz zöld hatóság első embereinek Őri István, a környezetvédelmi tárca kabinetfőnöke Fodor Gábor miniszter nevében. Őri azonban ma már nem kabinetfőnök, és a miniszteri ígéret dacára mégis történtek fejcserék. A szabaddemokrata irányítású tárca élén a Persányi Miklóst váltó Fodor ugyanis végül úgy döntött, a tárcavezetők közül egyetlenként él a köztisztviselői törvény nyári módosítása után harminc napig fennálló lehetőséggel, és mégsem hosszabbítja meg automatikusan 36 köztisztviselő vezetői megbízását, hanem pályázatot írat ki. A miniszter "fontosnak tartja, hogy a vezetők megbízatása kompetencia és szaktudás alapján, átláthatóan történjen. Célom az, hogy stratégiai építkezés kezdődjön meg a tárcánál, a legjobb szakemberekkel" - idézte Fodort a tárca sajtóközleménye. Nem tudni, Őri előzte-e meg a miniszteri döntést, vagy utólag más tanácsadók győztek, mindenesetre a szabadságát töltő, időzavarba került Fodor helyett Kovács Kálmán államtitkárnak kellett bejelentenie a megrökönyödött köztisztviselőknek megbízásuk visszavonását a harmincadik napon.

"Kizárólag a szakmai szempontok, a pályázatok minősége döntött a kinevezéseknél" - szögezte le a HVG kérdésére Ruff Bálint, a bírálóbizottság elnöke, az új kabinetfőnök. Amit elég nehéz elhinni a Közép-Duna-völgyi Környezet- és Természetvédelmi Felügyelőségnél történt vezetőváltásról, ahová a nemrég lovagkereszttel kitüntetett, címzetes egyetemi docens, műszaki doktor Szabó Sándor helyére a kémia-fizika szakos tanári diplomát felmutató Gyapjas Józsefet, a szegedi felügyelőség egykori vezetőjét nevezték ki november 15-én. Az MDF-es Vas János képviselő - aki egykor a Duna-Ipoly nemzeti parkot vezette - november 19-ei parlamenti interpellációjában azt feszegette, Gyapjas végzettsége megfelel-e a kiírásnak. Válaszul Gyapjast a múlt héten harminc napra felmentették a munkavégzés alól, ez alatt igazolhatja, hogy papírjai rendben vannak. "A diplomák egyenértékűségének eldöntése nem egyszerű" - magyarázkodtak a szaktárca illetékesei.

A felügyelőségen amúgy Szabó tett rendet, miután elődje 2005-ben mintegy 20 ezer iktatatlan ügyiratot hagyott hátra. Most pedig a Gyapjast helyettesítő megbízott vezető - amúgy a felügyelőség hatósági osztályának a vezetője - felkérte Szabót, segítse az ügyintézést. A felfüggesztéssel homokszem került egy másik kinevezés gépezetébe is: Gyapjasnak egy háttéralku eredményeként ki kellett volna neveznie általános helyettesének a pályázatával alulmaradt Verrasztó Zoltánt, a felügyelőség rendszerváltás utáni első vezetőjét. Ilyen poszt azonban a többi kilenc zöld hatóságnál nincs. Szakmai körökben kizárólag politikai okokkal magyarázzák, hogy Verrasztó számára új állást kreálnának - ő ugyanis alapító tagja az SZDSZ-nek.

Magyar gazdaság

Ki kaszál a végén?

Veszélyeztetheti a nemzeti parkok védett értékeit az erőltetett ütemben bővített állattenyésztés, amelyet az Európai Unió is támogat.

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne