Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés eltörölte a tandíjat és a vizitdíjat, anélkül hogy ellentételezte volna az egészségügy és a felsőoktatás kieső bevételeit. Ám a kormány már másnap elszánta magát kisebb korrekciókra.

Ha az orvosi ellátásért mostantól nem kell kétszer fizetni, miért nem ingyenesek a gyógyszerek? - vetette fel provokatívan egy hallgató a Klubrádió pénteki beszélgetős műsorában, arra utalva, hogy a Fidesz azzal kampányolt, a járulékon kívül más díjfizetésre nincs szükség. Ám a laikusokon kívül a politikai pártok is egyre jobban belecsavarodnak abba a hálócsapdába, hogy a tandíj és a vizitdíj népszavazásra bocsátható, tehát nem költségvetési tétel, viszont eltörlésével az egészségügyi szolgáltatók és a felsőoktatási intézmények jelentős - amúgy a büdzsébe betervezett - bevételtől esnek el. Ráadásul egyesek, például a háziorvosok egy része olyan pénztől, amelyet esetleg már előre el is költött (lásd Variációk nemfizetésre című cikkünket a 87. oldalon).

A kormány úgy tett, mintha utólag akarná rádöbbenteni az országot a népszavazás következményeire, egyfolytában azzal érvelt, hogy a kieső bevételek ellentételezésére közpénzekből nincs lehetőség. A népszavazás másnapján benyújtott kormányzati törvénymódosító javaslatok alapvetően csak a megsemmisítendő tarifák törlésére vonatkoznak, mégpedig a népszavazási kérdésekbe fogalmazott jövő év január 1-je helyett már áprilistól. Azoktól a nyugdíjasoktól és nyugdíjszerű ellátmányban részesülőktől azonban, akiknek a járandóságát az idén a vizitdíj ellentételezéseként megemelték, ezt a pénzt nem veszik vissza. Azok pedig, akik máris túllépték a húsz alkalomban maximált fizetési kötelezettségüket, június 30-áig igényelhetik vissza a jegyzőnél a 21. alkalomtól befizetett díjakat. A képzési hozzájárulást harminc napon belül kapja vissza a mesterképzésre jelentkezett kétszáz hallgató, akik már a népszavazás előtt is fizettek képzési hozzájárulást (ez a rendelkezés a költségtérítéses hallgatókra értelemszerűen nem vonatkozik).

Frontális támadást indított a Fidesz és a KDNP, hogy a bevételkiesést - amelyről a népszavazási kampányban inkább csak hallgattak - a költségvetés ellentételezze. A két párt vezetői az idei büdzsében mintegy 15,8 milliárd forintot csoportosítanának át egészségügyre és felsőoktatásra, elsősorban a Miniszterelnöki Hivatal kereteinek megcsapolásával. A provokatív felvetéseket sem nélkülöző javaslat - például a kormányzat kommunikációs kereteinek, a miniszterelnök protokollkiadásainak vagy éppen a Hiller István miniszter szívügyének tekinthető reneszánsz év támogatásának megkurtításával - nagyjából kompenzálná az időarányos bevételkiesést, az idei költségvetésben a vizitdíj ugyanis 17,3 milliárddal, a tandíj 2,6 milliárd forinttal szerepel. Csakhogy az egészségügyi díjak megszüntetése ennél jóval többe kerül az Egészségbiztosítási Alapnak, amely tavaly az indokolatlan vagy elhalasztott orvosi kezeléseken - saját kalkulációi szerint - több mint 40 milliárd forintot spórolt meg. Ez a megtakarítás a keresletet csillapító díjak megszűnésével elenyészik.

Jövőre a pénznyerő automaták után befizetendő játékadóból a Fidesz és a KDNP 41 milliárd forintot pántlikázna meg, amelyet meghatározott arányban osztana szét az egészségügyi szolgáltatók és a felsőoktatási intézmények között. Az idén játékadóból 73,5 milliárd forint bevételre számít a kormány, ez azonban osztatlanul szerepel a nagy kalapban; ha a büdzséből kiesik, más kiadási tételeket kell megkurtítani. Egy külön javaslattal mindenestül kilőné az ellenzék az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt is, visszaállítva "az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritáselvű" rendszert.

Hétfőn a parlamenti többség a kompenzáció nélküli kormányzati előterjesztésre voksolt, így elvérzett az MDF ötlete is, hogy a bevételkiesést a költségvetés általános tartalékai terhére kellene pótolni. Áder János fideszes frakcióvezető-helyettes azonban már a szavazást megelőzően felvetette, pártja idővel újabb módosítókkal áll elő, ami gyakorlatilag úgy is értendő, hogy az ellenzék minden neki nem tetsző vagy általa luxusnak ítélt kormányzati kiadással kapcsolatban fel fogja emlegetni a nem pótolt vizit- és tandíjat. A kormánypártok csupán egy kiskaput hagytak maguknak, amennyiben vállalták: április 30-áig kidolgozzák és az Országgyűlésnek bemutatják az alap- és járóbeteg-ellátás új finanszírozási rendszerét, amely Kincses Gyula államtitkár szerint nemcsak az ellátott betegek számához, hanem minőségi mutatókhoz is kötné a finanszírozást. Horváth Ágnes miniszter kedden bejelentette: addig is azt a havi 280 millió forintot tudja a tárca a háziorvosok között szétosztani, amit eddig a gyermekorvosok kaptak meg vizitdíj-kompenzációként. Ez azonban a havi átlagosan 180 ezer forintos vizitdíjbevétellel szemben mindössze havi 40 ezer forint.

Aprócska kompromisszum körvonalazódik tandíjügyben, amennyiben Pokorni Zoltán, a Fidesz fő oktatáspolitikusa ráébredt, hogy a költségtérítéses hallgatók közül a legjobb 15 százalék - akik 100 ezer forinttól 1-1,5 millió forintig, sőt esetenként annál is nagyobb összeget fizetnek tanulmányaikért - cserélhessen helyet az ingyenes oktatásban részesülő leggyengébb tanulókkal. Ezt az idei költségvetési törvény is tartalmazza, és Hiller István oktatási miniszter kedden megerősítette, így is lesz. Egyúttal azt is megígérte, hogy jövőre a felsőoktatás támogatása nőni fog. Pokorni egyebek mellett felvetette, hogy az államilag finanszírozott felsőfokú képzés feltétele az emelt szintű érettségi legyen - ezt az elgondolást egyébként a rektorok eddig nem pártolták -, ami arra utal, hogy fideszes körökben sem tekinti mindenki korlátlanul kiterjeszthetőnek az ingyenességet. Ezt sejteti egyébiránt az is, hogy a Fidesz - elutasított - módosító csomagjában felbukkant egy amúgy nem részletezett passzus, amely a kormánynak lehetőséget teremtett volna, hogy rendeletben állapítson meg a hallgatók részére "jogokat és kötelezettségeket" a költségvetés terhére folyósított hallgatói juttatásokról.

Alig tudni részleteket az oltási program menetéről

Alig tudni részleteket az oltási program menetéről

Egy fura hiba miatt elveszhet az iPhone-ok wifire kapcsolódási képessége

Egy fura hiba miatt elveszhet az iPhone-ok wifire kapcsolódási képessége

Így szólaltathat meg bárkit egy fényképen

Így szólaltathat meg bárkit egy fényképen