Kisvárosi kórház - nagy gond, amitől sorra igyekeznek megszabadulni a fenntartó önkormányzatok. Kész recept híján azonban ki-ki maga kotyvasztja a gyógyírt.

Viszonylagos politikai szélcsöndben zajlik az ország egyik legfiatalabb városi kórházának, a 32 éve épült nagyatádinak az átadás-átvételi procedúrája. Az önkormányzat mintegy fél évvel ezelőtt hirdetett meg pályázatot egészségügyi intézménye működtetésére, és a múlt héten aláírt kontraktus értelmében a Medical Investments Zrt. nyert negyedszázadig tartó jogot a kórház és a rendelőintézet irányítására, egyúttal kötelezettséget vállalt az adósságrendezésre, valamint az infrastruktúra feljavítására. Az ügylet érdekessége, hogy ezzel új befektető jelent meg az egészségügyi piacon, hiszen a Medical Investments alig több mint egy évvel ezelőtt alakult. A cégvezetést a biztosítás területéről érkezett pénzügyi szakemberek adják, a befektetői hátteret pedig az a Varga Zoltán fémjelzi, aki egyebek mellett a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt., a Wizz Air légitársaság és a Centrál-csoport meghatározó, illetve többségi tulajdonosa. "A kórházműködtetés pénzügyi háttere az ugyancsak Varga-tulajdonú Termindex Befektetési Holding Zrt. lesz" - mondta a HVG kérdésére Kovács Róbert, a Medical Investments elnök-vezérigazgatója.

A cég már tavaly bemutatkozó ajánlattal ostromolta a kórházakat és önkormányzatokat: húsz-harminc éves működtetést ajánlva, méghozzá a jelenleginél magasabb színvonalú betegellátás és adósságállomány-csökkentés mellett. Az újonc az első komolyabb ütközetben tavaly nyáron vett részt, ám akkor még alul maradt a gyöngyösi kórházért folyt vetélkedésben a Hospinvest Zrt.-vel szemben. Most viszont Nagyatádon revánsot vett: a város képviselő-testülete március elején 13:4 arányban megszavazta, hogy a Medical Investments kezébe tegyék a kórház sorsát. Mivel Belső-Somogy legnagyobb, 12 ezres lélekszámú városának irányításában - főként a függetlenek és civil szervezetek jóvoltából - a Fidesz-képviselők szolid kisebbséget alkotnak, így jöhetett szóba a kórházmentés magánerővel megtámogatott modellje. "A városnak egyetlen szabadon elkölthető forintja sincs, minden pénznek megvan a helye, amiből képtelenség elvenni" - állítja Ormai István polgármester. Márpedig a kórház kifizetetlen lejárt tartozásállománya meghaladja a 400 millió forintot, a sürgős eszközpótlás, felújítás költsége is több százmilliót igényel. A nyertes pályázó egyébként 651 millió forint értékű beruházást ígért a következő öt évre, és azt, hogy nem hajt végre jelentős létszámleépítést. A polgármester úgy véli, elegendő garancia, hogy jelentős kötbérrel fenyegetik a vállalkozást, ha az nem az ígért ütemterv szerint korszerűsíti az ingatlant, szerzi be a szükséges orvosi eszközöket, műszereket.

A hetvenes években tető alá hozott tömbkórház - egy hatalmas, nyolcszintes épület - most valósággal lötyög a város testén. Elkészültekor a déli határvidéken állomásozó határőrség egészségügyi ellátását is meg kellett oldania, mára viszont a fénykorához képest 40 százalékkal csökkent a kapacitása: 177 aktív és 251 krónikus, illetve rehabilitációs ellátást szolgáló ágyra kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól évi 1,7 milliárd forintot. Ebből viszont éppen akkora alapterületet kell fenntartani, fűteni, világítani, mint régen, akár van beteg, akár nincs. A jelenleg félezer dolgozót foglalkoztató intézményben nem elsősorban az elbocsátásoktól kell tartani, hanem attól, hogy nem kapnak elég szakorvost. "Ahhoz, hogy működni tudjunk, külsős munkatársakat is foglalkoztatnunk kell - magyarázta Jaklovics Ferenc, a kórház orvosigazgatója. - A kezdők inkább a súlyponti kórházakban keresnek állást, az itteni gárda meg elöregszik."

A város már hónapokkal korábban önkormányzati biztost küldött a kórházba, hogy lassítsa az eladósodás folyamatát. Őt a Medical Investments saját szakértője - a HVG információja szerint Kollár Zoltán - váltja majd fel. Kollár ismert válságmenedzser-zsoldos, akit nehéz helyzetekben vetnek be, így egyebek mellett megfordult a Tatabányai Szent Borbálában, a budapesti MÁV-kórházban, néhány hónapot a privatizált siklósi kórházban is eltöltött. Önmagában a nagyatádi kórház menedzselése nem lehet kifizetődő, ezért a Medical Investments is hálózatépítést tervez, akárcsak vetélytársai, a Hospinvest vagy a szintén kórházakat üzemeltető Medisyst - ismerte el a HVG kérdésére Kovács Róbert. A közelben több önkormányzat is hajlik efféle megoldásra: a fideszes vezetésű Keszthelyen például március végén bejelentették, hogy hatástanulmányt készítenek a kórház gazdasági társasággá való átalakításáról. Ennek indoka, hogy a kórház jelen állapotában nem alkalmas a "tőke fogadására", ugyanakkor meg akarják őrizni az intézmény működőképességét. "Ez nem jelent privatizálást" - sietett megnyugtatni párttársait a Magyar Távirati Irodán keresztül a Fideszt képviselő alpolgármester, Pálinkás Róbert. Hasonló gondok foglalkoztatják Marcalit, ám ott a fele-fele arányban összeálló önkormányzat lényegében döntésképtelen.

Veszprém megye is szigorúan "köztulajdoni" alapon szüntette meg a veszprémi Csolnoky-kórház dolgozóinak közalkalmazotti létét - április 1-jétől lényegében egyetlen hangos ellenvetés nélkül zrt-vé alakítva a súlyponti intézményt. Tette ezt úgy, hogy a mintegy 18 milliárdnyi vagyont is a cégbe apportálta. A centralizálás még tavaly megkezdődött: a veszprémi kórházhoz csatolták a sümegi és dobai pszichiátriát, az elmúlt hetekben pedig 40 millió forint vissza nem térítendő megyei támogatás fejében Zirc intézményi társulás keretében fűzte szorosra az önmagában életképtelen, csak krónikus ágyakkal rendelkező kórház és a megye - valójában a zrt - kapcsolatát.

Míg a fideszes többségű önkormányzatok a jelek szerint a kétlépéses konstrukciót részesítik előnyben, azaz előbb gazdasági társasággá (gt) alakítják az egészségügyi intézményt, ezzel előkészítve annak külső működtetését, addig a szocialista többségű Kazincbarcikán egyetlen mozdulattal óhajtottak egy magánvállalkozást megbízni vele. Csakhogy ezzel óriási politikai vihart arattak, aminek végeredményeképpen május közepén népszavazáson dől el, legyen-e magánerő a kórházban. Ahol viszont előbb gt-vé alakul a kórház, könnyebb a tőkebevonásról, a magánműködtetésről dönteni. Úgy tűnik, sajátos harmadik utas megoldást választ a salgótarjáni alpolgármester, Juhász Dániel (háta mögött Fidesz-SZDSZ-koalícióval), aki 7,2 millió forintért bízná meg az átalakulás levezénylésével a debreceni Dr. Zeke Ügyvédi Irodát (azt, amelyik a debreceni megyei kórház zrt-vé alakítását intézte). A képviselő-testület elé tárt tervek szerint a tavaly 300 millió forint önkormányzati segítséggel megtámogatott, amúgy az utóbbi évtizedben két nagy állami beruházással fényesen kistafírozott Erzsébet-kórház sorsát két gt-re bíznák, egyet a működtetésre, egyet pedig a vagyonkezelésre alapítanának. Így aztán - feltételezve, hogy szigorúan őrködnek majd a 100 százalékos önkormányzati tulajdon megtartása felett - a vagyonkezelő önkormányzati cég bérbe adhatja (persze illő díj fejében) a kórház egyes területeit az azt működtető önkormányzati cégnek, abban a reményben, hogy így az a saját hajánál fogva önmagát emeli ki a pénzügyi nehézségekből.

GÁTI JÚLIA

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

Miután bemutatták a NAT-ot, megengedik, hogy a tanárok kérdezzenek róla

Miután bemutatták a NAT-ot, megengedik, hogy a tanárok kérdezzenek róla

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Egyiptom "a Nílus ajándéka", de mostantól Etiópia is az akar lenni

Egyiptom "a Nílus ajándéka", de mostantól Etiópia is az akar lenni