Egyforintnyi uniós támogatás alig 2 forint hazai tőkét mozgatott meg - ez a mérlege a 2004 és 2006 közötti gazdaságfejlesztési programnak.

Záráskor sem hazudtolta meg magát az első nemzeti fejlesztési terv gazdasági versenyképesség operatív programját (gvop) lebonyolító intézményrendszer. Néhány nappal az utolsó számlák leadásának március 31-ei határideje előtt a HVG érdeklődésére nem tudták megmondani, mi történik azokkal a projektekkel, amelyek nem képesek tartani az ütemet, vajon végleg elvész-e számukra a számlával le nem fedett támogatási keret, vagy van valamennyi türelmi idő. A határidő napjának délutánján végül mégiscsak felkerült egy közlemény a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára, mely szerint a kedvezményezett részletes indoklásával "kolátozott ideig" még lehetőség van a számlák benyújtására, amelyek kifizetését egyedileg bírálják el. Bár a tavalyi hajrának köszönhetően a 165 milliárd forintos szerződésállomány 80 százalékát már kifizették a kedvezményezetteknek, még csaknem ezer lezáratlan projekt fut a kis- és középvállalkozások körében népszerű gépberuházási, valamint az egyetemek és vállalatok kutatás-fejlesztési együttműködését ösztönző pályázatokon.

Több milliárd forint forog kockán amiatt is, mert késik a települések szélessávúinternet-hálózatának kiépítése. Ennek meglehetősen sajátos magyarázata van: az áramszolgáltatók vérszemet kaptak a csaknem 11 milliárd forint uniós támogatástól, és olyan sok pénzt kértek a villanyoszlopok használatáért, hogy a legtöbb nyertes pályázó az áttervezés többletköltségeit is vállalva inkább a földbe fekteti a kábeleket, ez a hercehurca viszont időt vesz igénybe.

Ennél is nagyobb gond azonban, hogy a várt gazdaságélénkítő hatások egyelőre elmaradtak. Ennek egyik oka az lehet, hogy az első nemzeti fejlesztési tervben nem határozták meg, elsősorban mely ágazatokra és mely területekre akarják koncentrálni a fejlesztéseket. Igaz, ez az elmúlt években általánosságban is jellemző volt a gazdaságpolitikára: az Állami Számvevőszék éppen a minap állapította meg, hogy a költségvetési törvényekben évente 1500 milliárd forintot szánnak gazdaságfejlesztésre anélkül, hogy az országnak lenne közép- és hosszú távú gazdasági-társadalmi stratégiája.

Ennek hiányában nem maradt más megoldás az uniós támogatások esetében sem, mint a 165 milliárd forintos keret elaprózása, miközben ez az összeg az országban évente megvalósuló beruházások értékének alig a 4 százaléka, ráadásul az is bő négy évre oszlik el a 2004-es uniós csatlakozástól a fejlesztési periódust követő második év, vagyis 2008 végéig. Így a gvop több mint 9500 nyertes projektgazdájából mintegy 3 ezernek legfeljebb 1 millió forint támogatás jutott, 5 millió forintos összeghatárig pedig a miniprojektek már a felét teszik ki a támogatott pályázatoknak - summázta a tapasztalatokat Forman Balázs, a nemzeti regionális politikát kutató közgazdász. Ráadásul több mint kétszeres volt a túljelentkezés, így a projektek elbírálásában és adminisztrálásában közreműködő szervezetek sokszor csak egy-másfél éves késéssel tudták feldolgozni a több mint 21 ezer pályázó irathalmazát.

A forráselosztás a területi különbségek kiegyenlítéséhez sem tudott hozzájárulni, miután az egy lakosra jutó támogatásban főként azok a régiók jártak az élen, amelyek amúgy is fejlettebbek voltak. Budapest és Pest megye átlagosan több mint másfélszer annyi támogatáshoz jutott, mint például a Dél-Dunántúl, holott az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) még Pest megyében is több, mint Somogyban, Tolnában vagy Baranyában, a fővárosban pedig egyenesen a háromszorosa a dél-dunántúlinak. A gazdasági növekedésre gyakorolt hatás végképp alig mutatható ki. Forman azt is kifogásolja, hogy a nyertesek között csak elvétve vannak termelő, exportot növelő projektek, a pályázók zömében a kereskedelmi, szolgáltatói szektort képviselik.

A gvop közreműködő szervezetének, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-nek (Mag) az ügyvezető igazgatója, Novák Csaba így nem is nagyon tudott más eredményről beszámolni, mint hogy az uniós támogatás további 290 milliárd forint magántőkét mozgatott meg, és a projekteknek köszönhetően 80 ezer új munkahely jött létre, számos közülük persze egy megszűnőt pótolt. A hibákból pedig okultak - állítja Novák -, a 2007 és 2013 közötti, jóval nagyobb gazdaságfejlesztési operatív program (gop) már határozottabban koncentrálja a forrásokat. A mintegy 690 milliárd forintos keret egyharmadát kutatás-fejlesztésre szánják, külön pályázatokat írnak ki a hátrányos helyzetű térségekre, és bevallottan az eredményesebb, növekedésre is képes vállalkozásokra fokuszálnak. Bár a mostani támogatáspolitikát emiatt is érték kritikák, mondván, gazdasági stagnálás idején irreális három éven belül 15 százalékos árbevétel-növekedést elvárni a támogatott cégektől. Erre némileg enyhítettek is a szigoron: csak két éven keresztül figyelik a támogatott cégek növekedését, és annak célértékét is rugalmasabban kezelik, hátrányos helyzetű kistérségekben például csak mintegy 4 százalékos nettó - azaz infláció fölötti - árbevétel-bővülést várnak el. A hatás nem is maradt el: a gop-ban már csak a pályázók egyötödét utasítják el forráshiány miatt, miközben a gvop-ban még átlagosan minden második pályázat erre a sorsra jutott.

A támogatások területi eloszlásában viszont még mindig a fejlettebb régióké az előny, egy főre vetítve továbbra is a Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld kapja a legkevesebb uniós forrást, míg a jóval fejlettebb Nyugat- és Közép-Dunántúl bizonyult a legeredményesebbnek. A közép-magyarországi régió pedig nem a hazai, hanem a brüsszeli szabályozás miatt jut kevesebb segítséghez, fejlettsége miatt ugyanis már csak a saját regionális operatív programjából jogosult a gazdaságfejlesztési célú forrásokra.

Az adminisztrációs bosszúságok is csak a korábbiakhoz, nem pedig a kívánatoshoz képest csökkentek. Tény, hogy a pályázatok értékelése előre megismerhető és objektív pontozáson alapul, ami jelentősen javította az átláthatóságot. Miközben azonban tavaly tavasszal azzal harangozták be az új pályázatokat, hogy a beérkezett anyagokat három hét alatt elbírálják, majd három hét alatt megkötik a szerződéseket, és kifogástalan számlára hatvan napon belül már fizetnek is, a győri VariaWood Kft.-nek például éppen karácsonyra fizették ki a tavaly áprilisban gépbeszerzésre elnyert 3 millió forint támogatást a szeptemberben benyújtott pénzügyi elszámolás alapján. Bár a Mag Zrt.-nél előszeretettel hivatkoznak a pályázók hiányos dokumentációira, a VariaWood esetében egy hónapba telt, mire hozzá lehetett jutni az interneten a pénzügyi elszámoláshoz szükséges dokumentumokhoz, és két hónap múlt el, mire a közreműködő szervezet egyáltalán hiánypótlást kért. Az 50 millió forint feletti támogatási kategóriában pedig a nyertesek a tender kiírása után nyolc-tíz hónappal még mindig a szerződésükre várnak. Így a Mag Zrt. az elmúlt egy év alatt megítélt 40 milliárd forintnyi támogatásból eddig mindössze 900 millió forintot fizetett ki. Bár a pályázók is elismerik, hogy az öt közreműködő szervezetből összevont Mag Zrt. már hatékonyabb, mint elődei voltak, még mindig hetekbe telik, mire egy-egy kérdésükre választ kapnak. Ígéret azonban ennek megoldására is van: a Mag Zrt.-nél azzal kecsegtetik a pályázókat, hogy hamarosan megerősítik regionális ügyfélszolgálatukat.

SZABÓ YVETTE

Meghalt René Auberjonois, a Star Trek és a MASH sztárja

Meghalt René Auberjonois, a Star Trek és a MASH sztárja

Molnár Zsolt mellett a II. kerület MSZP-s polgármesterét is megzsarolta az Angyal ügyvédje

Molnár Zsolt mellett a II. kerület MSZP-s polgármesterét is megzsarolta az Angyal ügyvédje

„Nem akarom végignézni, ahogy ártatlanul tönkreteszik” – megszólalt Mihályi Győző felesége

„Nem akarom végignézni, ahogy ártatlanul tönkreteszik” – megszólalt Mihályi Győző felesége

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból

„Független színházat láttatok már?”

„Független színházat láttatok már?”

A brazil kulturális alap elnöke levezette: a rock miatt vannak abortuszok, kivéve a Metallicát

A brazil kulturális alap elnöke levezette: a rock miatt vannak abortuszok, kivéve a Metallicát